Viljo Vetik, Annely Akkermann, Marko Šorin

Muinsuskaitseamet tänas ja tunnustas eile õhtul Tallinna Lauluväljakul korraldatud pidulikul galal oma parimaid partnereid, kelle hulgas austati nominendina Pärnumaalt Sindi Linnavalitsust ja laureaadi tiitli väärilisena Viljo Vetikut, kes on taastanud Pärnus kolmekümnendate aastate funktsionalistliku elamu, mille projekteerisid Olev Siinmaa ja Anton Soans.

Kalev Uustalu, Rein Lang ja Viljo Vetik; auhinda vastu võttes kutsub Marko Šorin kultuuriministrit Rein Langi Sindit külastama

Muinsuskaitseameti 20. aastapäevale pühendatud konverentsile järgnenud õhtusel pidulikul galal tunnustas Muinsuskaitseamet oma parimaid partnereid, tehes seda sel aastal 15 kategoorias. Kuulutati välja 2012/2013 aasta kunsti-, ajaloo-, arheoloogia ja ehitismälestised; parim uurija, projekteerija ja restauraator/konservaator mälestisel; aasta pärandit väärtustav uusehitis; aasta leid; aasta omanik, koostööpartner, pärandi populariseerija ning aasta aktivist. Vaata auhinnakategooriad ja nominente SIIT 

Parimaid tunnustasid kultuuriminister Rein Lang ja Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu. Õhtut juhtis Gaute Kivistik ja laulis Helin-Mari Arder.

Funktsionalistlik elamu Pärnus

Pärnumaalt valis Muinsuskaitseamet Aasta mälestise laureaadiks Viljo Vetiku elamu Pärnu kesklinnas, asukohaga Lõuna 2A. Funktsionalistliku elamu projekteerisid 1933. aastal arhitektid Olev Siinmaa ja Anton Soans. Maja autentsust ja originaaldetaile maksimaalselt säilitades teostati restaureerimistöid aastatel 2009-2012. Muinsuskaitse eritingimused koostas hoonele Mart Kalm, restaureerimisprojekti tegi Jaak Huimerind, sisekujundusprojekti Mari Kurismaa.

„Tavaliselt tänatakse ema, naist ja kõiki sõpru, aga mina tänan veel Pärnu Linnavalitsust, kes otsustas selle maja müüa, sest tavaliselt selliseid maju ei müüda,“ ütles Viljo Vetik vahetult pärast auhinna kätte saamist. „Tavaliselt kuuluvad nii hinnalised majad linnale ja on väga kallid!“ Vetik meenutas kuidas muinsuskaitse eritingimusi tutvustanud Mart Kalm andis talle koostatud materjalid üle nagu väikese noodiõpiku, mis pani mehe hinge juba esimesest hetkest aukartlikult ja heldivalt helisema. „Kalm suutis leida sellest majast sõjaeelse funktsionaalse elamu sulandumise tänapäeva vajadustega arvestamise sümbioosis nõnda, et seal oleks ka väga hea elada. See maja ei erine oma tingimustelt kaasaegsest majast mitte grammigi.“

Omaniku sõnul on kõik majja sisse ehitatud mööbel saanud restaureeritud. Praegu on veel puudu elutoa mööbel, kuid sellega tegeletakse. „Olen saavutanud kokkuleppe meistritega, kes võtavad selle töö ette. „Taastame ühe elutoa mööbli Siinmaa variantidest ja äärmiselt originaali lähedaselt. Oleme seadnud abikaasaga eesmärgiks, et ükskõik kes sinna Lõuna tänava majja ka ei siseneks, mõistaks, et on astunud kolmekümnendatesse aastatesse ja külalist haarav lummus oleks tõepoolest reaalsus.“

„Kindlasti lubame suvel inimestel nautida seda võlu ja ilu ja lummust, mida see maja pakub. Me oleme seda hingega teinud ja mis meil häbeneda on. Loomulikult ei saa kõiki ja päris suvalisel ajal siia lasta, aga nii palju kui meil mahti ja aega jätkub, anname siiski võimaluse. Teeme mingid päevad. Mõtlesime abikaasaga, et teeme järgmisel suvel augusti unetul ööl maja lahti. Nii on kavas, aga ärme tõttame siiski ajast ette...,“ avas Vetik enda ja oma kaasa Annely Akkermanni häid plaane.

Sindi linn Aasta omaniku auhinna nominent

Austava tunnustuse juures kõneldi sellest, et Sindi 62-st mälestisest on linn omanik või kaasomanik 56-le, mida püütakse võimaluste piires hoida ja korrastada. Eriti vääris märkimist kunagise raudteekompleksi renoveerimine, millega tehti algust juba üheksakümnendatel, kui Sindi linnapeaks oli Liina Maaste. Aga ka Mati Mettuse linnapeaks olemise ajal tehtud raudteekompleksi peahoone, mida praegu kasutab Sindi ANK, samuti Sindi muuseumi kasutuses olev Eesti esimese Tarvitajate Ühisuse maja. Vaimustuse kahinat võis kuulda Sindi raekojale Teise maailmasõja puhkemise tõttu muretsemata jäänud tornikella paigaldamisest. Ajaloolise tõe mälestuseks Presidendi kellaks nimetatud ajanäitaja hangiti raekoja tornile Sindi ajalooklubi ja Sindi muusemi nõukogu algatatud raha kogumise eduka läbiviimise tulemusena. Nimetamist vääris galal ka kool-kirikuhoonele uue katuse paigaldamine.

Otsitakse võimalusi korrastada Kooli tänava tööliselamuid ja linna üht vanimat elamut Pärnu mnt 51.

Mäletades Heino Uuetalu

Muinsuskaitseamet tänas Heino Uuetalu, kes lahkus käesoleva aasta 5. augustil, suure panuse eest Eesti ehituspärandi kaitsmisel ja restaureerimisel. Ehitusinsener oli aastakümneid seotud meie kultuuriväärtuste hoidmise, väärtustamise ja kaitsega. Tema tähelepanu all olid olulised sümbolmälestised, nagu näiteks Niguliste kirik, Tallinna linnamüür, Toompea, Narva linnus ja bastionid. Nende mälestiste säilimisel on olnud eluliselt tähtsad Uuetalu kui loova inseneri originaalsed tehnilised lahendused. Samavõrd oluline on olnud ka Uuetalu kui muinsuskaitse valdkonna ühe juhtiva ideoloogi ning administraatori roll Kultuurimälestiste Riikliku Projekteerimisinstituudi ja Riikliku Uurimis-Projekteerimisinstituudi "Eesti ehitismälestised" juhatajana.

Sindi linnapea Marko Šorin osundas seejuures, et Heino Uuetalult on valminud Sindi Linnavalitsuse tellimusel “Sindi raekoja silikaatmüüride välispindade tehnilise olukorra hinnang ning ettepanekud restaureerimistöödeks”. Suurema osa tasus linnavalitsuse taotluse alusel selle töö eest Muinsuskaitseamet.

Samal teemal: