Teraviljaindeksi aastane langus on olnud 13% ning veebruaris langus jätkus. Teraviljaindeksi kukkumise põhjuseks on eelkõige kõrge saagikuse prognoos ka 2015. aastaks.

Hea uudisena tõusis viimase kaheksa kuu jooksul sealiha hind, seda seoses Euroopa Liidu turukorraldusmeetmega, mille abil on taotlejal võimalik saada toetust sealiha ladustamiseks.

Rahavoogude planeerimine

Põllumajandussektoris on hindade kõikumine kogu aeg suur olnud ja seetõttu peavad sektoris tegutsevad ettevõtted sellega arvestama ning leidma mooduseid ka pikema languse puhul vastu pidada.

Venemaa sanktsioonid Euroopa Liidu vastu algasid mitu aastat tagasi elussigade sisseveo keeluga ning piimatootjad on pidanud madala piimahinnaga toime tulema juba viimased üheksa kuud. Äärmiselt vajalik on ettevõtjale oma rahavoogude planeerimine ehk jälgimine, kust pärinevad ettevõtte rahalised vahendid ja millele neid kulutatakse.

Rahavood jagatakse kolme põhilisse kategooriasse.

  • Rahavood äritegevusest (laekumised müügist, püsikulud, muutuvkulud ja toetused).
  • Rahavood investeerimisest (varade soetamine).
  • Rahavood finantseerimisest (laenu saamine, laenu põhiosa tagastamine, intresside tasumine).

Teraviljakasvatajad teevad kevadel ja suve alguses suuri kulutusi, kuid tulu saadakse sügisel ja talvel. Kasutades näiteks Swedbanki kevadkülvilaenu, on võimalik kevadel saada lühiajalist laenu, mille põhiosa tagastamine toimub aasta lõpus vilja müügi ja toetuste arvelt. Seeläbi on võimalik vältida auku rahavoogudes.

Hindade volatiilsuse poole pealt on soovituslik võimalikud stsenaariumid läbi mängida ja vaadata, kas ka negatiivse stsenaariumi korral (madal piima-, liha- või teraviljahind või kulude suurenemine) tulevad rahavood positiivsed, või tuleb leida täiendavaid tulusid ja kulude kokkuhoidmise võimalusi.

Kuidas toimida negatiivse rahavoo korral?

  • Vähendage kulusid. Tulude vähenemisel saab rahavoogude prognoosi abil kiirelt välja selgitada kulugrupi, mille vähendamise mõju annab kõige suuremat efekti. Oluline on siinjuures reageerimise kiirus – mida kiiremini kulusid kärpida, seda väiksemaks kujuneb miinus rahavoogudes. Piimahinna langedes alustasid paljud piimatootjad eelmise aasta sügisel kiiret kulude kärpimist: vähendati lisasöötasid või otsiti võimalusi osta sööta odavamalt, müüdi ebavajalikku masinaparki ning liisimise asemel osteti teenus sisse, müüdi kinnistuid.
  • Vaadake kriitilise pilguga üle planeeritavad investeeringud. Kui investeeringud on hädavajalikud (näiteks lauda katus hakkab sisse vajuma) ja efektiivsust suurendavad (tootmise omahind langeb), siis on investeeringud põhjendatud. Kui aga investeering efektiivsust ei suurenda ja sellega kannatab veel oodata, peaks negatiivse rahavoo korral selle edasi lükkama.
  • Uurige omanikelt, kas neil on võimalus ja valmidus lisaraha kaasamiseks.
  • Sõlmige kokkuleppeid koostööpartneritega. Kas müügiraha kättesaamist on võimalik kiirendada? Kas tarvikute ostmisel on võimalik saada pikemat maksetähtaega ja kui kalliks see kujuneb?
  • Pöörduge pankade poole. Sügisel pöördus nii mõnigi piimatootja panka maksepuhkuse saamiseks. Ettevõtjatel oli enamasti ette näidata plaan, kuidas nad omalt poolt panustavad ja oma abikäe ulatas ka pank. Swedbank pakub põllumajandustootjale põllumaade tagatisel kuni 30aastase graafikuga laenu ja seega on võimalik graafiku pikendamisega ettevõtja kuine maksekoormus madalamaks viia. Tarvikumüüjate aastaintress on enamasti panga omast kallim, kindlasti tasub kevadtööde finantseerimisel võtta ka pangast kas faktooringu või kevadkülvilaenu pakkumine.

Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi piimahind on näidanud pisikest tõusu, on hinnatase jätkuvalt madal. Alla omahinna tootmine ei ole jätkusuutlik, ning küsimus ei ole selles, kas hinnad taastuvad, vaid selles, millal need taastuvad.

Põllumajandussektor on jätkuvalt Swedbanki üks prioriteetsemaid sektoreid ning me proovime ettevõtete rahaasjade korrashoidmisele igati kaasa aidata. Kui finantskohustused on võetud ühest pangast, on pangal võimalik raskematel aegadel ettevõtjat paremini aidata. Kindel on aga see, et ükski vihmasadu ei kesta igavesti ning pilvede taga on päike alati olemas – küllap näevad ka põllumajandussektori ettevõtjad taas hõlpsamaid aegu.