Ameeriklased teel Vilseckisse

Varahommikul Tapalt alanud USA soomukite retk Saksamaal asuvasse Ameerika armee Euroopa kodubaasi Vilseckisse läbis täna päeval Pärnut, kus peatuti neli tundi.

Pärnusse siseneti uut silda ületades Papiniidu kaudu ja sõideti mööda Riia maanteed Endla teatri esisele Keskväljakule. Sealses parklas võis tutvuda 14 masinaga, mille hulgas nähti ka Strykerit. Kaks soomukit peatusid Pärnu lastekülas. Kuigi Pärnu kohal  soosis ilm ka transpordikopterite ülelendu, jäi Läti halbade ilmastiku olude tõttu väljalend siiski olemata. Just koptereid oodati jahedat tuuleõhku trotsides kõige rohkem. Kaitseliidu Pärnumaa Malev  pakkus sõdurisuppi ja jänkidega kõrvuti näitas ka  oma meditsiini-, luure-, side- ja transporditehnikat.

Edasi kulgeb teekond läbi Läti, Leedu, Poola ja Tšehhi.

Tänases Eesti Päevalehes kirjutab Toomas Alatalu huvitavas võrdluses, et USA vägede marss Eestis meenutab John F. Kennedy korraldatud jõu näitamist Saksamaal läbi "hundikoopa". Nimelt korraldas USA üpris mõjuka vägede täisrelvis ja varustuses liigutamise demonstratsiooni augustis 1961, kui Nõukogude Liit koos oma Ida-Saksamaa sabarakkudega olid – Läänt üllatades - ootamatult püsti pannud Berliini müüri.

Kolonn alustas teed Helmstedti linnast 19. augustil. Marsruudi pikkuseks oli 170 km ja kõik sõltus venelaste esimese kontrollpunkti reageeringust. Korraga oli autobahnil 491 erinevat sõjamasinat ja veokit, nende hulgas kolm tanki M-41, mis liikusid hajutatult ja muljet avaldavalt.

Kolonni võtsid järgmisel päeval vastu Lääne-Berliini õhutsi saabunud USA asepresident Lyndon Johnson ja teise maailmasõja kuulsamaid väejuhte kindral Clay. Sealtpeale käis roteerumine Lääne-Berliinis – ühed üksused ära, teised asemele - just niisuguste konvoide demonstratsioonide saatel veel kaks aastat ehk kuni Kariibi mere kriisi lahenemiseni.

Kui toona oli USA esimeses kolonnis 1500 meest, siis sedapuhku vaid 150 ja liiguvad nad kõigest 40 soomukiga, kuid 1700 kilomeetrit. Oodatud ja enam kui loogiline samm, sest Krimmis ja Ida-Ukrainas ning veel varem Gruusias tehtu tuletas ju üks-ühele meelde 1939-1940 Soomes ja Baltimaadel sama naabriga üleelatut.

*