Londoni meeskond lõikab 25 kg tordi 250 lõiguks
Londoni sõudjate meeskonnast puudub pildil Kaspar Taimsoo, kes on veel Londonist saabumata

Londoni olümpialt naasnud sõudesportlased Tõnu Endrekson, Allar Raja, Andrei Jämsä ja Euroopa noortemeistrid Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam ning varumees Kaur Kuslap, samuti treener Matti Killing olid eile kutsutud Pärnu sõudeklubisse, et võtta vastu pärnakate tänu ja tunnustust.

„Eesti saatis olümpiale 32 atleeti, kes kõik väärivad oma tööga meie tänu. Kaspar Taimsoost, Tõnu Endriksonist, Allar Rajast ja Andrei Jämsäst olid veel paremad Gert Kanter ja Heiki Nabi, kuid neli meest olid sõudjate koondise absoluutses tipus, samuti kahe paat,“ tunnistas Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kasutas taas oma lemmikütlemist: „Te olete teinud Pärnu palju suuremaks kui ta tegelikult on, te olete teinud Eesti palju suuremaks kui ta tegelikult on!“ Linnapea pidas loomulikuks, et sõudjad on meid oma medalitega ära hellitanud. Seepärast võis esimesel hetkel olla kibe pettumus, et ei tuldud medalile. Kuid samas tõdes ta, et 7 miljardi inimese hulgas neljandaks tõusmine tähendab kahtlematult absluutsesse maailma tippu kuuluvat saavutust. „Sõudmine on väga tugevate meeste ala ja seepärast on see ka märk eestlaste sitkusest, mida näidatakse tervele maailmale,“ rääkis Kivimägi uhkustundega ja lisas juurde, et tegelikult oli Pärnumaalt veel kaks väga tugevat meest olümpiamängudel. „Eesti kahepaat, koosseisus Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam, polnud küll mitte maailma absoluutses tipus, aga nad on ikkagi Euroopa noortemeistrid. Nemadki on oma vanuseklassis maailma absoluutsele tipule väga lähedal,“ oli Kivimägi veendunud.

Kivimägi tänas meeskonna treenerit Matti Killingut hõbeda läikelise Pärnu märgi ja Pärnu lipuga. Sõudjatele kinkis ta lisaks märgile raamatu Olev Siinmaa suurtest töödest Pärnus, et saavutused kodulinna arhitektuurilises loomes innustaksid sportlasi samaväärselt ka spordis.

Port Artur Grupi juhatuse liige Viljo Vetik leidis, et sõudmine on siinse kogukonna kõige olulisem ala. „Kui eesti mehed saavutavad medali või ka neljanda koha, siis paljud suurriigid tõusevad püsti ja õnnitlevad meid,“ rääkis Vetik äsja Eton Dorney sõudekanali ääres kogetud muljetest. „See on tunne, et me saame vähemalt hetke olla suurte riikidega samavõrdne,“ oli Vetik vahetust elamusest endiselt ülekeevalt emotsionaalne.

Olgu siinkohal veelkord meenutuseks finaalsõidu lõpptulemus. Eesti lõpetas ajaga 5.46,96 esimesena medalita jäänuna, jättes tahapoole Suurbritannia (5.49,19) ja väsimusest märku andva Poola kogenud sõudjad (5.51,74). Pronksmedali võitnud austraallastele kaotati vaid 1,74 sekundiga. Hõbedale sõitis Horvaatia ja kuldmedali võitis Saksamaa.

Kõigi nelja nimel sõna võtnud Allar Raja: „Mul on hea meel et tunnustatakse neljandat kohta finaalis. Startide ja sõitude seeria oli ülimalt stabiilne, mis näitab, et grammivõrra parema õnnestumise korral oleksime ka medali saanud. Pärast võistlust meestega rääkides oli selge, et kõik mehed tahavad veel üht medalit kaela. Nagu ütles linnapea, oleme ise ootused kõrgeks kerinud ja nii siis püüame neid ootuseid ka täita ja järgmistelt olümpiamängudelt Rio de Janeirost ka medali ära tuua. Ilma publikuta ei ole me mitte keegi, suured tänud teile.“

Keegi rahva hulgast kasutas vabamikrofoni ja ütles naljatamisi tõtt kõneldes, et tegelikult on Eesti neljas koht väärt Euroopa pronksi, sest alistatud oli enamik maailmajagusid: Põhja- ja Lõuna-Ameerika, Aasia, Aafrikast rääkimata.

Eesti Sõudeliidu, Pärnu Linnavalitsuse ja Port Arturi poolt korraldatud sündmusel pakkus muusikalist meelelahutust Pärnu-Jaagupi puhkpilliorkester ja kõige lõpuks lõikasid olümpiamehed 25 kilogrammi kaaluva olümpiatordi 250 tükiks, millest jätkus parajasti kõigile kohaletulnuile.

*

Pühapäeval, 19. augustil, kell 17.00 toimub Sindi Seltsimaja juures pidulik Allar Raja tervitamine, et avaldada tänu kahekordsele Euroopa meistrile ja kahel olümpial osalenud Eesti sõudjale.

*

Euroopa noortemeistrid Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam pälvivad samuti tunnustust; Lilled Matti Killingule

Samal teemal: