Peipsimaa maitseelamusekoda kutsub külastama täna Pärnu Keskuses avatud taluturgu
Maisid keedetud  8 minutit, lisatud soola ja võid; kodumaised viinamarjad

Astudes Aida tänava poolsest külgmisest uksest sisse ja liikudes läbi mitme Pärnu Keskuse kaupluse, lööb vastu värske sooja leiva lõhn. „Minu brändi nimi on Raili koduleib,“ tutvustab Raili Kallavus oma leivaäri. „Olen Põlvast, aga ma küpsetan palju Tartu Lõunakeskuses, minu leibadel on ka Põlvamaa roheline kvaliteedi märk,“ tutvustab paariks päevaks Pärnusse tulnud Raili oma ettevõtmist. „Tulin Kristile küpsetamist õpetama. Hädasti oleks vaja veel paari pagarit. Vajadusel saaks korraldada ka väljaõpet. Teen armastusega oma leiba ja panen oma südame igasse leiba. Siin on tavaline rukkileib. Müügiks küpsetan leiba juba paar aastat, olen väga rahul selle tööga. Innustan teisigi seda tegema ja julgustan ka ettevõtlusega tegelema. See on huvitav elu,“ saan kohe hea ülevaate esimesest kauplejast, kes on tulnud Pärnusse viit sorti leivaga ja valmistab ka rahvuslikku karaskit.

Pärast seda kui 25 kuud tagasi suleti taluturule sarnanev Raeküla turg, mis kestis pisut üle 5 kuu, avati täna Pärnus taas kõigil nädalapäevadel tegutsev taluturg. Hooajati on Steineri aias neli aastat Maarja-Magdaleena Gild korraldanud nädalavahetustel samuti taluturgu. Seda, et midagi tõsiselt püsivat teoks saama hakkab, võis aimata käesoleva aasta talve lõppedes.

Pärnu Keskuse esimese korruse keskpaigas tegutsemist alustav taluturg kannab ametlikku nimetust TÜ (tulundusühistu) Taluturg, mis on sisuliselt Tartu Lõunakeskuses edukalt teist aastat toimetava MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti tütarfirma. Asutajadki on samad, kes Tartus: Nopri talumeierei, OÜ Otepää Oskar, MTÜ Liivimaa lihaveis, OÜ Astja, Peipsiveere köögiviljaühistu, OÜ Mahetark, Marjamaa talu, Taarapõllu talu, OÜ Mesinik, TÜ Eesti Mahe.

Pärnu taluturgu lükkab käima Merle Vall, kes juhatab ka Tartu taluturgu. Küsin, kas toimekal perenaisel on ka oma talupidamine? Ei, seda tal ei ole. Küll on Vall 16 aastat töötanud reisijuhina ja selle ajaga muus maailmas mõndagi tähele pannud. „Samuti on erinevad liidergrupid teinud õppereise, mida ma olen ise ettevalmistanud. Külastatavad piirkonnad on olnud Saksamaa, Austria, Gotland,“ jutustab kiirel käigul siia sinna tõtlev Vall, kes peab usutlejaga samaaegselt tegelema käigult veel mitme muu asjaga: võtma vastu häid soove, lilli, vastama ostjate ja kauplema tulevate inimeste küsimustele.

„Ma olen seda muus maailmas väga palju näinud ja uskusin sellesse, et ühel hetkel on Eestis samuti õige aeg hästi toimivate taluturgude võrgu loomiseks, millest on varem ka väga palju kirjutatud,“ jätkab Vall pärast seda kui Rohelise Jõemaa juhatuse liige ja OÜ Karjamõisa peremees Enn Kuslap ning perenaine Eveli Kuslap olid teda lilleõiega tervitanud, kallistanud ja mõned mõtted vahetanud. Saan jutuajamisest kuulda, et ka Pärnumaal tegutsev Karajamõisa väike lihatööstus kavatseb kevadel Pärnu Keskusesse müüma tulla.

„Lõunakeskuse taluturule on olnud suureks toeks Tiit Niilo Nopri Talumeiereist. Tema tahtis 1999. aastal Võrru taluturu teha. Siis me üritasime Võrumaa talunike Liiduga teha taluturgu nädala lõppudel, aga aeg polnud veel päris küps. Nüüd on see maailm kiiresti muutunud. Tootjad talud on nii palju samme edasi astunud, et täna osutub meie tahtmine võimalikuks,“ selgitab Vall sügavamalt hinge tõmmates ja rahulikumaks vestluseks viivuke aega leides. Ta meenutab, et Tartus oli esmalt 20 ettevõtjat, aga nüüd käib sessoonselt läbi kuni sada tootjat-kauplejat. Pärnus on praegu kauplemas 50 ringis. „Kui siia juurde arvata potensiaalne tarbiaskond, siis need ongi kiirelt muutuva aja uued võimalused, mida saame ära kasutada,“ kõneleb Vall, kes soovinuks täna Pärnus näha ka Tiit Niilot. Paraku on tal nii palju oma külaeluga tegemist, et täna teda siin ei ole.

Keegi eakam daam astub ligi ja küsib konjaki sinepit. „Ei, seda meil ei ole, aga meil on olemas astelpaju sinepit, mis Tartus on väga minev kaup. Proovige ja andke tagasisidet,“ ütleb Vall, kes orienteerub äsja paigaldatud kaubariiulite juures välgu kiirusel. Teeb samas kannapöörde ja tõstab letilt silmade kõrgusele Narva silmud, mida väga soovitab. Järgmisena osundab Lääne-Virumaalt pärit Äntu munadele. „MTÜ Liivimaa Lihaveis pole varem Pärnus olnud. Vuti liha ei ole Pärnus samuti olnud,“ tutvustab turu perenaine kaupa, mida pärnakad oma linnas pole rohkem kohanud kui võibolla talu laatadel.

Pärnakad mäletavad hästi ka Rohelist laata, mida Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul on peetud, aga nüüd ei pea õiget aega tabama, vaid võib iga päev osta soovitud lemmiktooteid. „Siin on palju sellist kaupa, mida poekettides pole. Siin on sellistki kaupa, mida pole varem Tartu, Võru, Valga kandist siiapoole tulnud. Ainult laatadel on neid seni olnud, näiteks mais, samuti Põhjala talu tee, koduse leiva ekstrakt, mis on leiva tegemisel väga hea,“ kuulen kaubavalikust, mida on tunduvalt rohkem kui korraga meelde jätta suudaks. „Siin on Peipsi ääres kasvatatud sibul,“ võtab Vall ühe kuldse mugula peopesale.

Väike kohmetus tekib õunte riiuli juures, sest Vall  ei saa aru, miks õunu pole ostetud. „Need on Halika talu õunad ja hinnad on soodsad, aga ilmselt pole veel märgatud,“ leiab ta kohe põhjuse, miks

neli tundi pärast uste avamist nõnda vähe õunu on võetud.

Olles esmase kiire ülevaate justnagu saanud ja valmis lahkuma kui Vall peatab mind ja tõstab viinamarja kasti rinna kõrgusele, et näeksin paremini kodumaa kasvutingimustes kasvatatud maiust. „Võrumaa viinamarjad, mida kasvatab Meelis Värnik Sõmerpalus. Ilma keemiata. Kasvuhoones kasvatatud,“ pakub ta prooviks küpselt magusaid marju. Uurin, kuidas on kodumaiste viinamarjade hind võrreldav lõuna poolt maadest sisse toodud viinamarjadega. „Ma pole kaks aastat suures poes käinud,“ saan lühikese vastuse.

Väljudes Pärnu Keskuse Martensi väljaku poolsest uksest tuleb teha veel üks peatus. „Triinu Akkermann esindab Peipsimaa kogukonna kööki Tartust ja pakub parajasti Põlvamaa mahetalu maisi. „Keedetud lihtsalt vees 8 minutit, lisatud soola, võid ja pakume seda prooviks,“ räägib Triinu, kes pole siiski mitte kuidagi suguluses Pärnumaalt valitud Riigikogu liikme Annely Akkermanniga.

*

Samal teemal: