Just tema oli see, kes aastal 2004 käivitas vallas auhinna Aasta Tegu väljaandmise. Kui kõik aastad kokku arvutada, teeb see kokku üksteist. Nüüd on auhind ringiga temani tagasi jõudnud ning mitmusesse pandud. Aastate Tegu.

Vambo oli mees, kes selle sajandi alguses valda tuli ning asjad käima pani. Nii iseloomustas tunnustuse pälvijat praegune volikogu esimees Mihkel Rebane. Ja lisas, et kui kõrbesse satute ja hätta jääte, siis on kasulik, kui telefoni on salvestatud ka Vambo number. Tema tuleb ja aitab.

Vambo ise ütleb, et auhind tuli täiesti ootamatult. "Mul oli üks teine üritus plaanis, aga mulle tehti selgeks, et on väga vaja rahvamajja tulla," lausub ta.

Tunnustust peab ta oluliseks, sest tänu on alati stiimuliks. See on väga mõistlik traditsioon, lisab mees, kes ka täna on Kiili vallavolikogu liige.

Tunnustus tuli ootamatult,” ütles Vambo Kaal päev hiljem. “Aga tänu on alati inimesele stiimuliks.” Foto: Marko Tooming

Kui paluda tal võrrelda Kiili valda aastal 2003, mil ta vallavanema ametisse asus, ning aastal 2014, siis ütleb ta, et need pole võrreldavad. "Elanike arv on üle kahe korra kasvanud. Kiili alevi keskus oli siis lagunenud asju täis. Üks kauplus, kuhu parema meelega ei läinud.

Sularahaautomaatigi polnud," iseloomustab Vambo ja julgustab ka praegust vallavalitsust ja -volikogu suurelt mõtlema ja samamoodi ka planeerima.

"Kõige olulisem on planeerimine - seda tuleb teha perspektiiviga, mõnikord isegi järgmise 50 aasta peale mõeldes, mitte ainult 2-5 aasta peale.

Praegu pole majanduslikult ajad kõige paremad, aga tuleb ikkagi suurelt ette vaadata," arvab ta.

Tavapäraselt anti möödunud  aasta väljapaistvama saavutuse eest välja kaks auhinda: Aasta Tegu taristu ja ürituste valdkonnas.

Ürituste seas sai üpris ülekaaluka võidu hääletusel Kiili võrkpallitüdrukute edukas esinemine möödunud aastal.

Üle Eesti suurepäraseid võite võtnud volletüdrukutele andis oma poolehoiu 50% hääletanutest.

Ära peab märkima, et tüdrukute saavutuste puhul ei saa mööda vaadata võrkpallitreener Raigo Tatrikust, kellele spordiliit Jõud omistas tiitli "Harjumaa aasta tegija 2013" kohaliku spordielu edendamise kategoorias.

Teisel kohale tuli ürituste seas puiestee istutamine Vaela külas, mis kogus 23% häältest.

Tegu on valla keskkonna- ja maaosakonna juhataja Benno Johansoni ja vallaaedniku Heli Kalveti poolt algatatud ning Kiili koori lauljate ja valla asutuste töötajate poolt ellu viidud projektiga.

Kolmandale kohale jäi 17% häältega hingedepäeval toimunud laulukontsert "Meie inimesed" ning neljandaks MTÜ Luige Kandikeskuse aktiivne tegevus (9% häältest).

Taristu valdkonnas oli rebimine esikoha pärast tasavägisem ning parimaks valiti lõpuks Kiili Gümnaasiumi juurdeehitus (39% häältest). Teisele kohale jäi edukaim kodanikualgatus - MTÜ Kiili Maksimaa Külaselts tänavavalgustuse ja teede asfalteerimise projekt -, mis kogus 27% häältest. Seda algatust tõsteti esile, sest tegu on hea eeskujuga, kuidas elanike ühispingutus ja koostöötahe viib väga uhke tulemuseni, ja seda kiiremini, kui keegi paar aastat tagasi julges loota.

Kolmandaks valisid hääletajad Lasteaia kõnnitee rajamise (18%) ning neljandaks Kiili lasteaia Naksitrallide moodulrühma (16%). Auhinnatuile oli vallavalitsus välja pannud ka rahalised auhinnad.

Pidulikul aktusel esinesid kõnega ka vallavolikogu esimees Mihkel Rebane ja vallavanem Valeri Kukk. Mihkel Rebane rääkis, et kuigi palju kiputakse rääkima sellest, "mis on pildil valesti", on vabariigi aastapäev see aeg, mil võiks rääkida pigem positiivsest. "Pildil on õigesti see, et Kiili vald on olemas," nentis ta. 

Raigo Tatrik võtab vastu Aasta Tegu auhinna ürituste valdkonnas – võrkpallitüdrukud tegid ilma võistlustel üle Eesti. Foto: Marko Tooming

Aimur Liiva, arendusnõunik-abivallavanem


Alates tänavusest aastast annab Kiili vallavalitsus välja aunimetust "Kiili aastate tegu", mis omistatakse inimesele, kes on pikema aja vältel panustanud valla arengusse ning omab silmapaistvaid teeneid kohaliku elu edendamisel.

Esimene laureaat on igati teenitult endine vallavanem Vambo Kaal, kes juhtis valda keerulistel ja kiiresti muutuvatel aegadel möödunud kümnendi alguses ja keskpaigas. Aunimetuse omistamine ei tähenda seda, et selle saaja töö on tehtud - ka täna on hr Kaal aktiivne Kiili valla volikogu liige ning tema kogemustepagas on valla jaoks endiselt oluline. Auhinna saajale jääb aunimetust meenutama nimeline käekell.
________________________________________________________________________

Kiili valla aasta tegu 2013

Ürituste valdkond
1. Võrkpallitüdrukute edukas esinemine - 50% häältest, auhinnaks 150 eurot.
2. Puiestee istutamine Vaela külas - 23% häältest, auhinnaks 100 eurot.
3. Hingedepäeval toimunud laulukontsert "Meie inimesed" - 17% häältest, auhinnaks 75 eurot. Sille Rohi poolt algatatud Kiili valla lauluperede ülesastumine ansambli saatel, osavõtjateks sama pere lapsed ja vanemad - üritus, mis läks hinge nii osavõtjatele kui publikule.
4. MTÜ Luige Kandikeskus 50 eurot - 9% häältest, auhinnaks 50 eurot. Kaire Nuuti eestvedamisel esindasid Luige aktiivsed elanikud Vanamõisa laadal 2013 Kiili valla kogukonnaliikumist ja tegid seda edukalt.

Taristu valdkond
1. Kiili Gümnaasiumi juurdeehitus - 39% häältest.
2. MTÜ Kiili Maksimaa Külaselts, tänavavalgustuse ja teede asfalteerimise projekt - 27% häältest.
3. Lasteaia tänava kõnnitee - 18% häältest.
4. Kiili lasteaia Naksitrallide moodulrühm - 16% häältest.