1. Kombaini koristusvõimsus
Kombaini võimekust ei tohi hinnata ka üksnes mootori võimsuse ja punkri suuruse järgi, sest tegemist ei ole traktoriga. Kombain koosneb väga paljudest süsteemidest, mille kasutegurid suuresti varieeruvad. Targem on arvestada koristusperioodi pikkust päevades ja planeeritavat koristatava vilja kogust tonnides, sest kombaini on kõige õigem hinnata ikka selle materjalikoguse järgi, mida vastav mudel suudab ajaühikus töödelda.

2. Kombaini hind
Orienteerumine hindades on peaaegu sama keeruline kui koristusvõimsuse üle otsustamine. Üks asi on võrrelda hinnapakkumiste lõpus olevaid summasid. Tegelik tõde selgub alles pärast mitut kasutusaastat, kui algne odav hind ei pruugi enam nii odav tunduda. Madala hinna puhul kannatab tihtipeale ka kasutajamugavus. Hea indikaator, mille järgi põllumees saab kombaini väärtuse üle otsustada, on järelturu hind.

3. Kombaini kvaliteet
Igaüks saab aru, et kvaliteetset kombaini peab vähem remontima. Teine väga oluline faktor on töö kvaliteet, mida iseloomustavad:

  • terakadu;
  • koristatud vilja puhtus;
  • põhu kvaliteet ehk põhuvaalu suurus ja kuju või hekseldatud materjal ja selle laotus;
  • koristuskiirus;
  • kasutusmugavus.

4. Rooli ja istme vaheline tihend ehk kombainer
Kombainijuhist oleneb väga palju. Kui ta ei suuda masinat õigesti seadistada ja neid seadistusi muutuvate olude järgi korrigeerida, siis ei ole kombaini võimsusest mingit kasu ning kallis masin muutub ostjale veel kulukamaks.

Jaga
Kommentaarid