LC Pärnu Koidula tavapäraselt taas Rüütli platsil

Pärnu Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna ning EELK Eliisabeti koguduse ühisettevõtmisena toimus täna õhtupoolikul traditsiooniline esimese adventpüha tähistamine jõululaulude laulmisega kirikus ning tule jagamisega Rüütli platsil.

Kirikuõpetaja on süüdanud linnapea küünla
Puhkpilliorkester Saxon; Pärnu kammerkoor

Varsti pärast seda, kui Eliisabeti kiriku kõrge torni alla kogunenud inimesed olid asunud kauneid jõululaule laulma, hakkasid Pärnu Koidula lõvid Rüütli platsi serval rahvast kostitama kuuma jõulujoogi ja piparkookidega. Samas anti kõigile linnakodanikele võimalus praktilisel viisil jagada ka oma head tahet. Lions Club Pärnu Koidula president Maris Pärna selgitas, et kogutava rahaga soovitakse osta keraamiliste esemete valmistamiseks savi põletamise ahi, mida saaksid hakata kasutama Pärnu toimetulekukooli õpilased. „16. veebruaril etendub Endlas heategevuslik teatritükk „Uhkus ja eelarvamus“, mille tulu läheb samuti toimetulekukoolile savi põletuse ahju ostmiseks. Sellel teatrietendusel anname kogutud raha üle,“ rääkis Pärna. Koidula liige Inga Kuldmäe oli täis indu, usku ja lootust, et äkki saab kogu vaja mineva raha pisut varemgi kokku ja suudetakse etenduse toimumise ajaks ahju juba ära ostagi.

Vabariigi väljakuulutamise monumendi trepil mängis jõulumeloodiaid puhkpilliorkester Saxon.

Mõni aeg hiljem liitusid Rüütli platsile kogunenud mitmesaja inimesega ka kirikulised ja õpetaja Enn Auksmann tõi kiriku altaril süüdatud tule jõulupuu juurde, kus oli laulmiseks ootevalmis Pärnu kammerkoor. Dirigent Elo Kesküla juhatusel kõlas Felix Bernard’i viisil ja Richard B. Smith’i sõnadele loodud „Talve võlumaa“.

Enn Auksmann viitas kõnekäänule „... nagu tuld toomas“. Vanal ajal oli tuli takus ehk tule toomisega oli väga kiire. Auksmanni arvates osundas taoline väljend tegelikult ka sellele, et tule jagamine oli midagi äärmiselt väärtuslikku. „Tuld jagades me mõistame, et jagame üksteisega kõige olulisemaid asju. Ma tahan, et me mõtleksime sellele ka täna ja kogu adventaja,“ jätkas kirikuõpetaja otsekui kokkulepitult Koidula agarate liikmete mõttega midagi head teha. „Jagamine on kõige nähtavam ja tuntavam vast siis kui jõuab jõuluõhtu ja me jagame omavahel kingitusi. Aga ärme unustame ka muul ajal kõige möödapääsmatumaid ja tähtsamaid asju teistega jagada,“ kõneles Auksmann, kes peab siiski üksteisega jagamise juures kõige tähtsamaks iga üksikisiku isikliku olemise asetust ja tähelepanelikkust kaaslaste suhtes. „Et me oleksime valmis ennast teisele andma nii nagu Jumalgi on kinkinud ennast meile oma pojas, jõululapses, Jeesuses Kristuses. Ma soovin teile väga kaunist ja rõõmsat jagamise küllast advendiaega,“ lõpetas karjane oma heasoovliku sõnumi.

Auksmanni vaimuliku mõtte loogilise jätkuna laulis kammerkoor tundmatu autori sõnadel loodud laulu „Üks roosike on tõusnud“, mille on viisistanud Ola Gjelo. Kahanevas valguses süttisid märkamatult laulmise ajal kuusepuul tuled.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ütles laulu lõppedes: „Ilus, väga ilus on! Taevaisa on värvinud kogu maa ja meie rahva valgeks, mis ongi esimese advendi värv. Linn on saanud kingituseks nii rohkelt lund.“ Langevate lumehelveste keskel arutles linnapea, et kuigi värske lumi toob kaasa planeerimatuid kukkumisi, luumurde ja avariisid, kaalub see ilu kindlasti mõõtmatuid kordi rohkem üle need üksikud ebameeldivused. „Valgus on saanud võidu pimeduse üle. Jõulukuu on ootuse, jagamise ja märkamiste aeg. Jagamine ei tähenda üksnes materjaalseid asju. Ka jagatud rõõm saab mitu korda suuremaks, kui seda ei jäeta ainult enda teada. Naerge ja rõõmustage ja päästke oma heateod valla, siis tulevad heateo päkapikud ka teie juurde. Tundke rõõmu sellestki, et olete olemas – juba seegi on väga suur õnn,“ säras linnapea õnnelikus rahulolus ning kinnitas kui hea tunne on olla pärnakas ja eestlane. „Inimese õnnelikkus ja rahulolu algab eelkõige tema enda mõtlemisest!“

Kammerkoori esinemine lõppes kahe

Olav Ehala lauluga:„Kuuse tegemise laul“ ja „Lustiline lumelaul“ muusikalist „Lumekuninganna“, Leelo Tungal. Seejärel süütas kirikuõpetaja tule linnapea küünlal ja siis jagasid mõlemad mehed tulist valgust kõigile soovijatele, kellel oli kaasas vajalik tulehoidja.

Keskväljakul

Samal teemal: