Lipuehtes avahoolduskeskus võtab külalisi vastu

Tavapärase lindilõikamise viisid läbi Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, abilinnapea Jane Mets ja Heli Kallasmaa, kes alates tänavu 1. novembrist juhib eakate keskuse tööd. Seejärel pääsesid suure saali uksed valla ja kõik kutsutud võisid sisse astuda väga avarasse ruumi, kus toimus eakate keskuse pidulik avamine.

Muusikaliselt rõõmustas koosviibinuid ansambel Aquarell, juhendaja Toomas Voll.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi luges lõigu raamatust, mis näeb väliselt välja pühakirja moodi, aga seda siiski ei ole – kuid selles sisalduvad mõtted pidid olema Piibliga sama väärtuslikud ja kestvad. Toomas Kivimägi tunnistas, et sageli ja eriti teismelise eas me ei osunda piisaval määral tänulikkust oma vanematele. Linnapea tundis heameelt, et Pärnu linn on auvõlga oma eakate ja väärikate inimeste ees uue hoone valmimisega leevendanud. Mälestuseks avamisest kinkis linnapea majale Pärnu linna lipu.

EAS-i liige Tarmo Leppoja ütles tervituseks, et Pärnu linn on olnud alati väga hea koostööpartner. Ta nimetas valminud ehitust ennast vähem tähtsaks sellest, mis tegelikult majas toimuma hakkab. Selleks, et eakad inimesed saaksid olemasolevatest elupäevadest tõelist rõõmu tunda, peab maja sisu pakkuma sama säravust, nagu praegune hoone valmimisjärgselt paistab. Kingina andis Tarmo Leppoja majarahvale üle mälumängu, et ajud pidevalt erksatena püsiksid.

EV Sotsiaalministeeriumi perepoliitika ja sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja tunnistas, et sotsiaalobjekte pole riigis küllalt intensiivselt rajatud, aga Pärnu alustas päevakeskuse loomisega üheksakümnendate alguses ja nüüdseks on jõudnud moodsa hoone valmimisega täiesti uuele ringile. Naljatades, kuid täiesti põhjendatult lisas asekantsler juurde, et eakate inimeste mõjuvõim nende arvukuse suurenemisega järjest kasvab ja sellepärast tuleb ka väärikamasse ikka jõudnud inimestega rohkem hakata arvestama. Kingituseks tõi ta padja, mille valmistajaks oli sotsiaaltöö koostööpartner Tallinna Puuetega Inimeste Koda.
Pärnu abilinnapea Jane Mets meenutas aastat, kui sai teatavaks, et üleeelmine linnavalitsus oli võtnu vastu otsuse Tammsaare tänaval päevakeskuse töö lõpetamisest ja tal tuli alustada 2007. aastal uue asukoha otsimist. Maja pidi vastama tingimustele, mis võimaldab tegusal seltskonnal laulda, tantsida, võimelda ja muud kasulikku tegevust arendada. Koos tolleaegse Eakate Avahoolduskeskuse juhataja Hille Volbergi ja Eesti pensionäride liidu Pärnu linnaorganisatsiooni ligi kaks aastakümmet juhtinud Salme

Leasega vaadati tookord räämas hoone üle ja leiti ühiselt, et just sellest majast võiks kujuneda uus avahoolduskeskus.

Kuid algus polnudki nii lihtne ja Jane Mets tuletas meelde, millise järjekindlusega Salme Leas linnavalitsuse uksi kulutas ja abilinnapeale „pinda“ käis kuni ei jäänudki muud üle ning alustati Euroopa Liidust raha küsimiseks arenguprojekti kirjutamist. Veel tunnistas Jane Mets, et ilma Hille Volbergi ja Salme Lease südika pealekäimise ja asjaliku osavõtlikkuseta oleks tänane tulemus olnud kindlasti poole väiksem ja tagasihoidlikum. Sellepärast tegi abilinnapea mõlemale naisele tänutäheks sügava kummarduse ja kinkis kaunid lilleõied. Harva võib kuulda nii kestvat ja siirast lakkamatut plaksutamist ühe tänuavalduse juures kui seda tehti nende inimeste austamiseks.

Pärnu maavalitsuse sotsiaalhoolekande peaspetsialist Helga Matvere avaldas lootust, et Heli Kallasmaast saab selles majas väga-väga hea perenaine, kuna on enda võimekust ja südamega töö tegemist juba varem maavalitsuses igati tõestanud.

Pärnu Linnavalitsuse hallatavas avahoolduskeskuses teenindatakse esmajoones Pärnu linna elanikke. Saalikogunemisele järgnes jookide ja suupistete pruukimine ja üldine tutvumine majaga. Kohe fuajeesse on paigutatud mitmed mugavad nahkdiivanid, hoones teise tiiva lõpus on veel teinegi suur saal, nõupidamiste ruum, leiliruumiga saun, pesuköök ja köök toidu valmistamiseks, muidugi tualettruumid ja ametnike kabinetid, aga ka lift. Heli Kallasmaa kinnitusel on tõepoolest kõik viimase peal läbimõeldud ja paika pandud.

Pärnu Linnavalitsuse avalike suhete nõunik-teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo ei kahtle, et avatud hoones saab märkimisväärselt paremini laiendada avahoolduskeskuse teenuste ja tarbijate ringi ning parandada teenuste taset võrreldes sellega mida oli varem võimalik eakatele osutada Tammsaare puiesteel.

Uues tegutsevas päevakeskuses hakkavad koos käima seni Tammsaares asunud

Pärnu Pensionäride Liit, Pärnu Klubi Tervisesport, Rääma 40b tegutsenud eakate ühing Elulust ja vanaisade klubi, samuti saarlaste selts. Päevakeskus võimaldab osaleda huvialategevuses. Kokku tulevad laulukoorid, ansamblid, käsitööringid, saab tantsita ning harrastada ravivõimlemist.

Kallasmaa selgitusel on algusjärgus asutuse tööst kõigis valdkondades veel varavõitu kõnelda, aga kindlasti soovib ta tulevikus võimalikult vähe inimestele mingis osas ära öelda põhjusel, et mõni asi poleks tingimuste poolest mõeldav. Kavatsuse kohaselt tahetakse hakata korraldama majas tegutsevate taidlusrühmade poolt etendusi ja kontserte, aga ka vastupidi, kutsutakse kogemuste vahetamiseks väljastpooltki esinejaid.

Projekt realiseerus läbi riigihangete:

ehitusleping sõlmiti AS Eston Ehitusega, omanikujärelevalve teostamine P.P. Ehitusjärelevalve OÜ-ga ja sisustuse eest kandis hoolt Sisustusrent OÜ.

Projekti „Eakate Avahoolduskeskuse rekonstrueerimine ja juurdeehitus, Metsa 10, Pärnu“ toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja rahastati Euroopa Liidu perioodi 2007-2013 struktuuritoetusest vastavalt “Elukeskkonna arendamise rakenduskava” prioriteetse suuna “Piirkondade terviklik ja tasakaalustatud areng” meetme “Linnaliste piirkondade arendamine” tingimustel. Keskuse kogumaksumus on 863 093 eurot, millest Pärnu linna omafinantseeringuna kulus 129 464 eurot ja toetussummana eraldati 733 629 eurot.

Juba 18. detsembri pärastlõunal toimub esimene avalik kontsert, kuhu kutsutakse eakaid, kes pole veel ühegi taidluskollektiiviga ühinenud. Eeloleval pühapäeval saab siis ka terve majaga lähemat tutvust teha.

Samal teemal: