Peamine, et süda oleks rahul ja välja tuleks pilt, mida hiljem kõlbab ka teistele vaatamiseks näitusele panna.

"Ikka tullakse suvel linnast maale ja kartulitega piltide tegemine on igati rahulik ja tore ettevõtmine puhkamiseks," selgitas moekunstnik Anu Hint Järvamaale Laupa mõisa jõudmist.

"Siin osalemiseks ei pea ka olema erialase kõrgharidusega, et siin neid pilte teha, piisab tahtmisest, pealegi on katsetamine alati huvitav tegevus," lisas ta.

Festivali lõpupäeval oli Anu Hindil käsil tumeda tausta ja hõbedaste tähekestega pilt. "Seda võiks nimetada näiteks Supernoovaks," pakkus ta pead viltu keerates ja pilti silmitsedes.

Tütrest lauanaaber Mari-Ann Vellerand aga näitas valminud töid, millest suurim oli emaga kahepeale tehtud inimese figuur. "Siit saab näha, millest inimene koosneb," selgitas ta.

Lähimal vaatlusel selgus, et kartuli abil loodud inimese kehas on hulgaliselt nn eesid, ehk värv- ja säilitusaineid. Valmis tööde hulgas oli kuivamas ka põnev pilt, mis Vellerandi teada peaks kujutama täiesti toimivat kitarri bassisoolot.

"Mina teen tapeeti," selgitas pealinnast tulnud Jarmo Nuutre paarimeetri pikkuse paberipoogna juurest.

Nuutrel oli õnnestunud leida vägilase mõõtu mugul ja sellest välja lõigata põnev kujund.

"Ei, kartuliga ma pole varem ühtegi pilti teinud, aga see on üsna lihtne ja juba esimene kuju tuli välja nii nagu tarvis," rääkis ta.

Festivali korraldajad Mirja Majevski ja Katri Kuusk ütlesid festivali üheks mõtteks säästlikkuse - kui kartulitempli juures läheb midagi valesti, siis on kerge pealmist kihti ära lõigata ja uuesti alustada.

Ka on kartulitega paberile trükkimine keskkonnale kergem taluda, kui tavapäraste kemikaalide kasutamine.

"Me ei mängi toiduga, tahame pigem kartulile tähelepanu tõmmata, pealegi kulub seda piltide juures üsna vähe," selgitas Kuusk. Paarikümnepealine kartulitrükkalite salk sai kolme päeva jooksul hakkama vaid kümne kilo mugulatega, eelmisel aastal kulunud Kuuse meenutamist mööda kartuleid kolm korda enam.

Kartuliga samaväärset köögivilja trükkimiseks pole. Majevski sõnul on kartul just paraja struktuuri, pehmuse ja elastsusega ning kergesti kättesaadav.

Festivali avapäeval käis osalejatele loenguga esinemas Londoni Print Studio direktor John Phillips, kes rääkis kartuli sotsiaalsest rollist ja meenutas, et käimasoleva aasta on ÜRO kuulutanud rahvusvaheliseks kartuliaastaks. Teisel päeval oli võimalus kuulata Ulla Lapiolahti loengut taimedega värvimisest ja osaleda töötoas.

Kartuli abil valminud piltide näitust saab vaadata 3- - 18 septembrini Eesti Kunstiakadeemia galeriis.