Ilze Sradere avab suure Lätimaa kaardi ja asetab oma peene sõrme Rūjiena (eesti keeles: Ruhja) maakonnas asuvale Liepkalni nimelisele linnale mitte kaugel Eesti piirist. Liepkalni tähendab eesti keeles sõnasõnalt pärnamäed, millest ongi tuletatud 1928. aastal alguse saanud pagariäri nimetus ja nüüd hakkab sama nime kandma ka peatselt Pärnus avatav leivaäri.

Kui täna Tallinna mnt. 2 hoone tagauksest sisse astusin, kohtasin kõigepealt vilkalt liikuvaid töömehi ja kõrvu kostus tugevat mürinat. Siiski ei saanud see takistuseks, et lähemalt kuulda sellest, mis lätlastel täpsemalt plaanis. Pärnusse loodava pagariäri Pärnamäed juhataja Andris Petersons ja noor turunduspraktikant Ilze Sradere olid suurele remondile vaatamata leidnud puhta nurgakese, kus katsid miniatuurse kohvilaua, et degusteerida oma senise toodangu paremikku.

Ometi on see tühine osa võrreldes sellega, mida nad praegu Lätis valmistavad ning müüvad põhiliselt Valmieras, Ruhjas, Liepsalas ja piirilinnas Valkas. Ettevõtte põhitegevuseks on erinevat liiki leiva- ja kondiitrivaliku tootmine ning müümine. Pakutakse kaugelt enam kui poolsada erinevat leivatoodet, samuti küpsiseid, riivsaia, kuivikuid, saiakesi, pirukaid, kooke ja torte. Selleks, et ühendada turundusvõimalusi, on Liepkalni tööstus loonud ühise logistikakompanii SIA Latviešu maiznieks (Läti pagar), mille eesmärgiks on stabiilsema positsiooni tagamine Läti leivaturul. Nii vähendatakse tootmiskulusid ja suurendatakse turukatet, ühtlasi säilitatakse ning täiendatakse rahvusliku leivaküpsetamise tavasid. Tulles vastu ostjate soovile, pakutakse rohkem värskelt küpsetatud leiba ja vähendatakse vahemaad pagarist ostjani.

Eelpool kirjeldatu on risti vastupidine näide eilsele teatele sellest, et alates järgmise aasta algusest lõpetab Pere Leib Pärnus leivatootmise. Juba kevadel suleti kondiitri tootmine.

Otsekui ette aimates Eesti leivatootjate otsuseid tuleb õige ajastatusega Pärnusse lätlaste väikene leivatööstus, et hakata kohapeal küpsetama esialgse kava kohaselt kuute rukkileiva sorti, lisaks sellele peenleiba, saia ja erinevaid seemneleibasid. Maiasmokkadele mõeldes soovitakse pakkuda laias valikus erinevaid küpsiseid, kukleid, pirukaid ja röstleivakesi.

Kohapeal valmivate leibade küpsetuskunst pärineb ammustest tavadest ja pikaaegsetest kogemustest, mis annabki leivale omapärase maitse ning tagab hinnatava kvaliteedi. Andris Petersons kinnitab, et nende peamine meistritöö ongi rukkileib, mille valmistamine kestab kuni ahju panemiseni 30 tundi. Juhataja teeb kätega osavalt sõtkumisliigutusi, et jutt oleks veenvam, ent seda polegi vaja, sest naabrite vahelises ajaloos on ka tänapäeval palju ühiseid mõistmisi.
Pärnamäed leiva taigna valmistamiseks võetakse rukkijahu ja köömneid. Rukkilinnasega üheskoos kõrvetatakse keeva veega, et leib püsiks kauem värskena, oleks aromaatne ja eripärase maitsega. Nii saab ka leiva sisemus paindlikumaks ja struktuur muutub ühtlasemaks.

Pikk kerkimise aeg on vajalik selleks, et küpsetatud rukkileib oleks oma olemuselt hästi võrreldav koduses ahjus küpsetatud leivaga. „Ainult pikaldase taigna valmimise kestel tekivad leiva juures soovitud ihaldusväärsed maitsed ja lõhnad, mis avalduvad rukkijahu paisumisel,“ täiendab juhataja eelnevat selgitust Ilze Sradere. Käsitsi valmivaid pätsikesi silitatakse ja paitatakse alates taigna sõtkumisest, jätkates vormimisega ja lõpetades pakendamisega.

Ruumide remont ja sisustamine tahetakse lõpetada novembris. Kuni ettevalmistavate tööde lõpuni otsitakse firmasse innukat juhatajat, kogemustega hoolikaid pagareid ja avalalt naeratavaid müüjaid. Alates detsembrist peaks Pärnamäed juba oma uksed külastajatele lahkelt valla päästma. Kõigepealt asub tööle 9 inimest. 6 pagarit hakkavad kahes vahetuses küpsetama nii, et kogu pika päeva – alates kella kaheksast õhtu kaheksani - saaksid külastajad värskeid ahjust võetud soojasid küpsetisi. Ka kohapeal antakse võimalus istuda, et teed või kohvi juua ja palavat saia või pirukat hampsata.

See on esialgne plaan, mis piirdub üksnes Pärnu linna teenindamisega. Kuid Andris Petersons annab mõista, et kavatsetakse edaspidi laiendada oma tegevust ka väljapoole Pärnu maakonna piire. Selleks on ka põhjust, sest täna pakutud isuäratav paluke tekitas tõeliselt siira soovi, et pagariäri rutemini avataks.