Suurbritannia Kuningliku Mereväe alused Pärnu sadamas 18. juulil

15-19. juulini viibisid Eesti vetes külalisvisiidil Ühendkuningriigi neli P2000 klassi patrull-laeva: HMS Example, HMS Ranger, HMS Explorer ja HMS Trumpter.

Kaitseliitlased kätlevad britte

Kaitseliidu Meredivisjoni juhatuse liige ja teabeohvitser leitnant Kuno Peek rääkis visiidi üksasju tutvustavalt, et kõikide laevade komandörid on leitnandi auastmes. Laeva HMS Example komandeerib naisterahvas, mis on Eesti kontekstis väga haruldane nähe. Laevadel on kokku enam kui 70 liiget, kellest vaid vähesed kuuluvad Briti kuninglikku mereväkke. Ülejäänud meeskonna moodustavad erinevate ülikoolide üliõpilased, kes akadeemilise

õppetöö kõrvalt on saamas kogemusi meresõidu valdkonnas. Eestit külastati põhjaliku Läänemere ringsõidu käigus ja peatuti erinevate riikide sadamates. Tallinnasse saabuti Peterburist, 18. juulil jätkati teekonda Pärnusse ning 19. juulil edasi Riiga.

Tallinnas olles külastasid laevade komandörid koos Briti kaitseatašeega Eesti Mereväe ülemat. Meeskonnaliikmetest

moodustatud võistkonnad pidasid mereväebaasis sõprusmängu Eesti kamraadidega jalgpallis ja võrkpallis. Samuti toimus meritsi saabunud külalistele vastav aiapidu Briti suursaadiku residentsis. Pärnus viidi läbi seltskondlik õhtu jäätisekohvikus Mama Toni's, mida peavad samuti britid.

Visiidi planeerimisel ja läbiviimisel andsid märkimisväärse panuse Kaitseliidu Tallinna

Maleva Meredivisjoni ja Pärnumaa maleva liikmed. Meredivisjoni ohvitserid osalesid kontaktohvitseridena aktiivselt visiidi kavandamisel ja läbiviimisel laevade väisamisel Tallinnat. Pärnus oli kontaktohvitseriks Pärnumaa maleva ohvitser. Ülesõidul Tallinnast Pärnusse osales igal laeval üks Pärnumaa maleva kaitseliitlane.

Brittide P2000 laevadega sarnane jagatud meresõidu projekt on käimas ka Eesti Mereväe ja Kaitseliidu Meredivisjoni vahel patrull-laevaga EML Ristna, mille tuumikmeeskond on koostatud Meredivisjoni vabatahtlikest liikmetest, keda saadavad meresõitudel instruktorid Mereväest (kaadrikaitseväelased). Lisaks meresõitudele ja erinevatele praktilistele harjutustele viiakse laeval läbi ka hoolduspäevasid, mille raames kaitseliitlased korrastavad laeva ja mitmesugust varustust, õppides laeva ja

sellel asuvat tehnikat-varustust paremini tundma. 2012. aastal on Ristnaga külastatud juba Kundat, Pärnut ja Hiiumaad. Eelmisel aastal külastati Narva-Jõesuud, Kihnut ja Ruhnut ning osaleti ka ERNA retke dessandis.