Matkarada kulgeb Tervise Paradiisi tagusel rannaniidul

Töödega alustati möödunud aasta novembri keskpaigas. Geodeetide suvisele pinnase sondeerimisele ja raja kulgemistee maha märkimisele järgnes vaiade rammimine, millega tahetakse lõpetada käesoleva nädala jooksul. 11. jaanuaril 150 cm üle keskmise veetaseme tõusnud merepinnas täitis ehitusala tavalisest märksa sügavama veega, mis peatas ajutiselt vaialuse tegemise. OÜ Vaivundamendi tootmisjuht Kaarel Piho ütles, et alates eilsest jätkatakse vaiade rammimist uue hooga. Märjemal pinnasel aitab tööd teha VKHT OÜ multifunktsionaalne amfiibmasin Truxor. Vesistes oludes kasutatakse ka laiemate lintidega ekskavaatorit.

Jäiselt puhuva meretuule eest viivuks sooja autosalongi istudes laotas Piho suure ehitusplaani roolirattale, et tekiks parem pilt tulevasest rajast. Valmivale rajale pääseb Side tänava ja Ranna puiestee kokkupuute kohalt. Lisaks pääseb rajale surfi teenindushoone juurest ja veidi Raeküla poole liikudes ka päris veepiirilt.

Viimases pealeminekukohas on jää juba ühe vaia viltu lükanud ja rüsijää suurema pealetungi korral purustaks vääramatu loodusjõud veel mitu vaia. Piho ütles, et sealne ots kavatsetakse algselt planeeritust veidi teistsuguseks teha. Loperguselt ellipsi kujulisele matkaringile rammitakse umbkaudu 400 kolme erimõõtu sügavimmutatud palkidest vaia. Kõvasse pinnasesse peab vai kinnituma 1,3 m sügavuselt. Ühe vaia kandevõime peab olema 4 tonni.

Kahe meetri laiune matkarada kulgeb aeglase tõusuga Raeküla suunas kuni umbes 4 meetrini. Seal on 6 meetri laiune lühem ala, mille nurka püstitatakse vaatetorn. Varem on Pärnu rannaniidul valminud üks vaatetorn Raeküla all ja teine Mai rajooni kohal. Veel varem ehitati vaatetorn ka Vana-Pärnu rannaniidule. Arvestusega absoluutse nulli kõrguselt (keskmine meretase) on vaatetornil kõrgust 7,4 meetrit. Vaateplatvormile, mis hakkab paiknema lõugase kohal, lubatakse korraga kuni 30 inimest.

H&T Maja OÜ on alustanud firma De Visu OÜ alltöövõtjana juba tee pealisehituse tegemist. H&T Maja OÜ juhatuse liige Hannes Kõva ütles, et nende teha on kolmandik rajast. Kaks kolmandikku jääb firma Terrat AS teha. Nemad ehitavad ka vaatetorni. Kõva sõnul on peamine ehitusmaterjal küll puit, aga näiteks jalutustee külgpiirded tehakse kuumtsingitud võrgust. Rajale ehitatakse 6 istumiskohtadega taskut.

Samuti paigutatakse lõugaste ja rannaniidu elustikku kirjeldavad tahvlid. Umbes sarnased, nagu praegugi võib näha raja alguses Side tänava otsas.

Matkaraja projekteeris RTG Arhitektid OÜ. Rajatise ehitamist toetatakse Euroopa Komisjoni LIFE+ programmist, mis on linnalehmade projekti osa. Selle kogumaksumus on 208 000 eurot.

Matkaraja väljaehitamisele järgneb rannaniidu lõugaste taastamine.

Samal teemal: