Lüpsirobotitega uutest 2012. aastal lisandunud farmidest on Müili sõnul hetkel töös OÜ AH Seenior (praegu neli VMSi, kevadel lisaks veel neli), Mändaluse Farmid OÜ (üks VMS) ja Võhandu POÜ (neli robotit).

Ehitus käib ja aasta algul on loota OÜ Jerwer (kolm VMSi) ja Lemusoo talu (kaks VMSi) valmimist. Palju lisandus lüpsiroboteid ka juba töötavatesse farmidesse.

2012. aastal tuli juurde kokku 26 lüpsirobotit nii uutesse kui juba olmasolevatesse farmidesse.

Kokku töötab Eestis praegu 71 DeLavali lüpsirobotit, lähiajal on lisandumas veel 12. Seega 83 VMSi kokku.

“Võhandus läheb varsti käima ka Eestis täiesti uus lahendus karjahalduse poole pealt – Herd Navigator,” lisab Müil. “Sama süsteem on hiljuti käivitatud ka Männiku Piimas. Praegu õpib süsteem karja ja iga lehma näitajaid tundma. Kui see osa valmis, siis veebruaris-märtsis on esimesed tulemused käes.”

Lelyl uus söötmissüsteem

OÜ Linery tegevjuht Toomas Rüütel ütles, et Lely lüpsirobotitega tuli lõppenud aastal sisustada suuri, kaheksa-üheksa robotiga farme ning osa töid jääb veel ka sellesse aastasse.

Praeguseks on valmis ja käivitatakse neist kaht – Risti Agro ja Tammsaare OÜ lautu.

Eelmise aasta lõpul valmis nelja robotiga laut Suurekivi OÜs.

Valmimas on kahe robotiga Alliku OS ASi laut Sauel ja ühe robotiga laut Lagendi OÜs Läänemaal.

Lisandub ka üks kuue robotiga laut Aravete Agros, kus teine suur juba ees. Olemasolevasse lauta pannakse kaks robotit juurde Aivar Alviste talus Põlvamaal ning üks laut ühe robotiga Venevere OÜs Lääne-Virumaal.

Rüütli sõnul paigaldatakse sel hooajal kokku 33 robotit ning kevadeks on Eestis juba 77 Lely lüpsirobotit.

Eelmisel aastal esitles Lely firma Hollandi keskus uut söötmisseadet Lely Vector. Juba jaanuarikuu jooksul jõuavad esimesed neist ka Eestisse ja seatakse üles valmivatesse lautadesse.

Galaxy robotid paigaldati mullu Roela Suurtallu ning Vaeküla Suurtallu. Need on täiesti uut tüüpi robotid nimega Astrea, kokku on neis kaheksa robotit ehk kummaski neli.



Lüpsirobotid

DeLaval   83
Lely        77
Galaxy    20
BouMatic  4