Kaubakastidega Kristiinesse saabumine

Eile, 9. veebruaril peeti Junior Achievement Eesti korraldamisel Tallinna Kristiine kaubanduskeskuses 2013. aasta Eesti Õpilasfirmade laat, mis kujunes riigi kõigi aegade suurimaks õpilaslaadaks.

 Majandusõpetaja Mari suurväli ja USA suursaadik Jeffrey D. Levine
Õpilasfirmadele jagatavate auhindade laud on väga suur

Rahvusvahelisel õpilasfirmade laadal pakkusid oma toodangut üle 160 firma Eestist, Rootsist ja Moldovast. Välisriike esindas 23 õpilasfirmat, Eesti õpilasettevõtjaist hakkas sedakorda eriliselt silma väga suur hulk Pärnumaa noori, kes sõitsid kohale kahe kõige suurema bussiga.

Laadapäeva avasid täpselt keskpäeval Kristiine keskuse aatriumis lühikeste sõnavatõttudega õpilasfirmade programmi peatoetaja, Swedbank Eesti kliendisuhete divisjoni direktor ja Junior Achivement Eesti nõukogu liige Tauno Vanaselja ning Junior Achivement Eesti direktor Epp Vodja. Vanaselja ütles noorte poole pöördudes: „Kui sul on julgust ja pealehakkamist, siist tule kindlasti ja proovi!“ Juhi sõnul tasuks nii mõnelgi staažikal ettevõtjal noorte edust õppust võtta. Ta selgitas, et õpilasfirmade programm on tänuväärne algatus, kuna just seal saavad noored hakkajad ettevõtjad teha esimesi katsetusi ja omandada ettevõtluskogemusi.

Epp Vodja rõhutas, et seekordsel laadal osalevad Eesti noored pole varem kordagi sellist konkurentsi kohanud, sest osavõtjate hulk on suurim, mida Junior Achivement Eesti 21 tegevusaasta kestel on nähtud. Vodja arutles põhjuseid, mis õpilasi kokku on toonud: „Üks põhjus on võibolla see, et õpetaja käskis. See on parem kui mitte midagi, aga mitte kõige parem põhjus. Teine põhjus võib olla raha saamise soov, mis pole samuti kõige parem ajend, kuid siiski parem esimesest. Tõeliselt hea põhjus oleks see, et õpilased tahavad muuta teiste elu paremaks. Teisi sõnu, mõelge esmalt sellele, kuidas saaks teha oma kliendi elu paremaks.“

Vodja soovitas leida aega ka Rootsi ja Moldova õpilasfirmade kauplemisega lähemalt tutvumiseks, et omandada teistsuguseid kogemusi.

Päeva lõpul kuulutati välja palju erinevaid preemiad. Parima toote, müügipreemia ja stiilipreemia nimetus anti eraldi arvestuses õpilasfirmadele ja minifirmadele. Veel hindas žürii parimat teenust, innovatsioonilisust, vastutustundlikust ja ekspordipotentsiaali. Valiti reklaamipreemia ja meediatähelepanu preemia, samuti rahva lemmik ning laada suurima käibega firma.

Hindamiskomisjonis tegid tööd paljude erialade silmapaistvad inimesed, nagu näiteks Mait Palts Eesti Kaubandus-Tööstuskojast, Mart Repnau Tallinna Ettevõtlusametist, Ergo Neeme Balti Veskist või Marina Kaas EVEA-st, esindatud olid ajaleht Postimees, Äripäev ja kümned teised ettevõtted ning asutused.

Auhindade laudki oli väga rikkalik. Näiteks ekspordipotensiaali preemia andis üle Tallinnas resideeruv USA suursaadik Jeffrey D. Levine. Preemiate saamisel paistsid teistest eristuvalt silma rootslased, kes said palju erinevaid autasusid. Igal võimalikul juhul rulliti lahti kollase ristiga sinilipp, et mitte jätta kasutamata ainsatki võimalust oma riigi reklaamimiseks. Rootslasi oli esindamas 67 õpilast ja 5 õpetajat.

Loomulikult ei jätkunud auhindu kõigile ja iga külastja märkas esmajoones seda, mis teda kõige rohkem huvitas. Sindi Gümnaasiumi õpilasfirma Killuke teeb koostööd Sindi Avatud Noortekeskusega, kus on võimalik arendada savitööstust. Õpilased saavad kasutada ruume ja ülikallist savipõletusahju. Kogu keraamika valmib alustades õpilaste loomingulisest nägemusest, savi voolimisest ja põletamisest, mis jätkub maalimise ja klasuuriga katmisega.

Väga huvitav leid on Raeküla õpilasfirma EwB Tegude kalender, kes lisaks teist aastat müüdavale kalendrile on sellel aastal lisanud uueks müügiartikliks särgid. Müügi teeb põnevaks rahvusvaheline koostöö Portugali firmaga. Igat särki valmistatakse ainult kaks tükki. Mõlema särgi ostjad võivad teineteist leida interneti vahendusel või mõnel muul viisil kohtudes. „Kui ühesuguste särkide omanikud on teineteist leidnud, saavad nad õpilasfirmalt priipääsme Tallinna teletorni külastamiseks, mis muidu maksaks 7 eurot,“ selgitas Pärnu Raeküla Kooli õpilane Rudolf-Gustav Hanni.

Nimetamisväärsed on Häädemeeste Keskkooli, Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi ja Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirmad seepärast, et nad omandavad teoreetilisi ja väga praktilisi teadmisi majandusliku kõrghariduse tasemel, mida õpitakse igal nädalal terve päeva Tartu Ülikooli Pärnu Kolledžis. Kolledži õppejõud Mari Suurväli on ühtlasi ka nende samade õpilaste juhendaja enam kui kümnes õpilasfirmas.

Kristiine laada sujuvaks laabumiseks andsid oma panuse 28 vabatahtlikku, kes on olnud eelmiste aastate õpilasfirmade liikmed. Pikk päev lõpetati ühise jäätise söömisega. Jäätist jagati kõigile osalejatele tasuta.

Autasustamine:

Samal teemal: