Teisi Kirimägi, ÕF Decorative DIY
ÕF TeaCup ja ÕF Sepa Õrnus

Laat ligemale seitsmesajale õpilasele

JA Eesti direktori Epp Vodja sõnul oli eilne Eesti õpilasfirmade laat üks kuuest Euroopas toimuvatest laatadest, millele omistatakse JA Marketplace'i ehk Euroopa laada õigused. Lisaks siinsetele õpilasfirmadele osalesid ettevõtlikud noored ka Lätist, Rootsist, Türgist ja Georgiast. Kuna osalejate arv on märkimisväärselt suureks paisunud, siis jaotati laat juba teist aastat kahele kaubanduskeskuse pinnale. Kristiines kauples 88 firmat umbes 400 õpilasega ja Rocca al Mares 72 firmat ümmarguselt 300 õpilasega.

Kuna samaaegselt kahel kaubanduspinnal toimunut polnud võimalik jälgida, siis sedakorda on peatähelepanu pööratud Rocca al Marele. Pärnumaa koolinoored olid pealinnas ühed silmapaistvalt tublimad. Rocca al Mares osales Pärnumaalt 8 õpilasfirmat (ÕF) 33 õpilasega, keda juhendab Mari Suurväli ja 1 minifirma (MF) 3 õpilasega, keda juhendab Teet Kurs.

LED pirnid vatiinis

Hindamiskomisjon tunnustas kõrgelt Pärnu Koidula Gümnaasiumi ÕF KaRoKe toodet, mille nimetus on „Pilv“. Üheteistkümnendas reaalklassis õppivad Kaur Lauer, Keit R. Allikvee, Robin Mäesepp ja Rahel Tasane valmistavad valgust hajutavaid valgusteid. Lauer ütles, et ideele saadi esimese impulsi üht Ameerika valgustit nähes, kuid noormeeste toodang polevat siiski mitte üks ühele kopeering. Lauer selgitas, et valgusti koosneb peamiselt kolmest osast: USA-st tarnitud LED pirnidest, Wendre vatiinist ja nende endi mõttest sündinud teostusest. Valgusti välimus meenutab õhulist valget kera, mis vooluvõrku lülitades levitab õdusat värvilist valgust. Žürii nimetas KaRoKe „Parima rahvusvahelise potentsiaaliga õpilasfirma“ preemia vääriliseks. Võimalik, et tunnustus innustab noormehi tegema järgmise etapina rahvusvahelist firmat ehk siis osalema EwB programmis. EwB on JA-YE Europe rahvusvaheline õpilasfirma programm gümnaasiuminoortele, et võimaldada rahvusvahelise äri õppimist ja praktiliste oskuste omandamist.

Suurväli oli väga rahul ka kõigi oma teiste õpilasfirmadega, kes oskasid juba toimuva laada käigus teha kauba pakkumise kujunduses vajalikke muudatusi selleks, et olla ostjatele veelgi paremini märgatavad. Samuti oli Suurväli kindel, et kui mõni tema juhitud õpilasfirmadest oleks vaevunud koguma ja ära saatma tõestusmaterjalid, võinuks nad edukalt võistelda ka „Meediatähelepanu“ preemiale.

Killud toogu õnne

Väga rõõmsad olid Häädemeeste õpilasfirmade Decorative DIY ja TeaCup noored selle üle, et majandus- ja taristuminister Urve Palo pikemalt nende lettide ees seisatas ja toodete vastu suuremat huvi tundis. Eriti rahul oli ÕF TeaCup. Pärast seda, kui Palo oli ühe kirjadega teetassi ära ostnud, tuli mõne aja pärast tema abiline tagasi ja soovis veel üht samasugust. Paraku polnud rohkem sarnast tassi müüa ja nii saadi ministrilt täiendav tellimus. Lugu oli selles, et esimene ost purunes kogemata kukkumise tagajärjel kildudeks. Loodetavasti toovad killud vanarahva ütlemise järgi ka õnne – nii ministrile kui noortele tegijatele.

Suurväli väljendas siiski Häädemeeste pärast muret. Ta rääkis, et Häädemeeste Keskkooli õpilased on ühed parimad ja aasta-aastalt väga tublilt esinenud üleriigilistel laatadel. „Aga kevadel 2015 lõpeb Häädemeeste õpilaste õppimise võimalus TÜ Pärnu kolledži ettevõtlusõppes. Nii otsustas kohalik omavalitsus, millest on tõsiselt kahju,“ ütles Suurväli.

Pärnusse tuli ka Rocca al Mare „Särava stardi“ preemia, mis läks minifirmale MSK Audio. Kõik kolm on üheksanda klassi noormehed ja õpetaja on neile andnud ka auväärsed ametinimetused: Pärnu Mai Koolist on Klaid Hannila juhatuse esimees ja Sander Sihver tootmisjuht; Markus Ilmar Münzer õpib Koidula gümnaasiumis ja täidab finantsjuhi kohustusi. Poiste juhendaja Teet Kurs on OÜ Paikre endine juhataja, kellel pedagoogiline haridus juba varajasemast ajast. Nüüd läbis ta Junior Achievement vastava koolituse, mis võimaldab Mai koolis majandusteadmisi õpetada.

Ministri huvi

Rocca al Mares õpilasfirmade laata avama tulnud minister Urve Palo pühendas hästi palju aega enamike müügilettide ääres seisatamiseks ja tundis õpilaste tegevuse vastu süvitsi suurt huvi. Hiljem muljeid jagades mõtles ta enda noorusele ja lapsepõlvele. „Siis olid olemas suvised laadad, kus samuti käsitööd müüdi. Mäletan, et tol ajal ei olnud väga kombeks kaasata lapsi müüma. Aga mina ise käisin ema ja isaga turgudel aiasaadusi müümas. Mõtlen, et kui juba tol ajal võinuks lapsed oma kätega tehtud asju müüa, oleksin minagi osalenud. Mulle meeldis väga tundide viisi veeta aega kaarte joonistades,“ rääkis Palo ja hoidis näpu vahel üht laadalt ostetud sõbrapäeva kaarti. „Oleksin kindlasti olnud samuti õpilasfirma omanik ja näiteks kaarte müünud. Kahju, et minu ajal seda ei olnud, aga hea meel on näha, kuidas meie nutikad noored igasuguste asjade peale tulevad. Ostsin poisile koju sellise pulga, mille võib kinnitada nutitelefoni külge nõnda, et saaks selle toetada lauale näiteks multifilmide vaatamiseks.“ Ministri sõnul oli laadal seinast seina lihtsaid asju, mille peale tulekuks jätkub noortel erilist nuppu. Näiteks huulepalsam, heegeldatud väike süda. Vähem on leiutuslikke asju, aga on ka väga leidlikke. Alati ei pea olema midagi väga uut. Tähtsaim on oma käega tegemine. Isetegemisest saab esiteks tohutu rõõmu, teiseks muidugi müügikogemuse. „Ma arvan, et see on hea algus ja täiesti hindamatu kogemus noortele kogu eluks, ükskõik, mida siis müüakse. Kõigepealt teha ja seejärel olla ostjate jaoks veenev, et toode ka maha müüa.“

Rocca al Mares müüdi päevaga 2744 euro eest kaupa. Laada suurima käibe preemia sai Tallinna 21. Kooli ÕF Ringo, kelle müügiartikliks oli pudeliavajaga sõrmus.

Kristiines kaubelnutest võiks nimetada näiteks MF J.B.A.A. kosmeetikatooteid. Tabasalu Ühisgümnaasiumi noored pälvisid oma tegemisega tähelepanu telesaates Maahommik.

Samal teemal: