Kuhjavere külas elab ligikaudu 70 inimest, teatripäevalisi sai aga kokku pea 600, nii mõnigi neist polnud sinna kanti oma elus varem kunagi sattunud.

"Kui me ei teeks midagi, siis ei teaks ka meid keegi," ütles külavanem Romeo Mukk üheks põhjuseks, miks säärane suurt korraldamist nõudev üritus ette on võetud.

Teatripäeva projektijuht Urve Mukk tõdes, et võhma läheb ürituse peale kõvasti. "Aga see kui meie küla kiidetakse ja kaugemalt tulnud seda tunnustavad, teeb meele rõõmsaks ja tekitab mõnusat kodukoha ja ühtehoidmise vaimu, mida korralikult toimival külal eelkõige vaja lähebki," leidis ta.

Kuhjavere teatripäevadel juba vanad olijad Tännassilma "Pupu-Jukude" teatritrupist tunnistasid aga, et selle ürituseta poleks nad ilmselt Kuhjaverest nii pea midagi kuulnudki.

Trupi eestvedajad Merike Moks ja Pille Sihver lisasid, et teatripäev on trupile olnud ka hea esinemiskohaks.

Tänavu oli Tännassilma väljas tükiga "Tännassilma lood", mis võitis ka publikupreemia. Trupp jäi sellise asjade käiguga ise väga rahule, sest nii õnnestus kaitsta eelmise aasta kohta - toona valis publik oma lemmikuks nende "Tuhkatriinu".

Kuna trupi üheksast liikmest viis on mehed, siis tuleb Meike Moksi sõnul hoolega vaadata selliseid näidendeid, kus meesrolle oleks rohkem. Tänavu läks asi siiski nii, et üks naiseosas olnud mees sai kogunisti parima naisosatäitja preemia ning parimaks naiseks pärjati Mait Siirus Amanda rolli täitmise eest. Parimaks meesoisatäitjaks valis publik Margus Mankini kirikhärra rolli täitmise eest Andrus Kivirähu etenduses "Kuus monoloogi raha asjus".

Tännassilma trupiga kaasas olnud Viljandi Omavalituste Liidu kultuuri- ja noorsoonõunik Ele Saar arvas, et Kuhjavere näitel võib juba öelda, et pole need väiksed maakohad midagi nii depressiivsed nagu see linnast võib tunduda. "Tuleb ainult ringi käia ja märgata kõike seda positiivset, mida tehakse meie külades," rõhutas ta.

Kuhjaveret kiitsid kõrgelt ka tänavused aukülalised Saaremaalt, kes tõid enesega kaasa terve Mustjala pulma koos õlle ja lauluga.

Mõned pulmalised said peo jooksul nii hea hoo sisse, et ei hakanud magamisele kallist aega kulutamagi ning keerutasid Passaia taluõule jalga päiksetõusuni.

"Mustjala pulma" idee autor Valve Lõhmus ja tantsujuht Helje Raaper ütlesid, et kavaga ringi käies on mõnusam õhkkond alati väiksemates kohtades, kus inimesed end hästi tunnevad ja esinejatega lustiga kaasa tulevad.

"Siingi oli näha, et inimesed tulid kaasa laulude ja tantsudega ning see oli kokkuvõttes meie jaoks äärmiselt mõnus ja ka liigutav esinemiskogemus," sõnas Lõhmus.

Eriti rõõmustas saarlasi Kuhjavere rahvatantsijate valmidus kohe kavas lüüa. Proove ajapuudusel küll enne ei tehtud, kuid saarlaste ja kuhjaverelaste ühistöö sujus sama libedalt nagu vanadel lavapartneritel.

Milline saab järgmine Kuhjvere suveüritus, selgub täpsemalt edaspidi. Urve Muki sõnul tahetakse teatripäevaga kindlasti edasi minna, kas just senisel kujul, selgub edaspidi.

"Kindel on see, et midagi tuleb, ilma ei saa, külarahva koos tegemise tahtmine ja vaimsus ise juba paneb asjad liikuma," kinnitas ta.

Kuhjavere küla tegemiste ja teatripäeval käinute kohta rohkemat infot leiab Kuhjavere värskelt kodulehelt.