Õpilasfirmat E-ained esindasid laadal Andraš Tšitškan ja Enn Mäeorg. Õpilasfirma E-ained, mida juhendab majandusõpetaja Mari Suurväli, on välja töötanud väikese voldiku kahjulike E-ainete kohta ning nõustab inimesi messidel ning oma kodulehekülje kaudu. Kahe noormehe õpilasfirma kodulehelt saab lugeda, et lisaaineid sisaldavat toitu on nimetatud tänapäeva mugavustoiduks. See säilib kaua ja peab välja nägema ahvatlev. Toiduainel on lõhn, maitse, värv, säilivus ja kvaliteet, milleta seda ei osteta. Selle kvaliteedi tagamiseks on tootjal abiks E- ehk lisaained. Järgnevast saab lugeda siia klikkides.

Teine Euroopa laadal osalenud Eesti õpilasfirma Rehvilahendused tegutseb Tallinna Saksa Gümnaasiumis. Taaniel Ormus ja Melari Vainola teevad kasutatud kardirehvidest valgusteid, kelli ja muid tooteid. Ka neil on oma koduleht kus muu hulgas öeldakse, et kõik ideed ja tooted on välja töötatud oma firma liikmete poolt ning ka tooted ise on üksnes nende endi kätega valmistatud. Nende kodulehele pääseb siia klikkides.

Mõlemad Õpilasfirmad on kaubelnud ka Pärnus Port Arturi ja Kaubamajaka kaubanduskeskustes.

Junior Achievement Eesti partnersuhete juht Kersti Loor ütles, et Euroopa laat oli kõrgetasemeline sündmus, mis korraldati Bratislava piirkonna suurimas ja moodsaimas kaubanduskeskuses. Laada avas Slovakkia peaminister pr. Iveta Radičová, kes avaldas lootust, et noorte ettevõtlus ongi hetkel Slovakkia võtmeks, et saada uuesti Ida-Euroopa "ettevõtlustiigriks".

Kersti Loori hinnangul olid laadal osalenud õpilasfirmad väga tugevad ning uudseid ideid ja lahendusi pakuti palju. Laada üldpreemia läks Hollandi õpilasfirmale Knetter, kes koostöös ühe Hollandi tootjaga on toonud turule uudse seebi lastele. Tegemist on vedelseebiga, mis ei vaja pesemisel vett ning teeb kasutamisel toredat sahisevat heli. Toode peaks lapsi innustama sagedamini käsi pesema ja tegema selle protseduuri nende jaoks huvitavamaks.

Eesti õpilasfirmad omandasid kõrges rahvusvahelises konkurentsis väärtuslikke kogemusi. Andraš Tšitškani sõnul pani osavõtt sellisest laadast teda ümbritsevat vaatama rohkem ettevõtja kui õpilase pilguga. „Saime huvitavaid nõuandeid välisjuhendajatelt ja žüriilt. Oli igati positiivne kogemus, sest osalemine sellisel üritusel andis meile kõvasti enesekindlust ja esinemisoskust,” kommenteeris laadalt saadud muljeid Taaniel Ormus.

Mõlemad õpilasfirmad on tänulikud oma toetajatele, kes võimaldasid Euroopa laadale mineku teoks teha. Õpilasfirma Rehvilahendused osavõttu laadast toetasid Tallinna Ettevõtlusamet ning Tallinna Saksa Gümnaasiumi Sihtasutus. Õpilasfirma E-ained avaldab tänu Pärnu Ühisgümnaasiumile ja Pärnu Ülejõe Gümnaasiumile ning Riigikogu liikmele Toomas Tõnistele.

Õpilasfirma on JA-YE Europe'i ettevõtlusõppe programm, mida Eestis koordineerib Junior Achievement Eesti. Tänavu on Eestis loodud 150 õpilasfirmat 65 koolis. Õpilasfirmade programmi toetab Swedbank.

Samal teemal: