Ene Ergma näitab talle kingitud humoorikaid kingitusi, millest üks on Eesti kroon ja tekst: "Häda korral purustage klaas"
Ene Ergma tervitab kõiki noori ringis kätest kinni hoides; Riigikogu esimees oma töölaua taga

Täna, 4. detsembril viibisid Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Avatud Noortekeskuse õpilased Riigikogu esimehe Ene Ergma vastuvõtul ning külastasid Viimsi Kooli.

Sindi noored vastuvõturuumis; Sellel toolil on istunud ka Inglismaa kuninganna

Väljasõidu Toompeale ja Viimsi valda korraldasid ühisettevõtmisena MTÜ Eesti Lipu Selts ja Sindi Linnavalitsus eesmärgiga tunnustada Sindi Gümnaasiumi panust sinimustvalge lipukultuuri edendamisse ja pidada Eesti lipu teemaline loeng Viimsi Kooli õpilastele.

Ene Ergmad külastades võisid õpilased erandkorras istuda vastuvõturuumis samadel istmetel, kus tavapäraselt võtavad kohad sisse kõrged riigiametnikud, välisdelegatsioonide esindajad ja teised sarnased isikud. Poliitikast ja rasketest teemadest sedakorda ei kõneldud, aga noortel oli põnev kuulda inimestest, kes selle kabineti pehme mööbli süleluses on viibinud ja millised on Riigikogu esimehe tööülesanded. Viimasest andis põgusa ülevaate esimehe nõunik Anneli Entson. Selleks, et saada veelgi praktilisemat kogemust Riigikogu esimehe tööst, kutsus Ene Ergma kõik poolsada külalist ka oma töökabinetti, kus harjumatult suur kirjutuslaud oli kaetud lõputu hulga dokumentide, kaustade ja muu kirjavaraga, mille läbitöötamisega tuleb tal pidevalt tegeleda.

Viivika Okspuu tegi väikese ekskursiooni, mis võimaldas liikuda erinevate korruste vahel ja teha jalutuskäigu väga pikkades koridorides. Okspuu kiitis korduvalt õpilaste viisakust, millega nad kõiki mööduvaid Riigikogu liikmeid ja teisi töötajaid tervitasid ning püüdis selgitada, et nii kombekalt polevat tarvidust sellises suures hoones liikudes käituda. Viivuke aega võis vaatajate rõdul istudes jälgida Riigikogu tööd ja seejärel tuli õpilastele vastu Riigikogu liige Annely Akkermann, kes viis nad Valgesse saali.

Esindussaalis rääkis Akkermann veidi demokraatiast ja selleks, et demokraatia praktilisel viisil paremini mõistetavaks saaks, katkestas ta mõneks minutiks kõnelemise ja jooksis hetkeks Riigikogu saali. Toimus hääletus ja Keskerakonna poolne vaheaja võtmine, mis pole keelatud taktika võimukoalitsiooni mõjutamiseks. Ta selgitas, et kui kõik oleksid kõigega ühteviisi nõus ja vastasseise ei toimuks, tuleks hakata muretsema demokraatia toimimise pärast. Öelduga ei mõistnud ta opositsiooni käitumist hukka, kuigi ei jaganud nendega samasid seisukohti. Kadri Simson soovinuks samuti noortega kohtuda, kuid paraku polnud tal fraktsiooni esimehena see ajaliselt võimalik.

Seejärel tõusis Sindi rahvas kahte gruppi jaotatult Pika Hermanni torni.

Tund pärast keskpäeva oodati Pärnumaa külalisi Viimsi Koolis, kus esmalt tehti ringkäik riigi suurimas koolimajas. Seejärel nauditi kooli meisterkokkade suurepäraselt valmistatud lõunasööki. Viimaks istusid Sindi õpilased gümnaasiumiastme õpilastega ühiselt suurde saali. Tervitussõna ütles Viimsi Kooli õppedirektor Hille Eek, kes andis esinemisjärje üle Eesti Lipu Seltsi esimehele Trivimi Vellistele.

Sissejuhatavas sõnavõtus keskendus esimees sinimustvalge lipukultuuri kasvatamise tähtsusele. Seltsi tegevjuht Urmas Saard tutvustas rohke pildimaterjali abil Eesti lipu väärtustamist riigi sünnilinnas Pärnus ja pööras konkreetsete näidete varal olulist tähelepanu Sindi Gümnaasiumi tegevusele selles vallas. Üks omapärasemaid ettevõtmisi on lipu päevadel Sindi elanikele abi osutamine lipu heiskamisel. Õpilased ei agiteeri selleks sõnades ega püüa kedagi veenda. Nad astuvad nende majade juurde, kus lipp hommikul pole heisatud ja pakuvad lihtsalt oma abi. Sindi noorte tegevust on riikliku institutsioonina hinnanud väga kõrgelt ka Pärnu maavanem Andres Metsoja, kes on selle ettevõtmise patrooniks kutsutud. Selline teguviis on kaasakiskuv ja innustav, mida on püütud järgida ka Pärnus ja üsna edukalt naabervallas Paikuselgi. Aga toodud näide on vaid üks osa Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Avatud Noortekeskuse tegevusest lipukultuuri kasvatamisest, mida peetakse sedavõrd oluliseks, et väljasõidule tulid kaasa ka Sindi kooli direktor Ain Keerup ja linnapea Marko Šorin.

Ühispilt Valges saalis

Täiendav galerii sellest, mis silma jäi: