Järvi Suvefestivali avakontsert toimub neljapäeval, 28. juulil Pärnu Kontserdimajas, aga juba neljapäeval alustati Paavo Järvi juhatusel uue loodava Järvi Festivaliorkestri esimese prooviga.

Uuest festivalist rääkis pressikonverentsil Pärnu kontserdimajas festivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi, kes toob festivali abil Eestisse nii maailma tipporkestrid ja interpreedid kui Eestist väljaspool endale nime teinud Eesti muusikud. Juba eile oli võimalus tutvuda mitmete Pärnusse saabunud tuntud muusikutega, nagu klarneti mängija Fabio di Casola Šveitsist, viiuldaja Florian Donderer Saksamaalt, metsasarve puhuja Jozsef Hars Soomest, Järvide suurest perest tšello mängija Marius ja teised.

25. juulil algs ka Järvi Rahvusvaheline Dirigentide Meistrikursus, mida peetakse suvefestivali alustalaks. Järvi rahvusvahelise meistriklassi korraldaja Lukas Groen usub, et Pärnu muutub samm-sammult järjest rohkem Eesti suvefestivalide linnaks ja loodab seda isegi Euroopa mastaabis. Meistrikursusele pääses poolesajast soovijast 16 dirigenti kümnest riigist. Kursust juhendavad Neeme ja Paavo Järvi ning Leonid Grin.

„Olen siin Kirbu jõe ääres üles kasvanud,“ ütles Paavo Järvi, kes leiab, et Pärnu on fantrastiline koht. „Orkester on väga rahvusvaheline, samal ajal perekondlik ja hästi sõbralik,“ tutvustas rahvusvahelise tuntusega dirigent koosseisu. Talle pakub huvi noorte liikmete tulek. „Kui neid õpetad, siis õpid alati midagi ka nende käest. Mida rohkem annad, seda rohkem saad ise tagasi,“ tunnistas Paavo oma isiklike kogemuste põhjal.

Käesoleval suvel Pärnus toimuv esimene Järvi Suvefestival on välja kasvanud pika traditsiooniga Neeme Järvi suveakadeemiast. Kandev roll jääb kanda Järvide suguvõsal.

„Festivali alguseks võib pidada eelmist aastat. Neeme Järvi suveakadeemia ajal anti nädala jooksul rohkem kontserte kui ükskõik millise teise suvise Eesti muusikafestivaliga,“ selgitas Lukas Groen, kes toimunust ajendatuna külastas Neeme Järvit Pärnu lähedal olevas suvekodus. „Arutasime kursuse tegevust ja pidasime plaane järgmiseks aastaks. Maestro jutustas entusiasmiga siinse paiga tähendusest oma perele ja suhetest Pärnu linnaga, samuti soovist tutvustada Eesti kultuuri terves maailmas,“ meenutas üks festivali korraldajaid möödunud aastal tehtud sihiseadmisi. „Kui küsisin maestro arvamust omanimelisest festivalist, sain Neeme Järvilt talle omase tagasihoidliku vastuse - miks ka mitte ...“

Avaõhtul kuuleb Pärnu Kontserdimajas Paavo Järvi dirigeerimisel esinevat festivaliorkestrti, lõppkontserdil juhatab Neeme Järvi üleriigilist noorte sümfooniaorkestrit. Tähtsündmuseks loodetakse kujunevat suurejoonelist kammermuusika galaõhtut, mis peetakse 30. juulil kontserdimajas.

Samal teemal: