Soodushinnaga vaktsineeritavate vanus on vahemikus 12-40 aastat ning nad peavad jälgima kampaania perioodi. Kampaania periood tähendab, et tänavu aasta lõpul ja tuleva aasta algul tuleks teha esimesed kaks vaktsineerimist ning ajavahemikul juulist septembrini 2013 peaks saama tehtud kolmas vaktsiin. „Samas saavad soodushinnaga vaktsineerimist teha ka need, kes nüüd plaanivad manustada juba teist või kolmandat doosi," lisas Vitsur.

Kolmapäeval, 24. oktoobril kell 17.00 on Viljandi maavalitsuse suures saalis (Vabaduse plats 2, III korrus) kavas tasuta infopäev noortele ja naistele, kus on kõne all emakakaelavähi ennetamise ja inimese papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsiini teemad. Kõik huvilised on infopäevale oodatud.

Samal päeval, 24. oktoobril kella 13.00-19.00 on aga Viljandi maavalitsuse ees Vabaduse platsil olevas parklas vaktsiinibuss, kus on võimalik lasta ennast HPV vastu soodushinnaga vaktsineerida. Ühe doosi maksumus on umbes 57 eurot, millele lisandub üks euro teenustasu vaktsiinisüsti tegemise eest. Vaktsiinibuss tuleb Viljandisse ka 10. novembril kella 11.00-16.00 ja 23. novembril kella 11.00-16.00.

Vaktsiinibussis on võimalik lasta veel teha ka soodushinnaga A- ja B-hepatiidi vastast vaktsineerimist, sest suvisest ennetuskampaania ajast on ühtlasi alles hepatiidivastse vaktsiini doose.

HPV vastast vaktsineerimist on võimalik teha ka Viljandi haigla noorte nõustamiskabinetis ja günekoloogide juures, ent siis on vaja vaktsineerimiseks ise aeg kinni panna. Samuti saab end HPV vastu vaktsineerida perearsti juures, kuid sellisel juhul tuleb eelnevalt konsulteerida perearstiga, kes kirjutab inimesele välja digiretsepti ja ütleb, kus inimene selle vaktsiini soodushinnaga saab. Antud kampaania koostööpartneriks on Viljandi Vana-Apteek koos oma haruapteekidega, mis asuvad Viljandi haiglas, Võhmas ja Mustlas.

„Emakakaelavähk on naiste seas haigestumist põhjustavate pahaloomuliste kasvajate hulgas Eestis kolmandal kohal ja surma põhjustavate pahaloomuliste kasvajate hulgas neljandal kohal. Emakakaelavähk on ühtlasi esimene vähk, millel on teada kindel põhjustaja - selleks on inimese papilloomiviirus (HPV). Samuti on see praegu ainus vähihaigus, mida saab vaktsiini abil ennetada," selgitas Luule Vitsur kampaania valikut. Ta tõdes, et HPV vastase vaktsiini hind on olnud üsna kõrge, kuid koostöö GlaxoSmithKline Eesti OÜ-ga on andnud nüüd hea võimaluse kaitsta Viljandimaa naisperet.

Emakakaelavähi vastase kampaania koostööpartnerid on Viljandi maavalitsus, SA Viljandi Haigla, Terviseagentuur OÜ, Viljandimaa perearstikeskused (perearstid, pereõed), GlaxoSmithKline Eesti OÜ ja Viljandi Vana-Apteek.


Lähemat teavet emakakaelavähi ja HPV viiruse kohta leiab veebilehtedelt: http://hpv.ee/secure/ ja http://emakas.ee/