„Pärnumaa jõulud 2010“ avasid tervitussõnavõttudega Pärnu abilinnapea Annely Akkermann, Pärnumaa omavalitsuste liidu poolelt talumehe kogemustega Audru valla volikogu esimees Siim Suursild ja õpilaslaatade alaline korraldaja Mari Suurväli, kes on ühtlasi Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni esimees.

Annely Akkermanni sõnavõtt

„Head kolleegid! Usun, et võin teie poole niimoodi pöörduda, sest olin teie eakaaslane - 18-aastane, kui asutasin oma esimese ettevõtte - AS Kihnurand, mis järgmisel aastal tähistab oma 20. aastapäeva ning on Eesti taasiseseisvusajal loodud ettevõtete hulgas üks vanemaid,“ pöördus Annely Akkermann pikema tervitussõnavõtuga noorte ettevõtjate poole, et väljendada heameelt nii paljude julgete ja ambitsioonikate Eesti koolinoorte üle. Ta rõhutas, et just julgust ja ambitsioonikust nõuab ettevõtjaks hakkamine. Hiljem läheb ettevõtte ülesehitamisel vaja kümmet olulist isikuomadust: visadust, sihikindlust, süsteemsust, kohanemisvõimet, suhtlemisoskust, juhtimisoskust, vastutustundlikkust, pingetaluvust, ettenägelikkust ja viimaks ka õnne, usku, lootust, armastust.

„Edukad on need ettevõtted, mis töötavad turust ja konkurentidest mõnevõrra eest, sellepärast on mõnede filosoofide arvates juhtimine eelkõige ettenägemine,“ kasutas Akkermann tarkade peade seisukohta ja jätkas Tartu Ülikooli emeriitprofessor Vambola Raudsepp’a poolt öelduga. Teadlase väitel jõuavad teadmised innovatiivsete lahenduste kohta õpikutesse ja loengusaalidesse 4-5 aastat pärast leiutamist, siis kui nad polegi enam uudsed.

Akkermann on kindel, et leidlikkus, uuenduslikkus, moesõnaga innovatsioon nii tootearenduses kui ka ettevõtte sisemistes protsessides, eristavad edukamaid ja vähemedukamaid ettevõtteid. Seetõttu ongi uudsed ideed nii kiivalt kaitstud ärisaladusega ja majandusteaduskonnas neid esialgu õppida ei saa. „Siiski on majandusharidus väärt haridus, kuidas muidu saaks edasi minna sealt, kuhu teised on juba jõudnud ning lisada oma uudne idee ja teadmine,“ ütles Akkermann isiklike kogemuste põhjal, mida ta omab
kahe ettevõtte loomisest ja kus tuli teha peaaegu palgata tööd kuni 3 aastat. Ilmselt on see tavapärane. „Noored, ärge siis ehmuge, kui ettevõte ei käivitugi kiiresti, vaid vajab üha ja üha uut energiat. Kui ettevõte on kord käivitatud ja tegevjuhtkond paika saadud, on lootust dividende saada aastaid takkajärgi,“ lohutas suurte ettevõtluskogemustega abilinnapea õpilasfirmadega tegelevaid noori.

„Ettevõte on väärtuse lisaja väärtusahelas. Lisatud väärtuselt makstakse palgad ja maksud. Palkade abil hoitakse toimimas kodumajapidamised, maksude abil riigiaparaat,“ selgitas Akkermann praeguse maailmakorra ja ühiskondlike suhete püsimist ettevõtlikkusel ning soovis selle teadmise juures noortele ettevõtjatele kõiki eelpool loetletud 10 omadust, mida läheb vaja ettevõtluses töötamisel.

Auhinnatud tööd

Kui Mari Suurväli võrdles ettevõtlikke inimesi mägironijatega, kelle sihiks on tipud, siis seekord võis vaevalisel tõusuteel edukaimateks nimetada neid õpilasfirmasid, kes leidsid hindamiskomisjoni töö tulemusel rohkem tähelepanu. 10 kategooria arvestuses pälvisid seekord 9 õpilasfirmat eraldi tunnustamist.

Parima müügistrateegiaga paistis silma Värska Gümnaasiumi ÕF Vajalik, mida juhendab Helena Kudre. Terve päeva karmoskat venitav ja ilusate helidega ostjaid kokkumeelitav Evelin Ämarik nimetas end turundusjuhiks ja kauples koos teiste müügimeestega Setomaal toimuvate sündmuste kalendrite ja leiva-saia kilekottidest valminud kondiitripõllekestega, mis kaitseb riideid piparkoogi taignaga võidumise eest.

Põlva Keskkooli ÕF Kuuvalgus, mida juhendab Kaia Tamm, nimetati parima toote ja suurima läbimüügiga ettevõtteks. Põlva Kuuvalgus on nuputanud läbipõlenud pirnidele väga originaalse taaskasutuse viisi. Lampidest eemaldatakse hõõgniit ja asemele paigaldatakse õlilambi taht, pirn täidetakse õliga ning kinnitatakse puidust alusele. Töö on parajalt vaevanõudev, sest noormeeste kinnitusel´pidavat ühe õlilambi valmistamisel kuni kümmekond pirni purunema, sest sokli eemaldamine ja hõõgniidi väljavõtmine nõuab väga oskuslikke töövõtteid.

Uudseima toote nimetuse sai laadal kaubelnud ÕF Puppy`s DREAM, mida juhendab Luunja keskkoolis Ülle Tõnutare. Firma valmistas koertele väljaheite kotikesi.

Parima väljapaneku autasu sai Mikitamäe kooli ÕF Setopross, juhendaja Liina Palu. Mikitamäe neiud kasutasid prosside valmistamiseks viltimistehnikat.

MTÜ Pärnumaa Lasterikaste Perede Liidu ÕF Meile Meeldib See sai Port Arturi eriauhinna. Juhendaja on Maive Põder.

Tallinna Reaalkooli ÕF PerZ tuli laadale parima koolikasutusliku tootega. Juhendaja on Ene Saar. Firma toodanguks olid euromüntide kotikesed.

Tallinna Saksa Gümnaasiumi ÕF Rehvilahendused osutus parimaks korduvkasutusega tooteks. Juhendaja on Ivi Olev. Firma leidis korduvkasutuse võimaluse kartauto rehvidele, millest valmisid Led valgustite armatuurid.

Mari Suurväli juhendamisel tegutsev Pärnu Ühisgümnaasiumi ÕF E-ained pakkus parimat teenust. Kaks 12. klassi noormeest jätsid tõeliste ärimeeste mulje nii riietumise, kõnelemise viisi kui ka terve olemisega, millest õhkus ääretut enesekindlust ja veenvust. Nad pakkusid lihtsaid abivahendeid ostjatele, kes peaksid hõlpsal ja kiirel viisil suutma otsustada, kas pakutav toit, maiustused ja muu söödav ei sisalda tervisele ohtlikke aineid. Kohvrist võeti ahvatlevalt värviline kompveki pakend ja tõestati, et need ümmargused terad sisaldavad iga-üks neljandiku osas sama ainet, millest valmib asfalt ja millel me rõõmsalt maiustusi mugides iga päev peal tallame.

Sigrid Jamnes juhendab Sindi Gümnaasiumi ÕF Jõululelud, keda Sindi Linnavalitsus premeeris eriauhinnaga. Nende puhul oli väga oskuslik leid valmistada tavalistest kohvipakenditest kuumaaluseid. Seejuures ei kasutatud ühe aluse valmistamiseks paljude kohvipakendite omavaheliselt liitmisel liimi, vaid tehti seda iseäraliku voltimistehnika abil. Väga põnevad alused ja silmale huvitavad lauakaunistused.

Sindi Gümnaasiumi ÕF Jõululelud

Parimatele andsid auhinnad kätte Pärnu maakonna haridusjuht Hede Martšenkov ja Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse juhataja Imre Toodu.

Õpilasfirmade eelmiste aastate toodangu näitus

Sel aastal korraldati laadaga üheaegselt väike näitus nendest õpilasfirmade toodangust, mis on varem Port Arturis või mõnel pool mujal enim tähelepanu pälvinud.

Reigo Hlonin õpib Mainori Kõrgkoolis ärijuhtimist. Õpilasfirmaga alustas ta Sindi Gümnaasiumis. Eriti tuntuks said tema lipsudest seelikud, mis osutusid kõige innovaatilisemaks ja ökoloogilisemaks müügitooteks. Tänu kooli ja sponsorite toetusele avanes võimalus minna Taani ja Venemaa laatadel. Venemaal kauples Hlonin Tuulas. Vaata siia klikkides intervjuud Reigo Hloniniga.

Välisriikidest hakkas silma Armeenia, Tuula, Malta, Itaalia, Hollandi – need on kohad, kus Eesti on olnud esindatud oma toodanguga. Näitusel oli väljapanekuid Luunjast, Sindist, Kanepist, Paidest, Värskast ja mujalt.

Mitmetel laatadel on esinenud väga omapäraste ettevõtmistega Sven Anderson, kes on Sindi
Gümnaasiumi vilistlane ja õpib nüüd filosoofiat. Näitusel on 2006. aastal valminud ajakirja Pere Ruut esimene number, mis valmis tal koos Margus Tinkusega.

Samal teemal: