Lottemaa avamise päeval Lottega

Pidulikult punase lindi läbilõikamisega kuulutas Lotte tüdruk täna Lottemaa avatuks ja alates homsest läheb elu Pärnu lahe lähedal asuvas 17,9 hektari suuruses muinasjutulises leiutajatekülas täispööretel käima.

Lottemaa iga ehitus uhkem kui teine

Pärnu kesklinnast mõõdetuna jääb Lottemaa teemapark umbkaudu tosina kilomeetri kaugusele. Linnast Riia suunas välja sõites märkab varsti pärast männimetsa vahelt lagedale väljale jõudes paremat kätt asuvat ääretult suurt parklat. Parklast viib umbes 800 meetri pikkune tee salapäraste tegemistega külasse. Täna sõidutas sellel teel külalisi kaks rööbasteta ühe vaguniga rongi. Teemapargi müügi- ja turundusdirektor Jorgen Sumina ütles, et alates laupäevast jääb käiku ainult üks rong, aga kahe reisijate vaguniga. Kolmas haagis on platvormvagunit meenutav ja sellele saavad lapsevanemad lastevankrid asetada.

Tahkuranna valda rajatud külasse on ehitatud rohkem kui kümmekond hoonet. Päris täpne kokku lugemine läks raskeks. Ka kõikvõimalikke leiutisi ja atraktsioone pole kerge kokku lugeda, aga Sumina sõnul on neid kindlasti üle saja. Pärnakates tekitab kadedust väga uhke jaamahoone, mille sarnast Pärnus pole. Muljet avaldavad on kõrged tornid, staadion ja rohkete pealtvaatajate kohtadega teater. Aastasse on prognoositud kuni 120 tuhat külastajat. Projekti maksumuseks on arvestatud ca 7 miljonit eurot, millest 4,4 miljoni euro ulatuses finantseeringuid on võtnud enda kanda EAS, 280 tuhat eurot Pärnumaa omavalitsused ja ülejäänu erainvestorid.

Et projekti õnnestumisele aitasid kaasa ka kohalikud omavalitsused, siis olid avamisele kutsutud lisaks paljudele näitlejatele ja teistele tuntud inimestele ka maakonna omavalitsuste juhid koos peredega. Palusin pikemalt projekti teostumisest rääkida Pärnu linnapeal Toomas Kivimägil, kelle juhtimisel on olnud samuti oma panus sellesse.

„Kõige suuremad unistused saavad teoks, kui neisse uskuda. Ka Lotte unistus oma kodust on saanud teoks ja kogu jutustus ei asu enam mitte ainult raamatu lehekülgedel ja filmilinal,“ ütles Pärnu linnapea, kes oli sarnaselt teiste maakonna omavalitsusejuhtidega tulnud avapäevale koos perega. „Tahan tunnustada üliandekaid inimesi: Andrus Kivirähk, Janno Põldma, Heiki Ernits. Nemad on tegelikult selle legendi loonud. Ilma selleta poleks meil olnud midagi ehitada. Loomulikult kui on head ideed, siis tuleb need ka teoks teha,“ rääkis Kivimägi, kes pidas oluliseks samuti tunnustada EAS-i, kelle osa on investeeringus olnud kindlasti suur. Rahastamist silmas pidavalt oli tema hinnangul ka majandus- ja kommunikatsiooniministeerium äärmiselt osavõtlik. Loomulikult andsid eraettevõtjad omalt poolt väga tõhusa panuse. „Vahepeal oli laual ka teisi variante, aga arvan, et eraettevõtjad on siiski kõige efektiivsemad,“ leidis linnapea. „Täna oleme kõik väga õnnelikud ja rahul. Me usume, et ka kümne aasta pärast on kõik siin hästi, et mitte öelda veelgi uhkem. Aga sellle nimel on vaja ka homme, ülehomme väga palju tööd teha. Just sellepärast arvangi, et kvalifitseerumine 100 % eraomandile on igati õige ja põhjendatud.“

Läbi erinevate ettevõtete kuuluvad Teemapark Investeeringute omanikeringi Kuldar Leis, Raul Lusti, Elmer Maas, Marin Närska, Gerli Saaresalu ja Meelis Saaresalu. Lottemaa tegevjuhi Rein Malsubi firma OÜ Robot alustas teemapargi arendamisega veidi rohkem kui 6 aastat tagasi. Heiki Ernits, kelle kujutluses sündis Lotte kujutis ja Janno Põldma asutasid 2009. a alguses Lottemaa OÜ. Nad olid kuni mullu suveni teemapargi omanikfirma Lottesõbrad OÜ ühed omanikud, aga seoses kulude suurenemisega lahkusid omanike seast.

Kivimägi usub, et Ernitsale ja Põldmale jääb oma koht ja neid ei ole ka päriselt kõrvale jäetud. „Valmiv projekt on äärmiselt unikaalne ja ma olen alati öelnud, et ühel väikesel rahval on alati põhjust olla unikaalne. Ma ei ole küll väga palju maailmas liikunud, aga midagi sarnast ei ole mitte kuskil maailmas olmas. Võibolla lähim sarnasus on Muumimaaga Soomes,“ arutles Kivimägi.

„Esimene hange osutus kavandatust oluliselt suuremaks. Siis oli projekti teostumine täiesti küsimärgi all. Teame, et ettevõtmine rippus vahepeal ikka üsna juuksekarva otsas. Ja sel hetkel panid ka omavalitsused oma õla alla. See ei olnud rahaliselt omavalitsuste jaoks mitte kõige väiksem. Algul panime paarkümmend tuhat maa ostmisele. Hiljem andsime veel juurde, kokku 150 tuhat eurot. Linna jaoks oli see suur raha.

Vastavalt võimalustele andsid raha teisedki maakonna omavalitsused. Kõik olid valmis tegudega panustama, mitte ainult sõnades rääkima: tehke, tehke. Arvan, et see suurendas ka eraettevõtluse indu. Meil ei ole küll osalust selles projektis, aga raha on antud õige asja jaoks. Meie eesmärk oligi see projekt siia tuua,“ meenutas Kivimägi raskustele lahenduse leidmist.

Palju oli kuulda läti keelt, sest Lotte lood on Lätis peaaegu sama hästi tuntud nagu Eestiski. Kivimägi rääkis, et Lottemaast saab loodetavasti lätlastele uus magnet, millest tõuseb kindlasti tulu ka Pärnule.

Kuid teiste omavalitsuste juhtidega kõneldes ei jäänud samuti kahtlust, et nemadki näevad Lottemaa toetamises mõtet. Esmane kasu on juba seegi, et nende kodukohtade pered leiavad tee suurepäraseks vabaaja veetmiseks. Mõnedki vallajuhid tunnistasid, et Lottemaal on lapsed neist targemad ja teavad jutustada, kes millises majas elab ja millega seal tegeletakse. Leiti, et nüüd tuleb kõigepealt Lottega raamatu vahendusel tutvust sobitada, sest paljudel vanematel on lood alles lugemata või üksnes vähesed episoodilised kokkupuuted olemas.

Sumina jutust selgus, et üht ja teist on veel teha. Randa tulevad riietuskabiinid ja pikendatakse laudteed. Paari nädala pärast peaks valmima ka lennumasin, mis võimaldab virtuaalset lendu Lottemaa kohal.

Teemapargi külastajatel soovitatakse pilet muretseda veebist. Kodulehe piletimüügi süsteemis näeb iga kuupäeva all siniseid kastikesi. Kümne kastikese täitumine tähendab eelmüügi lõppemist ja rohkem üksikpileteid ei müüda sel juhul ka kohapeal. Kuni kaheaastased pääsevad Lottemaale tasuta, teistel tuleb lunastada 15-eurone pilet. Pensionäride, puuetega inimeste ja lastekodulaste pileti hind on 9 eurot. Rongisõidu ühe otsa pileti hinnaks on 1 euro. Tavalise liinibussiga Pärnu bussijaamast sõites on hinnaks keskeltläbi 65 senti.

*

Samal teemal: