Dairi Õun

Pärnumaa kodutütarde ja noorte kotkaste suvelaager toimus 3.-6. augustini Saarde vallas Vango puhketalus. Maakondlikku suvelaagrit korraldatakse igal aastal ja seekord osales ligi 400-st Kaitseliidu Pärnumaa maleva eriorganisatsiooni kuuluvast lapsest 90. Laagri läbivaks teemaks oli veeohutus, sellest tulenevalt seostusid kõik tegevused ja mängud veega. Maakondlik suvelaager erineb teistest aasta jooksul toimuvatest rühmalaagritest ja -tundidest just selle tõttu, et põhirõhk ei ole mitte oskuste ja tarkuste õppimisel, vaid puhkamisel ja lustimisel. Vaatamata sellele, ei puudu mängulistest tegevustest õpetlik pool.
Nelja laagripäeva jooksul said lapsed osaleda erinevates tegevuspunktides: Punase torni eestvedamisel meisterdati peegleid; õpiti mõõgavõitlust; valmistati saunavihtasid; vetelpäästekoolitust viis läbi OPER rühma ülem Venno Slugen, Kilingi-Nõmme päästeameti komando tutvustas tuletõrjetehnikat ja tuleohutust, Punane rist õpetas meditsiini; mängiti erinevaid pallimänge nagu pushpall, võrkpall, jalgpall; täpsust sai proovida paintballilahingus ja vibu lastes jne.

*
Maris Rubin

Pärnumaa kodutütred ja noorkotkad pidasid suvelaagrit.
Augusti algul toimus Pärnumaal Saarde vallas kodutütarde ja noorkotkaste laager, mis kestis 4 päeva.
Jõudsime kohale enne lõunat. Kõigepealt panime telgid üles, seejärel iga rühm eraldas end aiaga kus oli ka oma lipp mida tuli öösel vahetustega valvata.
Õige pea oli käes lõunasöögi aeg millele järgnes rivistus, lipu heiskamine ja laagri korra tutvustus.
Laagrielu algas käepaela valmistamisega, lõikasime riidest riba välja ja panime riba ümber käe.

Edasi tulid mängud. Mänge jagus kolmeks päevaks - veemängud, sportlikud mängud ja meisterdamine. Palju leidlikkust nõudis vetejumala tegemine. Kasutada võisime ainult looduslikku materjali ja paela. Meie kasutasime selle jaoks palju vetikaid, puuoksi ja sõnajalgu.

Tore käeline tegevus oli veel peegli välja lõikamine ja selle kaunistamine. Peeglit kaunistasime pärlite, merikarpide ja kividega.
Sportlikest mängudest meeldis mulle kõige rohkem pimekana. See oli võistkondade vaheline mäng pallidega.

Laagri põnevaim osa oli öösel lipu valvamine.Varem ma ei teadnudki, et ööl on oma hääl ja hing.
Ma seisin keset laagrit, ümberringi telgid, mets ja suur vaikus. Selgesti oli kuulda kuidas tuul metsa kohal hingas, ritsikad saagisid ja ma unustasin lipu ning selle valvamise sootuks.
Kuigi võistelda ja mängida oli tore, pidime tegelema ka õppetööga. Kohale oli tulnud tuletõrjeauto koos tuletõrjujatega. Nad jagasid meile õpetusi kuidas tulekahju korral käituda. Küsimusi ja vastuseid jagus mõlemale poolele.
Oma osa teadmisi saime ka esmaabist ja vetelpäästest.
Päevad laagris möödusid ruttu, sain juurde palju sõpru ja teadmisi.