Esimesed puud istutati mõisa härrastemaja valmimisel. Ääsmäe sovhoosi päevil 80-ndate teisel poolel uuendati alleed Ivar Voitese juhendamisel. Tollane metsnik Ülo Viljamaa tõi puukoolist tühimikesse noored vahtraistikud. Aegade jooksul on algsest saarealleest välja kujunenud segaallee - kased, pajud, vahtrad, ning saared.

Enamus puid on hea tervise juures. 17 kuivanud või haiget puud tuleb siiski eemaldada. Palju on tekitanud vigastusi talvised lumekoristused. Seega on mõisaalleel plaanis harvendus- ja istutustööd. Tööde ettevalmistamise käigus selgus, et tühimikkesse tuleb istutada 135 uut istikut, mis peaksid olema Muinsuskaitse nõudel vanad põlispuu sordid. Meie valituks osutus pärn- oma vastupidavuse ja lummava õitsemiseperioodi poolest. Pärnad tellisime RMK Tartu puukoolist. Soovijad saavad istutada nimelise PEREPUU, millele kaasneb saviplaat, sellele on jäädvustatud talu või pere sümboolika, mis maksab soovijale 17 eurot.

Noorem allee asub Pärnu maantee 28. kilomeetril Haapsalu suunalise mahasõidu alguses. Teed ääristab mõlemal pool võimas tammede rivi, mis on taasiseseisvunud Eesti Vabariigi ajal unustusehõlma vajunud.

Peale II maailmasõda rajas hävinud kõrtsi asemele endale kahekorruselise elamu sepaametit pidav mees Paul Pukk. Elamu alumisel korrusel oli kauplus ja hoovis sepikoda. Külasepp osutas teenust ümberkaudsetele küladele. Tammed, mis asetsevad Harutee allee kaupluse poolses otsas istutas Paul, tähistamaks oma esimese poja sündi. Tallinna poolses allee osas on maa madalam ja kevadeti soine, sinna on istutatud kased. Mälestus Paulist ja tema perest püsib aga koos tammedega, mis tamme eluiga arvestades peaks kestma ligi tuhat aastat. Ääsmäe poole suundub edasi kastani ja pärna puiestee.

Kutsume oma ja ümberkaudsete külade elanikke uuendama, hooldama-taastama olemasolevaid alleesid, et oleks, mida väärtustada ja järeltulevatele põlvedele edasi anda.

Käesoleval kevadel on kahel päeval plaanis korraldada talgud. Ühel neist - 30. aprillil tassisime ja põletasime oksi ning teisel s.o. 14. mail istutame puid.

Perepuu soovijail palume raha kanda MTÜ Ääsmäe Külakogu arveldusarvele, milleks on Swedbank arveldusarve 221036913089. Saue Vallavalitsus, Balsnack, Kadarbiku talu, Farve, Infokaitsesüsteemid, Neodem, Harutee kauplus, Ääsmäe mõisa omanik Ly Kriska, MTÜ Sügis ja Kovek abistavad meid talgutel nõu ja jõuga...

Selle aasta 30. aprilli talgute fotod on siin: