"Pärnumaa jõulud 2014", tavapäraselt Port Arturis

Eile peeti Pärnus 14. korda õpilasettevõtluse laata „Pärnumaa jõulud 2014“, kus erakordselt paljude minifirmade hulgas paistis silma Sindi Gümnaasium.

Harjumuspäraselt hõivasid ettevõtlikud õpilased seegi kord teise advendi eelsel päeval Port Arturi kaubanduskeskuse kõige käidavamates vahekäikudes ja suure aatriumi kõrge kuuse läheduses enda valdusesse parimad müügipinnad. Pühade lähenemisest andis märku mahuka kohvri ja pasunaga kohale saabunud jõulutaat, kes vestles laadalistega ja juhatas lapsi kuuse juurde esinema. Kõlarites helisesid traditsioonilised jõuluviisid. Omistades õpilaste loomingulisele ettevõtlikkusele suurt tähtsust meie majandusliku tuleviku kindlustamisel avasid laadapäeva Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu abilinnapea Jane Mets ja Port Arturi tegevjuht Keit Nestor. Laada meeleolu püsimisele aitas palju kaasa suurt kasvu Pizza Hunt, kes müüjate ja ostjate seas lõbusalt ringi luusis.

Laadal osales 55 õpilasettevõtet Tallinnast, Raplast, Luunjast, Paidest, Parksepalt, Põlvast, Nõost, Värskast, Mikitamäelt, Meremäelt, Missost, Pärnjõelt, Sindist, Pärnu-Jaagupist, Häädemeestelt, Pärnust. Kohale saabus 198 õpilast koos 21 õpetaja- kontsultandiga.

Laadapäeva läbimüügi kogusummaks saadi 2053.60 €. Sellest minifirmade müük moodustas 646.60 € ja õpilasfirmad 2053.60 €.

Tänavu osales põhikooli astmes 21 minifirmat, kellest tervelt kolmandiku moodustasid Sindi Gümnaasiumi nooremad õpilased. Projektijuht Mari Suurväli ütles, et algkalsside õpetaja Eneli Arusaare juhendamisel on Sindi noored olnud esindatud õpilasfirmade laadal „Pärnumaa jõulud“ erakordse järjepidevusega ja lisanud oma hakkajaliku vaimuga tubli annuse elevust ning jõululusti nendesse päevadesse. Port Arturil oli Arusaarele tema erilise pühendumuse eest ka eraldi autasu välja pandud. Minifirmadest pälvis Port Arturi tähelepanu Sindi õpilaste MF Nii tegijad tüdrukud. Tooteks olid jõulukaunistused, jõulumaiustused ja šokolaadist jõulukaardid. Õpilaskolmikus osalesid Eliis Sillaots, Kristiin Jefimov ja Sirelin Kukk. Sirelin on äratanud tähelepanu juba varemgi mitmetel ettevõtmistel väga julge ja selgesõnalise esitlusega, mis omab müügitöös hästi olulist tähtsust.

Suurväli rõhutas algklassides alustatud majandusliku mõtlemise algete sisendamise tähtsust. Sindi Gümnaasiumist rääkides tõi Suurväli veel näiteks Mihkel Šorini, kes praegu õpib Pärnu Koidula Gümnaasiumi matemaatika erikallakuga klassis, aga Sindis sai esimesed majanduskogemused sealse kooli iga-aastastel jõululaatadel osalemisega. Koos õpilastega Joosep Roots, Patrick Barbo ja Martti Tõldsepp kuulub Mihkel nüüd õpilasfirmasse Pii-iks. Noormeeste äriideeks on matemaatika abiõpe põhikooli õpilastele. Hindamiskomisjoni hinnangul osutus Pii-iks, mida juhendab Suurväli, kategooria Parim teenus võitjaks.

Korraldaja sõnul väärib Pärnu linnast ära märkimist uustulnukana Vanalinna põhikool õpetajate Piret Karu ja Pirgit Saare juhendamisel. Minifirma Vanalinna Pikukesed sai kohe ka Parima väljapaneku kategooria auhinna.

Pidevalt õpilaslaatadel liikudes kohtab läbi aastate lisaks paljudele uutele tegijatele ka vanu tuttavaid. Firma nimi ja toode on muutunud, aga näod sageli samaks jäänud. Õpilasfirmad saavad tegutseda Junior Achievement Eesti koolituse läbinud õpetaja või konsultandi juhendamisel ainult ühe õppeaasta, jätkamise soovi korral tuleb järgmisel sügisel taas ennast registreerida uue meeskonnana, kuhu peab kuuluma vähemalt 3 õpilast. Suurväli sõnul luuakse õpilasfirmad majandusõppe programmi osana, mis tagab parema võimaluse õpilaste algatusvõime arendamiseks ja äritegevuse põhimõtete omandamisel.

2011. a 1. juunil kirjutas Pärnu kolledži ja mitmete Pärnumaa koolide vahelisele Noorte Ettevõtluskooli käivitamise raamlepingule teiste hulgas alla ka Häädemeeste Keskkool. Ühistöös kolledžiga avanes ülikooli õppejõudude, üliõpilaste ja tehnilise baasi kaasamisel täiendav võimalus gümnaasiumihariduse taseme tõstmiseks. Teisi Kirimägi on üks sellises täiendõppes osalenud gümnasist, kes saanud juba majandusteadmisi ka akadeemilisel tasandil. Tänavu oktoobris osales Teisi Pärnu tulevikutegijate ideede võistlusel „Pärnu jõgi ettevõtluse heaks“, nüüd tegi ta kaasa koos Häädemeeste neidudega Kätrin Türin ja Diane Jõgis õpilasfirmas Decorative DIY. Müügiks olid jõulukaunistused ja Kätrini isa abiga puupakkudesse freesitud avadega küünlajalad. Decorative DIY oli õpilasfirmade arvestuses see tublide õpilaste kolmik, kes sai samuti Port Arturi eriauhinna omanikuks.

Auhindu jagati väga erinevates kategooriates veel väga paljudele teistelegi. Auhindade laua mitekülgse rohkuse eest kandsid hoolt lisaks nimetatuile Estonia Medical Spa & Hotel, Wendre AS, Pärnu kolledž, Pärnu Linnavalitsus, Pärnu Maavalitsus, Swedbank, Büroomaailm, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Pärnu esindus, restoran Edelweiss, Pärnumaa Omavalitsuste Liit, PEAK, AS Info Tark, OÜ Maiasmoka pagar, OÜ Freespeed.

Parima toote auhinna võitis Tallinna 32. Keskkooli Kodanikud, juhendaja Olev Pihlakas. Tooteks valmistati kaardimäng „Kodanikud“. Mäng on teadmisi kinnistava loomuga, sest peab oskama vastata igapäeva elus kokkupuutuvatele küsimustele.

Värska Gümnaasiumi Vigurvänt valmistas samuti mängukaardid. „Krutskitega tsiga“ mängitakse „Musta notsu“ eeskujul, aga kaartidelt leiab seto-eesti vastetega sõnu, mis on samuti väga hariv mäng. Kuigi firma jäi auhinnata, meeldis nende ettevõtmise juures keele ja kodukandi kultuuri alalhoidlikkus. Eestimaa kagunurgas tehakse seda üldse väga suurepäraselt, nagu ka Kihnus ja mõnel pool mujalgi Eestimaa paigus. Mõtlema panid mind Anete Vabarna, Maia Mustimets, Alic Koppel ja Krete Auser aga seepärast, et samal laadal uudistanud rahvuslane Ivo Ilmsalu soovib võõrapäraste firma nimetuste asemel näha rohkem eestikeelseid ja kõigile paremini mõistetavaid nimesid. Mõne raskemini mõistetava nime kohta selgitust küsides vastati, et soovitakse minna oma toodanguga välisturule, mis on muidugi väga ambitsioonikas ja kõigiti toetatav. Samas kurvastas mõnegi noore inimese mõttekäik, et eesti keelel puudub rahvusvahelises vaates igasugune väljavaade ja globaliseeruvas maailmas peabki justkui eesti keel taanduma. Näis, et seto tublid neiud ja nende juhendaja Pille Kruustik omavad teistsugust vaadet ja ei kappa niisama tõtlikult massiga ummisjalu kaasa.

Auhinna kategooriaid võiks rohkemgi olla. Näiteks Pärnjõe Põhikooli õpilane Helina Karro ütles, et on minifirmades osalenud alates 2008. aastast. Bhelmery valmistas nelja õpilase koostöös kaunistusi koju ja kooli. Aga varem on Helina müünud ka ravimtaimi, maitsetaimi, vaipu ja muud. Miks mitte tulevikus ka auhind pikaajalisema osaleja nimele? Tema juhendaja on Eve Sikka.

Põnevust tekitas Miina Härma Gümnaasiumi õpilasfirma Vinga valmistatud tormiklaas, mis reageerides keskkonnale muudab klaasis oleva lahuse olekut. Kui lahus on selge, on temperatuur soe; kui hägune, on temperatuur külm; kui lahuses näeb pisikesi helbeid ja see on udune, võib oodata tormi; kristallid klaasi põhjas tähendavad jäidet; niidikesed klaasi ülemise otsa lähedal tähendavad tuult jne. Firma juhendaja on Tiina Aidnik.

Junior Achievement Eesti direktor ja ettevõtluse koolitaja Epp Vodja ütles õpilaslaada lõppedes, et ei „Pärnumaa jõulud“ ega järgnevad õpilasfirmade laadad Pärnus, Tartus, Narvas, Raplas ja kus iganes ei toimu lihtsalt toimumise pärast. „Need laadad korduvad aastast aastasse tänu väga entusiastlikele õpetajatele, kes oma põhitöö kõrvalt leiavad aega ja tahtmist vabatahtlikuks ning tasustamata tööks õpilastega,“ rõhutas Vodja, kes ise juhendab Tallinna 21. Koolis. Sama kooli EasyBuy võitis Parima koolikasutusliku toote auhinna.

Korralduses abistasid vabatahtlikud: õpilased Pärnu Ühisgümnaasiumist, üliõpilased Pärnu kolledžist, õppurid Väärikate ülikoolist.

Juba järgmisel laupäeval, jõulukuu 13. päeval peetakse õpilaste Jäärmark Pärnu Kaubamajakas ning õpilasfirmade laadad Tartu Kaubamajas ja Narva Astri keskuses. 20. detsembril jätkatakse õpilasfirmade laadaga Rapla Konsumis.

Samal teemal: