Muuseumile pakkus 6000 euro eest originaalmootorit müüa Saraatovi tehas, kuid see hind oli liiga krõbe. Õnnekombel saadi aga teada, et Tartu lennuväljal on tagavarageneraatoritena kasutusel kaks praktiliselt uut tankimootorit, rääkis Kivi.

“Nüüd on üks neist meil garaažis olemas,” sõnas ta. “Praegu kogume raha käigukasti ostmiseks.”

Kivi sõnul on mootor olemas ka tänaseni monumendina teenival tankil Narva lähedal. Selle tegid muuseumitöötajad Narva tanki lähemalt uurides oma silmaga kindlaks.

Valga tankimonument avati 1978. aastal ning lasti 1990. aasta kevadel segastel asjaoludel õhku. Selle asmele paigaldas Nõukogude armee uue tanki, millel polnud enam mootorit, istmeid ega juhtimisseadmeid. 

Pärast Eesti vabanemist võeti tank monumendi otsast alla ja seisis mõnda aega Valga liha- ja konservitööstuse hoovis. Viimaks anti masin üle Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni Pika ja Kuperjanovi tänava ristmikul.

Meelis Kivi sõnul arvasid muuseumitöötajad kaua aega, et tegemist on nö postamenditankiga, mida endises Nõukogude Liidus valmistati spetsiaalselt mälestusmärkide jaoks.

“Ent nüüd tanki remondiks lahti võttes nägime, et tank on esiotsa pihta saanud kaks tabamust, mis on hiljem terveks keevitatud. Kuna kerenumbrid on olemas, siis saab kindlaks teha ka tanki lahingutee,” loodab Kivi.