Fotodel: 1) Piiludes päkapikkude maailma, 2) Mesimummi lasteaed

Juba aegsasti tegi Paikuse lasteaia vanempäkapiku ülesannetes õpetaja Monica Kask lastevanemate poole pöördumise, milles palus kõigil emadel ja isadel osaleda koos oma pisikeste pereliikmetega Mesimummi Jõulutunneli üritusel. Kutset võeti väga tõsiselt. Seepärast oli eile õhtupoolikul maja paari tunni kestel tavatult suurt sagimist täis.

Mõned napid tunnid kulusid märkamatult erinevate töötoanurgakeste uudistamiseks ja oma käega meisterdamiseks, et midagi ilusat koju kingituseks viia. Monica oli kenasti koos oma 12 abilise päkapikuga kõik eelnevalt ettevalmistanud.  Selleks, et suure maja koridoride labürindis mitte eksida ja kõige olulisemad toad üles leida, kaunistasid nende ruumide uksi ilusad sildikesed.

Fotod on tehtud kaardi- ja kinksukojas

Esimeselt ukselt lugesin: Kaardi- ja kinksukoda. Kuigi ruum oli suur, kippus ruumi väheks jääma, sest huviliste hulk oli loendamatu. Tuppa paigutatud pika U-kujulise lauaääres istusid peamiselt emad koos mudilastega. Siiski oli ka isasid. Päkapikud pikemad ja lühemad askeldasid vilkalt nende selja taga ning püüdsid kõigiti abiks olla. Eriti põnev näis olevat pruunist paksust jõupaberist jõulupärja valmistamine, mida juhendasid Monica ja Kätlin. Valmiskujul tundus pärg eemaltvaates justkui söödava hõrgutisena, sest kõik meisterdajad tegid käsitööd niivõrd oskusliku vilumusega nagu oleksid juba kuu aega seda tegemist harjutanud. Samas toas tehti siiski muudki. Silja ja Merilyni juhendamisel valmisid jõulukaardid. Näha võis põrandale laotatud pikka lahtirullitud paberipoognat. Vanempäkapikk Monica kummardus sügavalt paberi ligi ja joonistas värvipliiatsitega midagi väga ilusat. Päkapikk Merilyni tütreke Grete on üks Mesimummi väga suure lastepere liikmetest, kes püüdis samuti ilusaid värvilisi jooni paberile jätta. Niipea, kui Monica oma pildiga valmis sai, võttis samad pliiatsid enda kätte Mesimummi väike tiivuline Agnes.

Fotod on tehtud kaardi- ja kinksukojas

Järgmisele uksele oli kirjutatud Muhe memm. Raamatukokku astudes nägin, et lauakese taga hoiab laualambi valge lähedal raamatut lahke eideke Janika. Põrandal ootasid padjad, et lapsed neile õige pea sülle istuksid. Kuulsin, et lastele loetakse jõululugusid ja raamatut väikesest põhja-põdrast. Kahjuks jäi mul jutt kuulmata, kuna olin momendiks toast välja astunud ja järgmisel hetkel läks tunglemine ukse taga juba sedavõrd suureks, et täiesti lootusetu olnuks minul veel kuuldekaugusele pääseda.

Fotodel: Jaanika ootab muinasjuttu kuulama ja sagimine muinasjutuvestja uksel

Kolmandale uksele oli kirjutatud päris huvitava sõnastusega tekst: Pillimise paigake. Ei tea miks, aga ju vist meenus mulle midagi kaugest lapsepõlvest, kui kuulsin öeldavat: „Mis sa pillid!” Tookord ei tähendanud see loomulikult seda, et keegi oleks mind keelitanud pilli mängimast vaid anti mõista kui rumal on jonnida ja asjatult nutta. Mesimummi lasteaias muidugi puudub vajadus spetsiaalse toa jaoks, kus saab jonnides nutta. See salapärase nimetusega tuba oli aga õieti pillimängimise ruum, kus CD plaadilt kõlas kaunis muusika ning Hele ja Triinu kõristasid jõulurütmiorkestrit. Lapsed istusid hämara valgusega toas patjadel hästi lähestikku oma tuttavate rõõmsate päkapikkudega.

Fotod pillimise paigakesest

Puiduakadeemia uksele oli tõsise töömehe asjalikkusega kirjutatud: Tule ja kõpsi. Puutöö meisterdamise püramiidikujulise laua ümber saeti vineeri, kopsiti haamriga, joonestati mingeid kontuure ning tehti veel üht ja teist. Ümber püramiidi jagas õpetusi õige pikka kasvu päkapikk, kelle peas vänderdas tore spiraali meenutav antenn. Tema liikumised ja liigutused olid nii kiirekäigulised ja pöörded ootamatutes suundades, et lausa tegu oli teda terves plaanis pildile saada.

Fotodel on näha puutööd Paveli juhendamisel

Võimatu oli mööda minna uksest, mille vahelt paiskusid koridori ääretult isuäratavad lõhnad. Päkapikud Vivian ja Merike selgitasid, et seekord valminud parimad palukesed polegi nende tehtud. Kõik, mida laudadel näha ja proovida võis, olid küpsetanud Mesimummi lasteaia laste emad, vanaemad ja võibolla ka isad ning vanaisad. Uksele kirjutatud sildikese kõrval, mis teatas emmede hõrgutiste serveerimisest, võinuks olla kirjutatud veel teinegi kiri, mis pidanuks hoiatama liigse söömise eest. Sedavõrd maitsvad olid kõik koogid ja muud suupisted – nii magusad kui soolasemad. Soojenduspliidil asetses lai valik maitsvaid jooke, mis olid valmistatud kõige erinevamatest teetaimedest.

Fotodel on päkapikk Vivian emmede hõrgutiste serveerijana ja suupistete valik

Lõpuks sattusin päkapikudiskole, kuhu oli kogunenud lõpmatult lõbus seltskond. Veel natuke aega enne peo algust nägin samas saalis väikseid jalgpalliväravaid ja pisikesi jalgpallureid nobedalt palli väravasse tagumas. Veidi aega hiljem kütsid suure kuusepuu juures päkapikudiskorid Anne ja Kadi piduliste meeleolu.

Eve Kalimulina hoidis parajasti kaamerat silmade kohal, kui saaliuksel kohtusime. Eve kutsuski päkapikud, lapsed ja nende vanemad kokku. Mesimummude lasteaia juhataja sõnul pole taoline jõulueelne üritus esmakordne. Esimest korda toimus kogu ettevõtmine ruumides. Varem on Jõulutunnelit peetud hoovil.

Fotodel: Eve Kalimulina, 2) Paikuse Lasteaed Mesimumm