Tänavusel konkursil on palju uuendusi, mis loodetavasti kõik teenivad üht eesmärki – parandavad Eesti veinikultuuri ja kogu alkoholikultuuri üldiselt.

Et muuta meie konkurssi professionaalsemaks ja osavõtjatele rohkem kasu toovaks ürituseks, ei saa me paraku enam vanamoodi jätkata ning kavas on mõningad muudatused.

Muudame alates tänavusest aastast konkursil osalemise tasuliseks – iga osalev vein (s.t mitte iga üksik pudel, vaid kolm kohustuslikku pudelit üht konkreetset veini) maksab 10 eurot. Seega tuleb lisaks veinidele seekord kaasa panna ka pangaülekannet tõendav dokument. Ülekanne tuleks teha alljärgnevale kontole:

OÜ Veinivilla, Swedbank, a/a EE462200221049269209.

Selgitusse lisada: konkurss, nimi, osavõtvate veinide (2–6) arv.

Võimalik on ka pangaülekande faili saatmine meilitsi info@veinivilla.ee, mille teemareale on kirjutatud samasugune selgitus. Võistlema lastakse ainult need veinid, mille eest on osavõtutasu makstud.

Mis selle raha eest saab?

Selle eest saab vastu aga päris palju. Kuna korraldajad võtavad kasutusele veebipõhise hääletussüsteemi, siis tekivad nii punktisummad kui ka hindajate arvamused kohe otse veebi. Seega võib iga osaleja soovi korral kas või reaalajas jälgida kõiki kommentaare ja hinnanguid, mis tema veinile osaks saavad. Samuti näeb teiste veinide keskmisi punkte ja saab enda jaoks pildi selgemaks, kui edukas tema vein on võrreldes teiste võistlejate omadega.

Soovituslikult võiks iga veinimeister ühes tooraineklassis osaleda mitte rohkem kui kahe veiniga, näiteks sõstraklassis ühe kuiva ja ühe magusa või poolmagusa veiniga, kuid mitte kahe sarnase, näiteks kahe kuiva veiniga. Siis ei juhtu nii, et osaleja hakkab ühe võistlusklassi sees iseendaga võistlema.

Mitmel aastal on hindajad kohanud veinimeistri vale hinnangut oma veinile – sildil on kirjas “Kuiv vein”, aga tegelikult on see hoopis magusapoolne, või vastupidi. Aga et veine hinnatakse kindlas järjekorras – kuivad enne, siis poolkuivad/poolmagusad ja lõpuks magusad veinid –, võib juhtuda, et vein saab halvemad punktid, kuna hinnatakse vales kohas.

Seepärast on ühe uuendusena vaja lisaks kolmele tavamõõdus pudelile kaasa panna üks väike, kuni 200 ml kergelt avatav pudelike/purgike (näiteks apteegis müüdavad analüüside purgid) sama veiniga. Selle abil paneme eelvalikuga paika võistlemise õige järjekorra.

Konkursi tingimused

1. Pudeli minimaalne suurus on 0,5 l, soovitatavalt traditsiooniline veinipudel, mitte näiteks plastist limonaadipudel.

2. Pudelil peab olema silt. Sildil on kohustuslikud järgmised andmed.

  • Valmistamise aasta (see aastanumber, mille päikese all viljad valminud on, mitte pudeldamise aasta).
  • Veini nimi, veinikoja, veinisarja vms nimi. Kohustuslik on märkida tooraine, mitme eri tooraine puhul kirjutage need järjekorras vastavalt osakaalule, alustades suurimast. Võimalusel märkida ka veini kangus.
  • Veini kategooria: valge kuiv, valge poolkuiv/poolmagus, valge dessert, punane kuiv, punane poolkuiv/poolmagus, punane dessert, vahuvein, siider.
  • Pudelid peaksid olema pakitud pappkasti. Ühes kastis võib olla mitu sama valmistaja veini.
  • Iga erineva veini (mitte iga pudeli) jaoks peab kastis leiduma eraldi ümbrik, mis sisaldab täpsemat infot nii veini enda kui ka veini valmistaja kohta (nimi, aadress, meiliaadress, telefoninumber). Ümbrikul peab olema sama veini nimi mis pudelil. Ümbrikus olevale kaaskirjale märkige ka ära, kui tahate oma finaali mitte jõudnud veinid hiljem tagasi saada. Selleks tuleb neile pärast tulemuste teadasaamist ise Veinivillasse järele tulla.

3. Iga esitatavat veini peab olema kolm pudelit – üks eelvooru ja üks finaali jaoks ning üks juhuks, kui eelmistega midagi peaks juhtuma. Lisaks väike kergelt avatav pudel eelvaliku jaoks.

4. Igalt autorilt võetakse vastu kuni kuus eri veini, mitte rohkem.

5. Kindlasti kaasa ka pangaülekannet tõendav dokument.

Eelvooru saavad kõik õigesti vormistatud veinid ja vastavalt veinipudelil leiduvale infole tehakse pimedegustatsioon. Eelvoorud toimuvad aprilli- ja maikuu jooksul ning hindajateks on nii veiniasjatundjaid kui mitteprofessionaale. Eelvooru žürii valib välja finaali veinid, iga finalist saab sellekohase teate oma kontaktaadressile ning finalistidest antakse ka Maalehe kaudu teada. Koduveinikonkursi finaal toimub tavapäraselt Haapsalu veinipäevadel.

Kuidas saata?

Pappkasti pakitud pudelid saatke postiga:

OÜ Veinivilla, nõudmiseni

Nõmme postkontor

Jaama 1, 11621 Tallinn

NB! Aadress on muutunud!

Postkontoris pakki üle andes palun märkige, et tegu on pudelite ja kergesti puruneva kaubaga.

Veinid võib ka ise kohale tuua alates 13. märtsist Tallinna Veinivilla poodi Pääskülas Rännaku pst 16 esmapäevast reedeni kl 10–15. Siis ei ole veinide kapitaalne kinnipakkimine nii oluline. Muudel aegadel kui ülalmärgitu on veinide kohaletoomine ainult varasemal kokkuleppel telefonil 508 7222.