Sindi Gümnaasiumi kellamängijad

Pärnumaa IRL-i naiste südameasjaks on olnud juba ammusest ajast maakonna hooldekodude külastamine. Kaunis külastusaeg on selleks kahtlematult jõulu eelsetel või pühade järgsetel päevadel. Kuna traditsiooniline jõuluaeg kestab kuni kolmekuningapäevani, siis rõõmustas umbes veerandsaja hooldekodu inimese silmi jõulupuu tulede sära ja Sindi Gümnaasiumi algklasside õpilaste esinemiskavagi oli koostatud jõulumeeleoludest kantult.

Annely Akkermann ütles, et uue aasta ja kolmekuningapäeva vaheline aeg on just kõige parem heade sõprade ja tuttavate külastamiseks, saab juba soovida Head Uut Aastat ja veel võib pidada jõulupühi. „Pikaealised, teie kõik, olete kõige õnnelikumad inimesed, sest te olete saanud elada pika elu – näha erinevaid aegu möödumas ja lapsi sirgumas,“ arutles Annely. „Idamaade tarkus ütleb, et kõige paremad vaatepildid on voolav vesi, lõõmav tuli ja töötav inimene. Ma lisaksin siia omalt poolt mängivad lapsed, kes esitavad muusikalise näitemängu jõuluootusest,“ esitles Kihnu rõivastesse riietunud naine Sindi Gümnaasiumi esinejaid. Annely on kihnlane, kes mõistab oma kodusaare pärandkultuuri väärtust ja seepärast eelistab ta igal võimalikul juhul kanda Kihnu körti. Erkpunaste kaunistustega põll tema saja põlle rõivakirstust oli valitud spetsiaalselt selliselt, et väljendada tänase päeva taaskohtumise rõõmu.

Muusikaõpetaja Marje Tilk saatis klaveril laste lauluhääli, kõlas ka kellamäng. Õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel esitati katkend pikemast jõulumuinasjutust. Kuuse all mõtiskledes, sõneledes, askeldades ja viimaks suuresti hullates juhtus nii, et karu käppade vahel olnud meetops ja jänku hoida olnud porgand ei jõudnudki kingitusena metsaelanikele. Mesi voolas oti suhu ja porgand maitses jänkule endalegi. Mõlemad olid sedavõrd iseendale pühendumisega hõivatud, et unustasid teistele mõelda... Aga nii oli see vaid õpetlikus muinasjutus, mille tähendust mõistsid hästi nii lapsed kui ka jõulurõõmu jagama tulnud naised.

Krulli kohviku kondiiter-pagar Juta Velleste tõi külakostiks kaasa enda küpsetatud kringli, mis oli uue toitlustusasutuse tuntud headuses seegi kord küpsetatud. Jänku, karu ja teised lapsed liikusid kandikutega pingiridade juures ja hoolitsesid selle eest, et mitte ükski ei jääks ilma kostitamiseta.

Mari Suurväli uuris enne lahkumist, kas lastel oleks midagi päris oma mõttest täienduseks öelda. Oli küll, sooviti head uut! Karu lubas veel sügavasse talveunne uinuda ja jänes lootis peatselt tekkivate lumehangede vahel silgates oma heleda kasukaga raskesti nähtavaks muutuda.

Hooldekodu tegevusjuhendaja Mereli Tõnisson ütles, et taolised külastused on alati väga oodatud. Mõttevahetuses saadi teada mõndagi, mis hooldekodu elanikele võiks veel meeldivat ajaviidet pakkuda. Mari Suurväli lubas ettepanekuid kaaluda ja võimalik, et peatselt külastatakse Vändra hooldekodu juba päris uute ettevõtmistega.