Meenutus 2010. aastal toimunud manifesti ettelugemisest Pärnus Rüütli platsil

Eesti Vabariigi 93. aastapäeva tähistava sündmuse korraldaja on Pärnu linnas Pärnu Linnavalitsus koostöös Kaitseliiduga. Neid toetab Pärnu Maavalitsus ja MTÜ Eesti Lipu Selts. Mõtte algatajad Marko Karjus, abilinnapea Annely Akkermann ja volikogu aseesimees Jüri Kask alustasid ettevalmistustega juba möödunud aasta jõulukuu esimestel päevadel sooviga tõsta noorte isamaalisuse ja ühtekuuluvuse tunnet.

Peakorraldaja Marko Karjus selgitas, et sündmus on suunatud eeskätt noortele vanuses 13 – 35 eluaastat, kuid osalema oodatakse ka kõiki teisi olenemata east või rahvuslikust kuuluvusest. Ürituse suurejooneliseks kordaminekuks on ettevalmistav toimkond pöördunud kõigi Pärnumaa koolide, vabaajakeskuste ja mitmesuguste noorsoo-organisatsioonide poole palvega, et nende juhid oleksid abiks noorte kaasamisel. Marko Karjus ütleb, et esimesena vastas üleskutsele Varbla põhikool, kes lubas välja panna 21 lipu kandjat või tõrviku hoidjat. Oma osalemise valmisolekust teatas ka Sindi Gümnaasiumi direktor Ain Keerup, kelle juhitav kool on olnud varajasematel Eesti lipuga seotud üritustel eeskuju andev kogu riigis.

Kindlaarvuliselt peab saama eelregistreeritud vähemalt 93 lipu kandjat ja sama palju tõrvikute hoidjat. Üldse on aga peakorraldaja sõnul kavandatud osalema vähemalt 500 kuni 600 noort, kes koos Kaitseliidu esindajate ja külalistega kogunevad esmalt Pärnu Alevi kalmistule Vabadussõjas langenute monumendi juurde. Kell 17.30 -17.45 rivistab Kaitseliit noored koolide ja organisatsioonide kaupa üles. Seejärel jagatakse noortele kätte Eesti Lipu Seltsile kuuluvad sinimustvalged suured kandelipud ja tõrvikud. Täpselt kell 18.00 algab pidulik tseremoonia, kus kõnelevad lühikese sõnavõtuga praeguse plaani järgi Pärnu linna esindades Annely Akkermann ja Eesti Lipu Seltsi ning Laidoneri seltsi nimel nende ühingute esimees Trivimi Velliste. Monumendi jalamile asetavad pärjad Jüri Kask sõjaveteranide poolt ja paljud teised.

Veerand tundi hiljem algab Kaitseliidu juhtimisel ja puhkpilliorkestri saatel lippude lehvides ning tõrvikute valgel rongkäik, mis kulgeb piki Riia maanteed Rüütli platsile Eesti Vabariigi väljakuulutamise ausamba juurde. Rüütli platsile rivistatakse lipu kandjad ja tõrvikute hoidjad üles ning kell 19.00 toimub Iseseisvusmanifesti ettelugemine. Seda teeb sedakorda kõnevõistluse võitja, kes selgitatakse välja juba 16. veebruaril. Järgnevalt kuuleb Pärnu Maavanema tervituskõnet. Edasi suundub rongkäik Endla teatri juurde.

Endlas kell 20.00 algaval pidulikul kontserdil kõneleb Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, esineb ansambel Greip, toimub moeshow, antakse kätte kõnevõistlusel võidetud eripreemiad ja kuulatakse Ott Leplandi kontserti.