Raul Sarandi kirjutas eile oma ajaveebis „August Jakobsoni park ja ausammas Pärnus???“ ning küsis kas keegi tahab esitada kaitsekõne. Ausamba juurde paigaldatud tahvel püüab selgitada Jakobsoni elu ja tööd, kuid jätab ühe suure osa tema tegevusest rääkimata. Ometi on piisavalt palju põhjust oletada, et just tahvlikesel mahavaikitud osa selle mehe elust saigi määravaks asjaoluks, miks tema nimi Nõukogude okupatsiooni perioodil graniiti tahuti ja platsile Jakobsoni nimi omistati.

Vaatan võimalusel ERR´i sarja "Eesti aja lood" ja mitmel korral on jäänud kõrva August Jakobsoni nimi ning seda mitte loomeinimesena vaid ikka ja alati kommunistina ... viimane saade (Eesti süüasi) aga näitas teda lisaks veel pealekaebajast stalinistina.

Pärnus on Rüütli tänav mille ühes otsas on Eesti Vabariigi väljakuulutamise ausammas (koopia kommunistide hävitatud Endla teatri rõdust) ja teises otsas ausammas ja park kommunistile/stalinistile - August Jakobsonile.

Võib ju olla, et see mees on ka miskit väärtuslikku kirjutanud ja mina ei oska seda loomingut ausamba vääriliselt hinnata aga August Jakobsoni tegevus raamatute tsenseerijana ning kodanik- natsionalistlikeks tunnistatud teoste hävitamise organiseerijana, pealekaebajana, Arnold Meri kaasvõitlejana ... no pagan küll, see mees ei vääri ausammast ja nimelist parki Pärnu raamatukogu kõrval! On viimane aeg algatada Jakobsoni pargi detailplaneering ja Rüütli tänava ajalooline hoonestus taastada.

Täiendavalt loe siia klikkides: August Jakobsoni park ja ausammas Pärnus???