„Kaasa mõtlema ja aruteludesse osalema on oodatud kõik huvilised.,“ ütleb projektijuht Kaydi Tomson Pärnumaa Loomemajanduse Tugiüksusest. Juko-Mart Kõlar (MTÜ Eesti Muusika Eksport / Estonian Business School) analüüsib paari erakordselt huvitavat näidet Eesti loomeettevõtluse ja muusika valdkonnast, mis illustreerivad kõnekalt loomemajanduse olemust ja potentsiaali, aga ka valukohti ja mõtlemapanevaid trende.

Tomsoni sõnul tahetakse Loomekohviku tegevusega võimaldada vabas vormis suhtlemist, kogemuste jagamist ja ideede genereerimist. Esimeseks kokkusaamiskohaks valiti Ringi tänaval asuv uus kohvik Üks. Külalisena astus üles Valeri Koort, kes kõneles loovkirjutamisest ja Loesjest.

Loesje loodi sõnavabadusel põhineva rahvusvahelise organisatsioonina Hollandis 1983. aastal. Üks peamisi sihte on arendada loovat ja kriitilist meelt, samuti mõtteteaduslikke arutlusi, et selle abil panna inimesi iseseisvalt mõtlema päevasündmuste üle. Plakatitel avaldab Loesje oma arvamusi selliselt, et alla kirjutades kui olematu tegelaskuju Loesje.

Kahe tunni sisse mahtus ka praktiline pool. Grupitööna valmisid uued tekstid. Valeri lubas nädalaga kogu info läbi töötada ja seejärel FB ning kodulehele üles panna. Seda jäid osavõtjad põnevusega ootama, sest tekstid olid väga lahedad.

Loomekohviku idee kasvas välja Lääneranniku loomemajanduse uuringu ja strateegia koostamise käigus. Igakuistel nõupidamistel, kus erinevate loomevaldkondade inimesed koos käivad, tuli jutuks vajadus omavahelist kooskäimist elavdada ja kogemusi jagada. Loomekohvik teostus Pärnumaa loomemajanduse tugiüksuse eestvedamisel. „Tugiüksuse eesmärgiks seati loomemajanduse arendamise, koostöövõrgustiku loomise ja toimimise eestvedamise, loomeettevõtjatele vajalike tugiteenuste pakkumise, aktiivse kontaktide loomise ja vahendamise loomeettevõtjate või teiste valdkondade ettevõtjate vahel ning valdkondlike loomemajanduskeskustega koostöö arendamise,“ selgitab Tomson.

Loomekohvik toimub kord kuus ja käsitleb iga kord ühe loomevaldkonna tegemisi. Kohvikuga jätkatakse ka eelseisvatel kuudel. Järgnevate jututeemadena jagavad kogemusi
omaala tuntud tegijad disaini, muusika, filmi tootmise, IT-meelelahutustarkvara, huvitegevuse ja paljudes teistes valdkondades

Pärnumaa Loomemajanduse Tugiüksuse käivitamise projekti toetavad Euroopa Regionaalarengu Fond, Pärnumaa Omavalitsuste Liit, Pärnu linn ja Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus.

Samalaadne sari nimega „Kella viie tee“ toimub alates sügisest Tallinnas Eesti Disaini majas, kus eestvedajaks on Loov Eesti koos Briti Nõukoguga.