Tarmo Meresmaa, Marie-Mädli Kivimäe, Jüri Jaanson, Vahur Mäe, Viljo Vetik, Roman Fosti

Pidulikul sündmusel seisid rohelisel vaibal jooksu peakorraldajad Vahur Mäe ja Tarmo Meresmaa, kolmikürituste suurtoetaja Salomon stipendiumi saaja Marie-Mädli Kivimäe, Kahe Silla klubi president Jüri Jaanson, Port Artur Grupi juhatuse liige Viljo Vetik ja Roman Fosti, kes aprillis toimunud Rannametsa Luitejooksu lõpetas esimesena. Avapäeva kõnelusi juhtis Vahur Mäe.

Jüri Jaanson

on täis optimismi ja loodab, et 2. septembril peetav XII Kahe Silla Jooks saab olema Pärnu jõe vasakkalda senisel rajaprofiilil viimast korda. Jaanson väljendas usku, et Pärnu Linnavalitsus suudab järgenva 12 kuuga viia hea kavatsuse ellu ja ehitab uue kallasraja lõpuks ikkagi valmis. Vahur Mäe küsis, kuivõrd tempokalt loodab Jaanson Pavel Loskutovi kõrval püsida? Jaanson arvas, et kuna Loskutov asus möödunud õppeaasta algul Valga Vene Gümnaasiumisse kehalise kasvatuse õpetajana tööle ja endisest tippjooksjast on saanud temaga võrdväärne rahvasportlane, siis võib oodata mõlemalt mehelt enamvähem sarnast aega.

Jooksu peasponsorit Port Arturit esindav Viljo Vetik

teatas, et sedakorda pole võimalik jooksus ise osaleda, aga tema naine Annely Akkermann on kindlasti stardis. Vetik ütles, et Port Arturi ootuseks on eelkõige rohke osavõtt. „Kui me 8 aastat tagasi asusime jooksu toetama, siis oli veendumus see, et sündmusest saab rahvusvaheline rahvajooks. Tänaseks päevaks on rahva jooksmise tahe ennast päris hästi kasvatanud,“ rääkis Vetik selgelt tajutavast edasiminekust. Tema hinnangul on tulemus sedavõrd hea tänu suurepäraselt klappivale meeskonna ühistööle, mida juhitakse väga oskuslike selgeks õpitud meetodite abil. Vetik tunnustas käesoleva aasta uut algatust, milleks on samaaegselt jooksuga toimuv kahe silla vaheline regatt vee peal ja avaldas täiesti uudse mõtte sellest, et tulevikus võiks hakata toimuma Kahe Silla Jooksu raames ka sillast sillani ujumise võistlus allavoolu. „Oleme alati sporti toetanud, et terves kehas oleks terve vaim ja sellepärast soovime ka täiesti uusi alasid edaspidi toetada,“ kinnitas Vetik.

Sõna saanud Roman Fosti,

kes on üks parimaid keskmaajooksjaid ja veab omanimelise jooksuklubi treeninguid, rääkis sellest, et ei osanud kahe silla jooksuks ettevalmistajaid nii palju osalema oodata. Tema sõnul võtab sellest pidevalt osa 30-40 jooksuharrastajat. Seda tulemust arvestavalt julgeb Fosti nimetada Pärnut ka jooksupealinnaks. Fosti jääks kahe silla jooksus rahule ka kuuenda kuni kümnenda kohaga kuigi ei varja soovi tulla isegi esimeseks, aga vahepealne haigus on jätnud jälje, millega tal tuleb siiski arvestada, arutles tippjooksja oma võimalusi eelseisval nädalavahetusel.

Marie-Mädli Kivimäe

pidi vastama küsimusele, kas talle eraldatud stipendium on olnud abiks treeningutel ja säravamate tulemuste saavutamisel. Kivimäe vastusest jäi kõlama kindel jaatus sellest kuidas saadud toetus on innustanud ja abistanud teda suurematel võistlustel. „Olla esimeste kolme hulgas on kindlasti alati hea tulemus!“

Tarmo Meresmaa

tõdes, et osalejate aktiivsus on sellelgi aastal oluliselt kasvanud. 28. augusti seisuga oli registreerunuid juba 10% rohkem kui eelmisel aastal kokku. „Varajasemate aastate kogemused annavad alust prognoosida, et seekord tuleb rajale umbes 1450 jooksjat, mis on ca 20% eelmisest aastast rohkem,“ rääkis Meresmaa numbrite seisust. Veel sai teatavaks, et käijate poolelt jääb võrreldes läinud aastaga 50 kuni 100 retkelist vähemaks, kuid enamik neist on otsustanud nüüd käimise asemel hoopiski jooksma tulla. Lastejooksule oodatakse umbkaudu 800 osalejat. Uue alana toimuv kahe silla aerusurf korraldatakse 9-le erinevale võistlusklassile.

Meresmaa peab tähtsaks tänavu aprillis loodud uut Eesti Linnajooksude rahvaspordisarja. Eesti Olümpiakomitee alluvuses toimuv liikumisharrastus ühendab kuut riigi suuremat linnajooksu, millest saab ühtne võistluste sari. Usutavasti kujuneb sellest suurim rahvaspordisari Eestis, mis haaraks üle 30 tuhande spordisõbra. „Algas see 2. juunil PAF Tartu Olümpiajooksuga ja jätkus 8. juunil Rakveres korraldatud Eesti Ööjooksuga. 11. augustil peeti Narva Energiajooks. Nüüd toimub 2. septembril Pärnus Jüri Jaansoni Kahe Silla Jooks, millele järgneb 9. septembril SEB Tallinna Maraton ja Sügisjooks. Sari lõpetatakse 7. oktoobril Paide-Türi Rahvajooksuga,“ nimetas Meresmaa kõiki kuut jooksmist ja lisas juurde, et tegemist on ettevõtmisega, mida pole Baltikumis kunagi varem nähtud.

Huvitav oli Meresmaalt kuulda, et Pärnumaale on hinnanguliselt tulemas jooksma 54% osalejaid väljapoolt maakonda, sealhulgas üksnes Harjumaalt 23%, möödunud aastal oli sama arv ca 15%. „Need näitajad on olulised tõendid sellest kuidas linnajooksude sari tõmbab suuremat tähelepanu ka kahe silla jooksule ja toovad jooksjaid kohale kaugemaltki. Pärnus võistlemise aktiivsuse kasvu on olnud märgata ka Tartu suunalt,“ analüüsis ta tulemit. Samas on Meresmaa sõnul tekkinud rohke osavõtu tõttu ka pisut täbar olukord, sest ruumi puudusel pidi pöörduma linnavalitsuse poole palvega sulgeda jooksu ajaks liiklus teatri esisel väljakul. „Õnneks soostus linnavalitsus meie ettepanekuga ja loodetavasti suhtub ka linnarahvas kujunenud olukorda mõistvalt, pealegi on reedest esmaspäevani kuulutatud kolm päeva autovabadeks ja ühistransport töötab sellel ajal kõigile sõitjatele tasuta,“ rääkis Meresmaa asjadest, millele on aegsasti põhjalikult mõeldud.

Pärast eelseisvate sündmuste tutvustamist toimus võistluskeskuse avamise sümboolse toiminguna esimeste stardimaterjalide kätte andmine Jüri Jaansonile ja Roman Fostile. Sealt alates saavad vajalikud materjalid kätte ka kõik teised võistlustele registreerunud osalejad.

Samal teemal: