Fotodel: 1) Neli päkapikku, 2) Muinasjutuvestja Evelin Õunap

Vitebski Kunstide Koolis kõrghariduse omandanud Janne Ristimets on erialaselt end täiendanud veel Lastetantsujuhendajate kursustel Rahvakultuuri arendus- ja Koolituskeskuses, Koolitantsu õpetajate koolitusel ja Viljandi Noorte Tantsu festivalil. Pärnu Kunstide Majas õpetab alates 2001. aastast loov-, vaba- ja lastetantsu.

„Loovtants õpetab tundma oma keha ja arvestama teiste lastega. Loovtantsus õpib laps ise otsustama ja tema enesekindlus suureneb. Selline tants ei tähenda üksnes muusikaga ühilduvaid samme vaid liikumine omandab kindla tähenduse. Tantsuga jutustatakse kehakeeles. Loovtantsus puudub õige ja vale liikumine,” tutvustab tantsuõpetaja lastega tehtavat tööd.

Järgneval kolmel pühapäeval on võimalik Pärnu Keskuses näha Janne seades loodud päkapikkude näitemängu „Laste kenad kombed”, mille ainestik sündis tema enda nägemuses. Pärnu Kunstide Maja õpilastele jagatud rollid kujunesid proovide käigus järjest selgemalt eristuvateks karakteriteks. Nii võib öelda, et koostöös oma õpilastega on Janne loonud kaasakiskuva lastelavastuse, kus mängulises kerguses jagatakse eluks olulisi õpetusi.

Pühavaimu tänava ajaloolise hoone kolmandal korrusel on päkapikud otsustanud reede õhtul harjutada poole ööni, et pisemgi detail saaks viimase lihvitud läike enne pühapäevast esietendust. Täna harjutavad päkapikkude rollis Marian Vares, kes on juba kunstide maja vilistlane. Tüdrukud Riina Nõupuu, Gerrit Lääne ja Kati Kuura on Kunstide Maja Janne Ristimetsa tantsustuudio noored. Viies päkapikk on Õie Ojala, keda seekord ei õnnestunud näha, aga ta on otsekui võluväel kindlasti kohal kui kedagi tuleb asendada.

Evelin Õunap on muinasjutuvestja. Päriselus on Evelin „Pärnu Miss 2009”, samuti Tallinna Ülikooli Miss 2009”. Tallinnas õpib ta algklasside õpetajaks. „Evelin on minu esimene õpilane, tänaseks minu vilistlane, kuid meie koostöö pole lõppenud - see kestab juba kümnes aasta! Temast on saanud minu sõber, abiline, minu asendaja - minu parem käsi ja suur lastesõber,” räägib Janne särasilmselt. Sama säravad ja noored on ka kõik ülejäänud. Eeldasin, et ülikoolis õppivad Marian ja Evelin on vanemad kui Riina, Gerrit ja Kati. Vaadates nende nägusid, temperamenti ja elulusti, pidin aga tunnistama enda segadust ega julgenudki küsida, kas keegi neist on vanem või noorem. Nähtavasti päkapikkude maailmas bioloogiliselt ei vananeta. Pealegi kui päkapikud on Janne tantsustuudio õpilased.

Käesolev lugu räägib Päkapikkudest, kes elavad Päkapikumaal, päkapikkude tegemistest ja sellest kuidas möödub nende päev, kuidas õigesti käituda kodus, lauas, teatris, tänaval...
Etendus haarab endaga kaasa ka pealtvaatajaid ja lapsi, kes saavad etenduses kaasa rääkida ning tantsida. Muinasjutuvestja küsib lastelt kuidas on õige ja kena käituda erinevas olukorras. Etenduse lõpus joonistavad aga kõik koos ühe suur päkapiku plakati.

Kellel sel pühapäeval miskipärast ei õnnestu päkapikkudega kohtuda, ärgu kurvastagu, sest kahel järgneval pühapäeval kordub terve lugu uuesti. Vahe on vaid selles, et muinasjutuvestja Miss Evelin ilmub vaatajate ette ainsal korral vaid esimesel pühapäeval. Järgnevatel kordadel vestab muinasjuttu tantsustuudio perenaine Janne isiklikult.

Kõrvaloleval fotol Janne Ristimets