Eilne „Jäärmark“ Kaubamajaka kaubanduskeskuse avaral ostupromenaadil kippus kitsaks jääma, sest rahvast liikus pikal sisetänaval parajalt palju. Laada peakorraldaja Kristi Suppi sõnul hõivas müügiplatsid 35 meeskonda. Kõige arvukamalt oli esindatud Sindi Gümnaasium, kes pani välja 11 kauplejate meeskonda. Sindi Gümnaasiumi majandusõpetaja Sigrid Jamnes osutas käega pikale müügilettide reale ostupromenaadi Papiniidu tänava poolsel serval ja ütles, et need on kõik meie õpilased. Teiste hulgas olid tuttavad näod, kes jäid meelde eelmisel nädalal Port Arturis toimunud õpilasfirmade laadal „Pärnumaa jõulud 2010“. Õpilasfirma Jõululelud pälvis siis Sindi Linnavalitsuse eripreemia. Nüüd vääriks juba terve Sindi Gümnaasium nii suure esinduse poolest eraldi oma linna tunnustust.

Kristi Suppi annab õpilastele majandusõpet Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi ja Pärnu Raeküla Kooli kõrval ka Sindi Gümnaasiumis. Loomulikult olid laadal ka Raeküla ja Ülejõe koolid, kelle  õpilasi ta õpetab. Eriline aukoht kuulub aga kahtlematult Pärnu Ülejõe Gümnaasiumile, kes on kõigil kolmel aastal olnud „Jäärmarki“ korraldaja. Hetkeks kutsus ta käeviibetega kõik korraldustoimkonna õpilased ühte rivisse, et Keit Reinsalu, Andra Pärnpuu, Teele Vänto, Marjel Mõis ja Janter Aniste ühele pildile ära mahuksid.

„ „Jäärmark“ võimaldab õpilastel end toodete turul märgatavaks teha, ammutada uusi kogemusi edaspidiseks tegutsemiseks ja teenida oma äritegevuselt esimest müügikäivet,“ selgitas Kristi Suppi, kes juba kolmandat aastat veab „Jäärmarki“, kuid on õpilasfirmade, minifirmade ja õpilaste töötubade tegemisi juhendanud märksa pikemat aega.

Ostutänaval edasiliikudes kohtasin veel teisigi tuttavaid. Tallinna Saksa Gümnaasiumi noormehed Toomas Piirsoo ja Taaniel Ormus võtsid ka sel nädalavahetusel lumise tee rataste alla ja tulid Rehvilahendused nimelise õpilasfirmaga uuesti Pärnusse, et jätkata kartauto rehvidesse ehitatud Led valgustite müümisega. Leidlike õpilaste juhendaja on Ivi Olev. Taaniel Ormus rääkis, et Port Arturis ei läinud müük küll eriti edukalt, aga seda rõõmsamad olid nad nüüd, kui juba esimese tunni jooksul müüdi tervelt viis valgustit.

Tallinna Reaalkooli õpilasfirma PerZ tuli samuti nädalase vahega uuesti Pärnu laadale, et jätkata „Jäärmarkil“ parima koolikasutusliku tootega – selline nimetus omistati Port Arturis kauplemise eest. Toodanguna valmisid neil müügiks euromüntide kotikesed, mida osteti nagu sooje saiu. Noormehed ei püsinud müügileti taga, vaid pakkusid kotikesi otse rahva keskel liiikudes. Ärimeeste juhendaja on Ene Saar.

Järjekindlalt käivad Pärnus ka Luunja Keskkooli õpilasfirmad, mida juhendab Ülle Tõnutare. 11. klassi õpilane Heleri Lillemäe õpilasfirmas Seebitar müüs erinevate kujudega seepe, mida poleks raatsinudki kätepesuks kasutada. Ühed seebid olidki käevõruna käerandmele kinnitatud.

Marjanne Silet selgitas, et tähed EWB tähistavad firma õigust kaubelda välismaal. Tähelepanu äratasid tema Luxus kohvipakenditest kokkuõmmeldud käekotid. Haapsalu Gümnaasiumi õpilasfirma EWB G-OK esindajana käis Majanne Silet möödunud aastal Portugalis.

Väga kütkestavalt oskas oma kaupa pakkuda õpilasfirma EurPiggy müüja Sirli, kes koos kristjani ja Joosepiga kauples rahakottidega.

Vaikselt ja hästi armsalt seisid oma müügileti taga Pärnu Koidula Gümnaasiumi 4A klassi tüdrukud. Nende õpetaja Tiiu Leibur on lapsed õpetanud kenasid mütsikesi õmblema.

Veel märkasin müüjaid Valgu Põhikoolist, Haapsalu Gümnaasiumist, Kullamaa Keskkoolist, Martna Põhikoolist, Kaelasest ja Märjamaalt. Kõik olid omamoodi originaalsed, huvitavad, põnevad ja väärinuks igaüks eraldi jututeemat - kui vaid oleks jätkunud terveks pikaks päevaks aega nende lootustandvate loomeisiksustega lähemalt tutvuda.

Päeva aitasid sisustada paljud meelelahutust pakkuvad esinemised. Mina sattusin peale Sindi Avatud Noortekeskuse võimlejate esinemisele. Kindlasti jäid väga rahule need ostlejad, kes juhtusid kuulma Fred Rõigas´e esinemist ja Pärnu Muusikakooli lauljaid. Kahtlematult tekitasid põnevat jälgimist trikirattur Taavi Kitsel ja mustkunstnik Taimar Müller. Kohal oli ka DJ Ivo Uslov. Päeva juht Keit Reinsalu tuli oma ülesandega hästi toime.

Kristi Suppi on tänulik 14 sponsorile, kes nende ettevõtmist toetasid. „Tänu nende abile saime laada korraldada nii, et ükski osaleja ei pidanud osalustasu maksma ja võisime tublimaid toetada meenete ja kinkekaartidega ning pakkuda ka kehakinnitust,“ jäi Kristi Supi päeva korralduse tulemusega igati rahule.