Pressikonverentsi toimumise paik Port Artur 2

Täna keskpäeval toimus Port Arturi kaubanduskeskuses traditsiooniline Kahe Silla Jooksu viimaseid ettevalmistusi tutvustav pressikonverents ja alustati stardinumbrite kätte andmist.

Tarmo Meresmaa, Jüri Jaanson, Viljo Vetik, Roman Fosti; kõvaks pinnaseks tihendatud liivakate lubab ohutult ja mugavalt joosta

Kohtumisest võtsid osa jooksjate üks peafavoriite Roman Fosti, spordilegend Jüri Jaanson, Port Arturi juhatuse liige Viljo Vetik ning peakorraldajad Tarmo Meresmaa ja Vahur Mäe.

Saabuval nädalavahetusel 14. korda 9 km pikkusele kahe silla rajale startijaid on tänase seisuga registreerunud ca 1700 jooksjat. Naistest näeb esimeste seas jooksmas Evelin Taltsi, Jekaterina Patjukki, Olga Andrejevat, Lily Luike, Egle Mätast, Liis-Grete Arrot.

Nagu senised kogemused kinnitavad, võtavad siiski naiste tublidusest hoolimata veelgi paremaid aegasid mehed. Tänavuse hooaja Eesti parim pikamaajooksja pärnakas Roman Fosti püüab kodulinnaski võistelda kõige kõrgematele pjedestaali kohtadele pürgivate jooksjatega, kellest võtavad stardikoridoris kohad sisse enamik riigi tugevamaid kesk- ja pikamaajooksjaid. Teiste seas eelmise aasta kahe silla jooksus esimesena finišeerunud Viljar Vallimäe, aga ka Nikolai Vedehin (eelmise aasta teine), Kaur Kivistik (eelmise aasta kolmas), Sergei Tšerepannikov (eelmise aasta viies), Kaupo Sasmin (eelmise aasta seitsmes), Dmitri Aristov (eelmise aasta kümnes).

Võistluselevust hoiab vaatajates üleval kindlasti ka Kenya meistrivõistlustel 5000 meetri jooksus seitsmendaks tulnud Ibrahim Mukunga, kellest on hiljuti paremini jooksnud Läti esijooksja Dmitrijs Jurkevics. Temagi võistleb pühapäeval. Veel on välisriikidest esindatud Soome, Saksamaa ja Suurbritannia. Eestist on mõistagi kõige arvukamalt osalejaid Pärnumaalt, tervelt pooled, Harjumaalt 27% ja Tartumaalt 9%. Küllap on huvitav teada, et naiste osalusprotsent on 36 ja meestel seevastu 64. Keskmine vanus on 32 ja 2 kuud. Võrdluseks, et eelmisel aastal oli sama näitaja 30 aastat ja 10 kuud. Jooksus osalejate keskmise vanuse kasv on juba palju aastaid olnud pidevas tõusus, mida võib seletada üldise huvi tõusuga rahvaspordi vastu.

Lisaks 1700 jooksjale läheb rajale 500 kõndijat ja paarkümmend ratastoolisõitjat. Tarmo Meresmaa ütles, et esmakordselt on kahe silla sportlikud sündmused jaotatud kolmele päevale, mis saab alguse reedel toimuva liikumisharrastuse motivatsioonipäevaga. Lastejooksud ja koerte võistlusmängud peetakse laupäeval. Arvestuslikult peaks tänavu osalema ca 3000 spordisõpra.
Esimest korda on võimalik pühapäevast jooksu jälgida otseülekandena ka kodus istudes. Toimuv spordisündmus on nähtav Pärnu Postimehe veebis ja Kahe Silla klubi kodulehelt. Uudne on seegi, et käesoleval korral asub võistluskeskus Endla teatrimajas.

Kuna jõe vasakkaldal toimub ulatuslik ehitustegevus, huvitab eelkõige osalejaid raja seisund. Meresmaa rääkis vasakkalda rajast ülivõrdes, sest ehitajad on katnud tee umbes 3 m laiuselt liivaga, mida on vibreerides tihendatud väga kõvaks pinnaseks. Ainul 300 meetri pikkusest lõigust möödumiseks tuleb pöörduda linna tänavale. Tegemist on kohaga, kus ehituse käigus ilmus pinnast süvendades nähtavale varjatud allikas ja seda polnud mõtet ajutiselt liivaga katta.

Jüri Jaanson uuris teraselt lähipäevade ilmaprognoose, mille põhjal loodab mitte väga sajuseid päevi, pigem siiski kuiva ilma. Jaanson ise jookseb tavapärase number 11-ga.

Samal teemal: