Adnan Ali Hussain Mubarak, Krista Nõmm, Annely Akkermann, Kadi Elmeste

Enne Pärnusse jõudmist oli Adnan Mubarak tutvunud põgusalt Tallinna ja Tartuga. Külaline ei viibinud Eestis esimest korda, küll aga Pärnus. Kõigepealt võõrustas teda OÜ Tervise Paradiis juhatuse liige Jaan Ratnik, kellega arenes pikem vestlus, mille käigus püüti vastastikku mõista täiesti erinevaid kultuure ja sellest tulenevaid teeninduse erisuseid. Ratnik peatus pikemalt Tervise arengul, mis sai alguse Nõukogude võimu ajal mitmete kolhooside ühisel ettevõtmisel. Adnan Mubarak imetles Eesti meditsiini taset. Sügava mulje jättis Tartu Ülikool. Ta kasutas saadud muljeid väljendades korduvalt sõna šokeeriv. Külalise selgitusi pikemalt kuulates võis veenduda tema sõnade siiruses, mis polnud pelgalt lihtne viisakus.

Pindalalt Eestist peaaegu kaks korda suurem ja viiemiljonilise elanikkonnaga riik on võrreldes Eestiga üsna noor, aga hästi kiiresti arenev ja tänu naftale ka väga rikas maa. Veel mõnikümmend aastat tagasi valitsesid šeigid oaasides elavaid beduiine, aga nüüd mõjutavad nende järgmised põlvkonnad maailmamajandust. Loomulikult ollakse huvitatud mitmesugustest ärilistest kontaktidest ka Põhja-Euroopaga.

Annely Akkermanni sõnul on huvi mõlemapoolne. „Tegelikult on Pärsia lahe ääres elavatele inimestele Balti merega piirnev loodus ja kultuur sama eksootiline, nagu meile Araabia maailm,“ selgitas Annely Akkermann, kes on ise mõned aastad tagasi viibinud Dubais. Tema lähedane tuttav õpib pealinnas Abu Dhabis ja seepärast oskab Riigikogu liige hästi hinnata Eesti ja Araabia Ühendemiraatide vastastikust huvi. Samas tõdeb ta ka kultuuride erinevusest tekkivaid küsimärke, millega peaks targalt oskama arvestada.

Adnan Mubarakile pakkus tõsist huvi ka juuni keskpaigas uuesti taastatud kujul avatud ajalooline mudaravila hoone ja ranna poolele püstitatud meekärge meenutav moodne spaahotell Hedon, kus muuhulgas ainsana Balti riikidest kasutatakse Prantsuse firma Cinq Mondes kontseptsiooni. „ Meil oli hästi hea meel kohtuda väga kaugelt saabunud külalisega, kes huvitus võrdväärselt nii vana maja ajaloost kui ka Hedon spaa tänastest tegemistest. Adnan Mubaraki sõnul on Hedon spaa 60 ruutmeetri suurused sviidid igati sobilikud Araabia külaliste majutamiseks ja lisaks andis ta ka mõned näpunäited, kuidas just Araabia külalistele sobivaid pakkumisi koostada,“ rääkis pärast külastust Hedoni müügi- ja turundusjuht Kadi Elmeste.

Pärnu Haiglas tutvustas turundusspetsialist Errit Kuldkepp Taastusravi-ja heaolukeskuse pakutavaid teenuseid. Külaline nägi väga erinevaid protseduuride võimalusi ja täiesti nüüdisaegset meditsiinitehnikat. Füsioterapeut Jaan Tammeorg pakkus külalisele endale võimalust proovida demonstreerimisel tasakaalu treenimise aparaati. Siiski eelistas ta jääda kõrvaltvaatajaks, kuid oli sellest tõsiselt vaimustuses. Külmavärinaid tekitas külmakambri nägemine. Selles kitsukeses kambris saab tunda -120 kraadist külma. Märksa soojem on istuda soolakambris. Bassein on aga kõrgust reguleeriva põhjaga väga vajalik erineva pikkuse ja vajadustega inimestele.

Krista Nõmm ütles kohtumise päeva lõppedes, et kutse eesmärgiks oligi tutvustada hr. Adnan Mubarakile Pärnu ja Pärnumaa ravi-ja roheturismi võimalusi. „Ta oli vaimustuses Pärnust ja kiitis nii Eesti kui Pärnu  puhtust, turvalisust ja meditsiini. "Teil on olemas kõik eeldused, et siia tuleksid turistid.  Pärnus on olemas väärtused, mida ei ole paljudes kohtades ning seetõttu ei ole  kaugus takistuseks," kinnitas Adnan Mubarak. Juba järgmise puhkuse plaanib Adnan Mubarak veeta koos perega Pärnus. „See on hea algus, et tulevikus arendada turismialast koostööd Pärnu ja Dubai vahel,“ ütles Krista Nõmm.