Taasisesesivumispäev Koidula  pargis

Täna kogunes vihmavarjude ja keepidega varustatud mõnisada pärnakat Koidula parki, et pühitseda taasiseseisvumispäeva. Tänavuse pidupäeva peaesineja oli puhkpilliorkester Saxon. Dirigendi keppi hoidis Tanel Villand. Solistina esines Peeter Kaljumäe, kes ühtlasi juhtis ligemale poolteist tundi kestnud kontserti. Veel musitseeris TP Brass ja lauljatena astusid rahva ette ka Eve Koppel ning Kaisa Kivi.

Pidupäeva tervitusega esines Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kes meenutas Pärnu erilist rolli Eesti riigi tekke loos. „Ei ole võimalik ülehinnata Iseseisvusmanifesti ette lugemist Endla rõdult, mis toimus 1918. a 23. veebruaril. Eesti Vabariigi sünnikoht on Pärnu,“ toonitas Kivimägi. „Samas on riigil ka teisi olulisi tähtpäevi, millest üks olulisemaid on vaieldamatult 20. august 1991. Tänastele inimestele võib pealiskaudsel vaatlusel näida tookordne otsus lihtsalt ühena paljudest. Tegelikult oli toonane keerukal ajaloohetkel tehtud otsus üks raskemaid valikuid. Reaalne olukord asus tänavatel ja mitte keegi polnud kindel selles, mis võib juhtuda juba järgmisel päeval. Sellepärast tahan ma tänada kõiki neid inimesi, kes tol korral Toompeal ainuõige otsuse julgesid langetada. See nõudis tõepoolest väga palju meelekindlust ja tarkust,“ kõneles Kivimägi, kes palus parki kogunenud rahval teha suur aplaus nende tublide naiste ja meeste kiituseks.

Linnapea rääkis veel kahest soovist. Esmalt kõneles ta eesti rahva edukusest. „Kui me võrdleme 22 aasta tagust aega sellega, mis meil nüüd on, siis tuleb meil eristada kahte täiesti erinevat riiki – ja valdavalt tänase päeva kasuks. Ma soovin, et see edu peegelduks palju rohkem meie inimeste nägudel, meie inimeste sõnades, meie linna tänavatel. Ei ole vaja häbeneda seda, mida me koos oleme teoks teinud,“ selgitas Kivimägi.

Teise soovina rääkis ta vajadusest rohkem märgata endi kõrval tunnustamist väärivaid inimesi. „Kiitke inimesi, kes on millegi hea ja tulemuslikuga hakkama saanud, et neid veelgi enam motiveerida paremini tegutsema. Ärge mööduge ka kojamehest ilma talle jõudu soovimata,“ osundas linnapea, kes tähtsustab kõigi ühiskonna liikmete panust olenemata tema töö iseloomust või vastutuse haarde ulatusest.

Samaaegselt kontserdi toimumisega pakkus tegevust Kaitseliidu Pärnumaa Malev. Demonstreeriti kergemaid relvi ja naiskodukaitse tutvustas oma tegevust. Rahva hulgas liikusid ka kodutütred ja noorkotkad, kes jagasid oma tegevusest pajatavaid voldikuid.

Samal teemal: