Tallinas 2.-4. juulini peetava XXV üldlaulupeo ja XVIII üldtantsupeo tuli süüdatakse täna algaval Tartu laulupeol. Sama tuli alustab juba homme hommikul teekonda mööda ajaloolist veeteed Pärnusse, läbides Emajõge, Võrtsjärve, Tänassilma jõge, Viljandi järve, Raudna, Halliste, Navesti ja Pärnu jõgesid. Tuld kannavad ajaloolised puulaevad, milleks on viikinglodi, kale ja haabjad. Tartu ja Pärnu vahele jääb 13 peatust. Kõikjal peale Vana-Võidu toimuvad randumispaigus temaatilised kultuuriprogrammid koos rahvapidudega. Kaasasolev kinotelk võimaldab näha filme laulupidudest, kohaliku elu kroonikat ja jälgida eelnevalt läbitud veetee äsja salvestatud kaadreid. Huvipakkuv on kindlasti liikuv lodjakoda, mis tutvustab ajaloolisi käsitöötavasid koos võimalusega kätt proovida puutöö, tõrva ajamise, haabja tahumise, köie keerutamise ja muu seesugusega.

Suur pidu saab olema tule jõudmisel vahetult enne Pärnut Reius. Võõral on muidugi raske vahet teha kustmaalt algab või lõpeb Sindi ja Pärnu linnade vahele jääv Paikuse, ehkki viimane eristub esimestest olulisel määral.

Tuli jõuab haabjatega Paikuse valla territooriumil oleva Reiu puhkekeskusesse 26. juunil kell 19.00, kus suur hulk pidulisi Paikuselt, Sindist, Torist, Pärnust ja mujalt on end aegsasti valmis seadnud. Nendega ühinevad 30 tulesaatjat,Eesti Meestelaulu Selts ja „Emajõe laulikud”, kes saabuvad koos tulega. Reiu vabaõhulaval esinevad Paikuse poolelt naistantsutrupp „Pastlapaar” ja „Memmede” tantsutrupp, samuti naisansambel „Lustilik” ja laulukoor „Sireli”. Pärnust tulevad lavale M. Lüdigi nimeline meeskoor ja 2 rahvatantsu rühma, mida juhendavad Alli Põrk ja Maie Kalbus. Torit esindavad segarahvatantsijad. Sindi linnast saabuvad laulukoor „Sindi” ja temperamentne naisansabel „Šal-lal-laa”. Loomulikult ei puudu tule üleandmise tseremoonialt ka peokõned. Kavasse on võetud ühislaulmised. Selleks puhuks jagatakse välja suured laululehed. Peale kontserti toimub simman, millel tantsuks mängib Sindi seltsimaja ansambel „La-di-da”. Pidu on kõigile tasuta. Kella 22.00 paiku saadetakse tuli ööunele.

Järgmisel hommikul ei kiirusta tuli Paikuse vallast lahkumisega. Kell 10.30 suundutakse Vaskräämale Mihkel Lüdigi sünnikohta, kus istutatakse tamm. Selgitavale sildile tamme juurde kirjutatakse „Juubelitule tulemine 2009”. Täpselt keskpäeval lahkutakse Reiust, et suunduda taas laiale Pärnu jõele. Viikingpaati istub 14 inimest ja haabjatesse 10 inimest.

Pärast aja timmimist Pärnu Sõudebaasis toimub Pärnu kesklinna silla juures kell 19.00 tulede ühinemine jaanilaupäeval Kihnu saarel jaanilõkkest süüdatud tantsupeo tulega. Järgnevalt jätkatakse peoga Pärnu jahisadamas.

Edasi kulgeb tule teekond mööda merevett. Ajaloolisel puulaeval Ruhnu Karu murrab tuli lainetes teed Tallinna randa, läbides peatustega Kuressaare, Haapsalu, Kärdla ja Lohusalu.