Põhjarannikul mere ääres asuvas pisikeses külas, kus on 40 suitsu, elab aastaringselt 13 peret ja 30 inimest. Aga väiksusele vaatamata on külas viimase 15-20 aasta jooksul jõutud palju ära teha nii küla välisilme parandamiseks kui ka põnevateks ühisettevõtmisteks. Nii alustas aastal 2006 ilmumist küla ajaleht "Külajutud", läinud aastal avati küla koduleht Internetis, tühjade kaevude mure lahendamiseks ehitati ühisveevärk. Läinud aastal tuli külale esikoht Harjumaa Ilusa Küla konkursil.

Juminda külavanema Karli Lamboti initsiatiivil ja eeskujul on külarahvas kaasatud ühistegemistesse, millest üheks olulisemaks peavad nad ise igakevadisi heakorratalgusid. Koos on rajatud heas korras hoitav küla keskväljak, mereäärne telkimisplats suvistele arvukatele turistidele, kellatorn vanale kalmistule. Huvitav on ka taastatud näidislõik omaaegsest piiritõkkest.

Külaliikumise Kodukant projektijuhi Aime Vilu sõnul ei ole aasta küla valimisel tähtis mitte ainult heakord ja väline ilu, vaid ka küla sisetunne. Mõlemad on külas olemas ning jääb vaid oodata, mida pakuvad ülejäänud 14 küla Eestimaal.

"Ega meie küla ei pea saama aasta külaks, see pole kohustus, aga hea, kui saab, ja endal on siis hea tunne, see oleks ka reklaamiks külale," arutles kõik lapsepõlvesuved külas vanaema juures veetnud ning nüüd ka kaks aastat ise siin elanud Janek Teinlum, kes on innukalt küla tegemistesse sukeldunud ning kiitis külarahva ühtsustunnet.

"Teeme, et endal hea oleks, kuid tiitel oleks boonuseks, et oleme tuntud," lisas Janeki abikaasa Helen Teinlum.

Kuusalu vallavanema Kalmer Märtsoni sõnul ei ole valla 66 külast ükski teine oma küla heaks niipalju teinud kui Juminda.

Juminda kõrval pürivad aasta külaks Hellamaa-Tempa külade piirkond Hiiumaalt Pühalepa vallast, Vadi küla Ida-Virumaalt Avinurme vallast, Maarja-Magdaleena külade piirikond Jõgevamaalt Tabivere vallast, Prandi küla Järvamaalt Koigi vallast, Roela külade piirkond Lääne-Virumaalt Vinni vallast, Kiideva küla Läänemaalt Ridala vallast, Karisilla küla Põlvamaalt Mikitamäe vallast, Saulepi külade piirkond Pärnumaalt Varbla vallast, Sulu-Velise külade piirkond Raplamaalt Märjamaa vallast, Käesla küla Saaremaalt Kärla vallast, Vasula küla Tartu vallast Tartumaalt, Taagepera küla Valgamaalt Helme vallast, Tuhalaane küla Viljandimaalt Karksi vallast ja Viitina küla Võrumaalt Rõuge vallast.

Aasta Küla 2009 kuulutatakse välja augustis Tartumaal toimuval Maapäeval.