Margit Saulep ja  Urmas Põldma esinevad Paikuse haridustöötajatele

Eile õhtul olid kutsutud Paikuse valla 96 haridustöötajat hotell Pärnu restorani Embecke, kus vallavanem Kuno Erkmann ja abivallavanem Helve Reisenbuk austasid piduliku vastuvõtuga kõiki oma haridustöötajaid ja tänasid erilisel viisil viit inimest - Anne Kaart, Anne Kalmust, Sirje Tuulemäed, Kaidy Kohvi, Kätrin Kimmelit.

Anne Kaar, Anne Kalmus; Sirje Tuulemäe, Kaidy Kohv, Kätrin Kimmel

Paikuse vallal on pikaajaline traditsioon õpetajate päeva puhul pidada meeles kõiki oma kodukandi haridustöötajaid. Tänavu tehti seda 9. korda. Juba sisenemisel kõnetas vallavanem iga kutsutut saabujat isikliku tervitusega ja kinkis roosiõie. Südamlikku toimingut saatis Priit Kask klaverimänguga.

Austusõhtut kutsuti külalisesinejatena kaunistama Rahvusooper Estonia sopranlaulja Margit Saulep ja tenorit laulev Urmas Põldma. Sügava häälselt kõlasid Franz Lehari operett „Lõbus lesk“, Bernard Shaw näidendi “Pygmalion” ainetel loodud F. Loewe' muusikal „Minu veetlev leedi“ ja teiste tuntud lugude katked. Klaveril saatis Ülla Millistver.

Õpetajate päeva eel tuli kokku Pärnumaa Omavalitsuste Liidu ja Pärnu Maavalitsuse ühine hariduspreemiate komisjon, et selgitada välja Pärnu maakonna (v.a Pärnu linn) 2012. aasta lasteaedade, üldhariduskoolide, kutseõppeasutuse parima juhi, õpetajad ja noorsootöötaja. Valik langes ka kahele Paikuse valla inimesele. Maakonna aastate õpetaja tiitli pälvis Paikuse vallast Anne Kaar ja maakonna aasta õppematerjali loojaks tunnistati samast kandist Anne Kalmus.

Anne Kaar

Helve Reisenbuk iseloomustas Paikuse Lasteaia Mesimumm liikumisõpetajat Anne Kaart inimesena, kelle juures on kõik hästi kooskõlas: mängulisus, aktiivsus, avatus, siiras olek, lapsest lähtumine. Reisenbuk lisas täiendavalt, et iga kohtumine Annega innustab uutele tegudele, kuna ta süstib töörõõmu, märkab kolleegi ja oskab tunnustada. Anne on aastakümneid mudilasi õpetanud ja kasvatanud ning pälvinud laste, õpilaste, lastevanemate, kolleegide, aga ka laiema üldsuse lugupidamise.

Anne Kalmus

Anne Kalmus on Paikuse Põhikooli klassiõpetaja, kes muuhulgas õpetab esimest aastat ka Paikuse huvikoolis. Reisenbuki sõnul on Anne Kalmus loonud ja avaldanud originaalseid elektroonilisi õppematerjale ning andnud need kolleegidele kasutamiseks. Selliselt õpikeskkonda rikastades on ta muutnud õpilaste õppeprotsessi huvitavamaks ja kaasaegsemaks.

Lisaks maakonna tasandil austatud õpetajatele tänati nimeliselt kolme haridustöötajat veel ka Paikuse valla aastaõpetaja nime vääriliselt.

Sirje Tuulemäe

Sirje Tuulemäe töötab Paikuse Põhikoolis ja on üks selle kooli asutaja liige. Ta on panustanud suure osa oma elust koolile isikupärase näo andmiseks. Reisenbuki sõnade kohaselt lähtub ta oma töös tunnustatud eesti pedagoogi ja kooliuuendusliikumise juhi Johannes Käisi põhimõtetest: lihtsamast keerulisemale, lähemalt kaugemale, tuntult tundmatule. Samuti peab ta tähtsaks lisaks õpetamisele ka õpilastes hoolivuse ja lugupidamise arendamist ning ühisüritustega laste silmaringi laiendamist.

Kaidy Kohv

Reisenbuki tutvustuse põhjal on Seljametsa Lasteaed-Algkoolis töötav Kaidy Kohv kohusetruu ja laste lemmik. Ta on edasipürgivalt rõõmsameelne eeskuju lastele ja abivalmis naine, kellele võib alati kindel olla! Kaidy jagab uusi omandatud teadmisi alati ka kolleegidega.

Kätrin Kimmel

Rõõmsameelne õpetaja Kätrin Kimmel töötab Mesimummi lasteaias. Reisenbuk näeb temas oskust rõõmu tunda inimestest enda ümber. Positiivsus ongi tema teine nimi. Kätrini tegevust saadavad noorus, loovus ja lennukad ideed. Kätrin julgeb võtta vastutust ja soovib end arendada. Suurepärane sõber, õpetaja lastele ning kolleeg töökaaslastele.

Esmalt põhiväärtused paika!

Paikuse abivallavanem Helve Reisenbuk kõneles sisuka näite varal inimese seesmiste väärtuste kasvatamisest ja selle tähtsusest eriti haridustöötajate juures. „Ärme pingutame uute asjadega nii üle, et me põhiväärtuseid sealt enam üles ei leia,“ ütles Reisenbuk ja jutustas lühidalt mitmeid kordi ümberjutustatud ja paljudele tuntud loo katsest suurte kividega. Esmalt asetas professor mahukasse klaaspurki hästi suured kivid ja küsis kas anum on täis. Kui kuulajad arvasid täis olevat, valas ta suurte kivide vahele kruusa, seejärel väga peent liiva ja kõige lõpuks veel vett. Kujundlik katse näitas ilmekalt vajadust esmalt asetada

paika oma elu kõige olulisemad kivid, sest vastupidisel toimingul osutub see juba väga keerukaks kui mitte võimatuks tegevuseks. Kui alustada elu pühendumisega üksnes tähtsusetutele pisiasjadele, siis jääbki elu tühistele pisiasjadele pidama ja hiljem puudubki võimalus olulisemale pühenduda. Aja Tarkusele tähelepanu pöörates tuleks esmalt asetada elu haprasse nõusse põhiväärtuste suured kivid.

Kompositsioon maitsetaimedest kaunistas rikkalikku toidulauda

Samal teemal: