Väike seltskond eraldub ülejäänud rongkäigust

Sisutihe päev algas nii kujundlikus kui ka tulevast eesmärki silmaspidavalt hästi läbimõeldult ja liituti tund enne keskpäeva saabumist IRL-i naisklubi korraldatud „Kärude paraadiga“, milles osalesid tõenäoliselt valdavalt terved lapsed. Kindlasti võinuks rongkäigus liikuda rohkem kui üks ratastoolis istuja ja mitte rivi lõpus, vaid sulandunult tervesse rohkesse lasteperre. Ratastoolis sõitja eraldus koos saatjaskonnaga Rüütli ja Vana-Tallinna tänavate ristumisel, et suunduda läbi valli tunnelväravate otsemat teed ranna kõlakotta, kuhu oli juba eelnevalt kogunenud hulgake lastega peresid.

Heategevuslikku päeva läbi viinud vabaühenduse Turvalisema Elu Selts eestvedaja ja "Liikumine kõigile" projektijuht on Andri Arula, kelle peres kasvab sügisel kooliteed alustav sügava liikumispuudega tütar.

Tutvudes ratastoolis liikuvate laste võimalustega õppida Pärnu tavakoolides, leidis Arula üheainsa invaliftiga koolihoone, kus laps ei peaks treppe kasutama. Kahjuks ei sobivat seesama Pärnu Ülejõe Gümnaasium tütrele tema tervislikust seisundist tulenevate spetsiifiliste probleemide tõttu ja praegu on tütarlaps Pärnu Vanalinna Põhikooli nimekirjas.

Arula teab, et mitmetel linna koolidel on küll vajalikud kaldteed, aga puuduvad tõstukid ja muud tarvilikud abivahendid, mis võimaldaksid normaalse intellektiga liikumispuuet omavatel lastel suurema iseseisvusega toime tulla.

“Hetkel linn isegi ei tea nende vajaduste mahtu, sest lapsed suunatakse esmajärjekorras Haapsallu, kus vastavad võimalused juba loodud,” rääkis kooliteele asuva tütre murelik isa, kelle jaoks tähendab taoline olukord alalist lahusolekut oma lapsest. Arula ei pinguta projektiga töötades mitte ainult enda lapse heaks. Ta loodab, et edaspidi saavad ka teised liikumispuudega õpilased võimaluse tavakoolides õppimiseks. „Lihtne oleks olukorra üle niisama vinguda, sellepärast otsustasime püüda midagi ise muuta!”

Päevakava andis sõna ka poliitikutele, kes pürgivad linnapea ametisse. Eelseisvaid kohalikke valimisi silmaspidavalt otsustasid korraldajad tuua väitlema erinevate erakondade linnapeakandidaadid, kellest kohale tulid keskerakondlane Kadri Simson, sotsiaaldemokraat Piret Hallik-Sass ja reformist Andrei Korobeinik. Kuna IRL-il praeguse seisuga oma kandidaat puudub, siis esindas erakonna arvamust Priit Sutt. Arula hinnangul kaitses kõige paremini mõistetavat seisukohta lastekodu juhatajana töötav Sutt, kes peab oluliseks võimalikult palju kaasata puuetega laste probleemide lahendamisse just nendega kõige tihedamalt kokku puutuvaid inimesi. Mida arvab probleemi käsitlusest praegune linnapea Toomas Kivimägi, see käesolevast väitlusest ei selgunud, kuna polnud kohal ka tema esindajat. Kokkuvõtvalt ütles Arula, et väitluses kuuldu jättis ikkagi poliitikutele omase ümmarguse jutu mulje, millest midagi väga konkreetset tabada osutus raskeks.

Palju konkreetsemat selgust tõi katse ise ratastoolides liikuda. Korraldajad kutsusid kohale sportlased Jüri Jaansoni ja Anti Saarepuu, kes võtsid omavahel mõõtu ratastooliga sõitmisel. Ratastoolisõidu võistluse võitis Jüri Jaanson, kes ütles kommentaariks, et väga vajalik on suuta end panna abivajajate kohale ja näha, millised on tegelikud vajadused. Ratastooli istus samuti Arula ise.

Kuid päev pakkus ka palju muud huvitavat tegevust nii osalejatele endile kui kaasa elama tulnud pealtvaatajatele. Põneva tegevusena sai näha inimmalet. Eesti tippu kuuluvad maletajad Kaido Külaots ja Jaan Ehlvest liigutasid noorte inimeste kehastatud malenuppe. Mõlema maletaja kergelt humoorikate selgitavate märkuste saatel malendite liigutamine lõppes sedakorda sõbraliku viigiga. Inimmalendite hulgas võis märgata aga ka päris lootust andvaid tulevasi võidutsejaid.

Päeva kulgedes liitus ka Päästeamet, kes demonstreeris tuletõrjetehnikat ja andis lastele võimaluse õppida tule kustutamist. Muusikalise poole eest hoolitsesid Belka ja Legshaker.

Avatud annetustelefoni (900 6336) liinile helistades saab ühe kõnega annetada 5 eurot.

Esimene heategevuslik kontsertprogramm “Liikumine kõigile” toetuseks toimus aasta alguses. Esinesid Jaak Tuksam, Jaak Johanson ja Heli Citra Joonas. Hiljuti liitus programmiga uue treeningstiili - jympa eestvedaja Mai Anni, kes on korraldanud heategevusliku eesmärgiga treeninguid.

*