Ansambel MiRt

Laupäeval, 13. aprillil Sindis toimunud 26. Pärnumaa vokaalansamblite kontsert-konkursil esines tosin lauljate seltskonda filmimuusika teemal, mida hindasid Olavi Kõrre Pärnust, Kaie Viigipuu-Kreintaal Tallinnast ja Hiie Kroon Tartust.

Pärnumaa vokaalansamblite päev Sindi Gümnaasiumi aulas
Merileid; Locabelle; Nõianeitsid; Reedene Rõõm
Rodnik; Treimani Trio; Üllar Kallau ja Ester Murrand; Žürii esimees Olavi Kõrre

Pärnumaa vokaalansamblite päeva (PVP) peetakse 1988. aastast. Erinevate väikekohtade ja kultuurimajade täiskasvanute harrastusansamblid tulevad iga-aastaselt kokku sooviga üheskoos laulda, oma oskusi näidata, uusi laulusõpru leida ja muuhulgas muusikaliselt „jõudu katsuda”. Sündmuse eesmärk on täiskasvanute ansamblilaulu tava säilitamine, edasiviimine ja mõnusas meeleolus vokaalse muusika nautimine.

Traditsiooniliselt on iga uue PVP korraldajaks eelmise võistulaulmise Grand Prix saaja. Möödunud aasta võitjaks tunnistati Sindi Seltsimaja naisansambel „Šal-lal-laa”, kes tõigi sarnaselt teistele varasemalt võidukalt esinenud Sindi ansamblitele ühe konkurssidest taas oma kodulinna. Nähtavasti on Sindi puhul tegemist väga hea lauljate kasvatamise taimelavaga.

Tänavukevadisel paremuse selgitamisel astusid kordamööda Sindi Gümnaasiumi aula lavale endised tuttavad Reedene Rõõm Tõstamaalt, juhendaja Õnnela Lees; TopTen Pärnust, juhendaja Helle Salumäe; MiRt Pärnust, juhendajata; Merileid Pärnust, juhendaja Laila Hakkaja; Krõõt ja Kraaded Pärnjõelt, juhendaja Kalli Rõõmusaare; Treimani Trio Treimanist, juhendaja Tiia Soomre; Selja Lauluseltsing Seljalt, juhendaja Merike Teppan-Kolk; kvartett Rodnik Pärnust, juhendaja Jelena Derizemlja ja Šal-lal-laa Sindist, juhendaja Kristel Reinsalu.

Esmakordselt osalesid PVP võistulaulmisel Pärnu Haigla ansambel Ristikunutt, juhendaja Ester Murrand; Nõianeitsid Pärnust, juhendaja Marge Lumisalu ja Locabelle Surjust, juhendaja Aet Vill.

2013. aasta päevateemaks valiti (multi)filmimuusika. Iga ansambel kandis ette kolm laulu: esmalt (multi)filmimuusikast, seejärel a´capella ja viimasena vabalt valitud laululugu. Seejuures vähemalt ühe laulu pidi esitatama eesti keeles. Helivõimenduse kasutamine polnud lubatud ja saateks võis kasutada üksnes naturaalpille või fonogrammi.

Võistulaulmise tulemuste teatavaks tegemisel said lauljad žüriilt ka väikese tagasiside iga ansambli rohkem või vähem märgatavatest tugevamatest külgedest. Hindamisel püüti arvestada harrastusansamblite eripäraga sellest, et laulma tullakse ikkagi esmajoones tegutsemislustist, mitte niivõrd elukutseliste lauljate oskuste omandamiseks.

Žürii pööras tähelepanu huvitavale repertuaarivalikule, osalemislustile, stiilitunnetusele, temaatilisele lähenemisele, originaalsetele seadetele ja ansambli intonatsiooni puhtusele. Kuna PVP on eelkõige meelelahutuslik ettevõtmine, mille puhul peetakse tähtsaks pingevaba rõõmsat kooslaulmist, siis jagati igale osalevale ansamblile mitmesuguseid preemiaid või eriauhindasid. Ühtekokku anti välja 18 žürii hinnangu põhist auhinda ja lisaks selgitati välja publiku eelistus.

Eripreemiate saajad

Huumori eripreemia „Kiivrid pähe, killud lendavad!“ – Šal-lal-laa
Parima kostüümi eripreemia „Kui laulab mannekeen“ - Selja Lauluseltsing
Lavalise liikumise eripreemia „Muuvit, muuvit!“ – Top Ten
Parima uustulnuka eripreemia „Mees metsast“ – Ristikunutt
Vokaalse puhtuse eripreemia „Stiil“ – Merileid
Eriefektide eripreemia „Lisame elule wurtzu“ – Nõianeitsid
Parima rahvalaulu eripreemia „Alleaa, allebee“ – Rodnik
Teatraalsuse eripreemia „Heeringas veenuse õlal!“ - Krõõt ja Kraaded
Rõõmsameelsuse eripreemia „Tšutšufrei!!!“ – Reedene Rõõm
Doktor Aadu Kadaka eripreemia - Treimani Trio
Eripreemia „Siin me oleme“ – Selja Lauluseltsing

Põhipreemiad

„38 papagoid“ parima (multi)filmiteemalise laulu esitamise eest – Nõianeitsid
„Helisev muusika“ parima a’capella laulu esitamise eest – Reedene Rõõm
„Põgene vaba laps!“ parima vabalt valitud laulu esitamise eest – Šal-lal-laa
„Briljantkäsi“ parimale instrumentalistile – Reedene Rõõm
„Oo, Sole Mio“ maakonna parimale solistile – Krõõt ja Kraaded
„Karoliine hõbelõng“ parimale lauluseadele – Locabelle

Lisaks žürii otsusele valis ka publik oma lemmiku ja selleks osutus üsna üksmeelsel heakskiidul Selja Lauluseltsing.

Grand Prix

Peapreemia „Nuu pagadiii!!!“ otsustasid hindajad anda ansamblile MiRt. Lauljateks: Piret Lilleste, Merit Hirvoja-Tamm, Elerin Roodla, Andra Kalda ja Madis Viik. Kuigi üldjuhul antakse järgmise konkursi korraldamise õigus peavõitjale, loobusid Grand Prix auhinna vastuvõtjad sellest aust, sest osa ansambli Mirt lauljatest on 2011. aastal juba sarnast laulupäeva ettevalmistanud. Nimelt, võitis 2009. aasta sügisel moodustatud vokaalansambel Amarell järgmise aasta kevadel Treimanis peetud PVP peaauhinna, mis andis korraldamise võimaluse neile. Amarellis laulsid ka õed Merit Hirvoja-Tamm ja Piret Lilleste.

Konkursside ettevalmistus

2014. a. Pärnumaa vokaalansamblite päeva korraldamise raske ülesande otsustas sedakorda võtta enda õlule Reedene Rõõm, kes ootab osalejaid siis juba Tõstamaale. Ansambli juhendaja Õnnela Lees ei osanud eile kohe öelda, kas kontsert viiakse läbi ajaloolises mõisahoones või rahvamajas, aga kindlasti lubatakse korralduslikult anda oma võimalustest parim.

Seda, kui suurt töövaeva nõuab paljude kollektiivide osavõtul toimuva kontsert-konkursi ettevalmistus, on kõrvaltvaatajal võimatu aimata. Mingi ettekujutuse võis saada pärast eilse sündmuse edukat kordaminekut Šal-lal-laa seltsis olemise käigus. Siis ei pidanud juhendaja Kristel Reinsalu ja ettevõtmise peamine tegija Pille Raudla enam vajalikuks emotsioone tagasi hoida. Nad võisid pisarateni liigutatult üksteist kallistada ja kõigi ansambli liikmete siirast tänu kogeda.

Erilise tänu pälvis aga Sindi Gümnaasiumi algklassi õpetaja Eneli Arusaar, kes sama kooli õpilastega esitas esinejate vahetudes põnevalt humoorikaid näitemängulisi klippe tuntud filmidest.

Päeva eeskõneleja oli Tori rahvamaja juhataja Argo Juske, keda võis jänesekasuka varjust üksnes selgelt kõlava hääle järgi ära tunda.

Samal teemal: