Täpselt aasta tagasi kõneldi lootusrikkalt arhitektuuribüroos Luhse & Tuhal valminud Pärnu jõe vasakkalda ideeprojektist, mis võimaldaks paremkaldal kulgeva Jaansoni raja ühendada praegu veel kohati pea läbimatu kallasraja ühtseks kahte silda ületavaks ringiks. Juba juulis oli linnavalitsuse istungil tunnistatud ideelahenduse võitjaks võistlustöö märgusõnaga Watergate, mille autoriteks on Ra Luhse ja Tanel Tuhal arhitektuuribüroost Luhse & Tuhal. Septembris eraldas Pärnu Linavalitsus 750 tuhat krooni Pärnu jõe vasakkalda kallasraja projekti edasi arendamiseks.

Möödunud aasta augustis oli Pärnu abilinnapea Romek Krosenkranius väga optimistlik ja lootis töödega alustada paremal juhul juba käesoleval või äärmisel juhul järgmisel aastal. Praegu räägitakse tööde alustamisest 2013. aastal. Aasta siia-sinna pika ootamise järel polegi enam vast nii hull asi. Tähtis on see, et asjast ikkagi asja saaks pärast seda kui ala puudutav detailplaneering on pikalt ooteseisundis püsinud.

Liikudes Pärnu jõe vasakkalda kahe silla vahelisel alal teeb siiski murelikuks mõte sellest, kui palju ikkagi on võimalik paari miljoni euro eest korda teha. Võrreldes Vallikääru pargi korda tegemisele kulutatud kaks korda suurema summaga näib eelseisev projekt olevat sama töömahukas, kui mitte suuremgi. Umbes 4 km pikkuse lookleva raja muutmine 3 meetri laiuseks teeks ei tähenda üksnes võsast puhastamist ja buldooseriga kaldaääre tasandamist. Mitmel pool on vajalik kaldakindlustuste ehitamine.

Pardid ei pelga kalaasrajal jalutajaid; kunagise kalakombinaadi kohal on kai päris tervena säilinud
Sillast sillani

Samal teemal: