Getri Guljajev (kaheaastane), "Emale" R.  Päts  /  E.  Kuusik

Tasuta sissepääsuga heategevuslik emadepäeva muusikakohvik on muutunud traditsiooniliseks sündmuseks kevadise Pärnu kultuurikalendris. Muusikaline päev kestis kümnest neljani. Tegemist polnud kontserdiga, vaid iseäralikult suurepärase kontsertprogrammiga hiiglaslikult suures kohvikus, kuhu inimesed võisid tulla neile sobival ajal. Naiskoor Põllepaelad omaküpsetatud kookide-tortidega maiustamine ei seganud heal tasemel muusika nautimist. Hooti võis kuulamine segada siiski söömist, sest heal tasemel esitatud palad võistlesid sama hästi küpsetatud hõrgutistega.

Muusikakohvik oli ülesehitatud blokkidena, mida naljatlevalt menüüsse kätketi. Muusikalisi elamusi kinkisid erakooli muusikaosakonna õpilased, alates kõige pisematest ja lõpetades vanaemade-vanaisadega. Kava oli seatud nõnda, et alustasid väiksemad ja mida lõpule lähemale, seda staažikamad esinejad lavale astusid. Esimestena alustasid hommikul “Isutekitajate” blokis klaverdajad. “Eelroa” blokis esinesid kuni viieaastased lapsed. Noorim oli kaheaastane Getri Guljajev. Järgmiste blokkidena kutsuti lavale “Lasteroad”, “Vahepalad”, “Snäkid-näksid”  ja viimaks ka “Maiustused”.

Kõik lood olid omamoodi märgilise tähendusega ja hoolikalt valitud. Heli Tammsalu, Jana Tringi Erakooli arendusjuhi sõnul oli tänane kohvik paljudele muusikutele esmane avalik esinemine, ühtlasi ka tõsine eneseületus. “Mõni laul on ema poolt lauldud esimene unelaul, teine räägib meile unistustest. On ema lemmiklaulud ja viisid nooruspõlvest, sünnipäevaks õpitud muusikapala või omalooming. On laulud nendele emadele, keda enam meiega pole ja emadelt-isadelt lastele, kes muusikaga tegeledes targaks kasvavad. On erinevate põlvkondade ühised laulud, energilised rütmimängud, laulud koerustükkidest, isamaast ja emakeelest,” oli kirjutatud kavalehe sissejuhatuseks.

Kahjuks oli kuus tundi kestvat laulu ja muusikat sedavõrd pikk aeg, et ei võimaldanud kõigest osa saada. ERR-i teleajakirjanik Ester Vilgats kirjutas Facebooki, et Jana Trink on selle päeva sisustamiseks teinud ära tohutu töö: “Võttis sõnatuks. Oled lihtsalt nii võimas ja töökas.” Pilk kavalehele üksnes kinnitab neid ülivõrdelisi sõnu ja ilma liialdamata väärib ettevõtmine ainult kiitvat hinnangut.

Kuigi oli lubatud tulla ja minna suvalisel ajal, ei näinud ma lahkujaid selle ajani, kui pidin ise lõuna paiku teiste kohustuste juurde minema. Aga Jurmala saal oli juba enne väljakuulutatud algusaega kella kümneks üsna pilgeni rahvast täis.

Heli Tammsalu ütles, et sel aastal pani nii mõnigi toetaja oma õla alla, seega võis julgelt kasutada laulusõnu „ on rõõmud ühised, on mured tühised, kui sinuga võin pooleks teha need...“.

Samal teemal: