Tantsides ja lauldes jutustavad nad oma loo, sest nepallastel on iga rahvatants seotud oma kodumaa kombestiku ja traditsioonidega. Näiteks Dhimali tantsuga võlutakse kohalikele kaluritele kalaõnne, trummitants toob viljaõnne ja Jhyaure tants toob armastust.

Kontserte annab Everest Nepal Cultural Group’i (ENCG) tantsuansambel Nepalist.

ENCG asutati Nepali valitsuse poolt 1998. aastal, selles organisatsioonis tegutsevad rahvatantsijad, -muusikud ja -lauljad, esinevad trummarite grupid, maski- ja nukutantsijad, lasterühmad, kõik oma ala professionaalid. Nii on Eestisse jõudnud ja meie rahvale esinevad selle riigi parimad tantsijad, kelle esinemisi toetatakse riiklikult, et säilitada ja tutvustada Nepali kultuuripärandit.

Ansamblit võõrustava Eesti Europeade Komitee juhatuse liikme ja rahvatantsuseltsi Kandali juhendaja Valdo Rebase sõnul on Eestisse jõudnud 18 nepallast, kelle juhiks esmakordsel külaskäigul on mitmete oluliste organisatsioonide eesotsas olev Ramchandra Koirala.

„Härra Koirala on Nepali traditsioonide järgi kõrgema kasti esindaja, kes seda ise küll kuidagi ei rõhuta. Tema eestvedamisel on Eesti rahvakunsti grupid juba kolmel korral Nepalis käinud ning järgmise aasta märtsis läheb neljas delegatsioon – Vormsi tantsijad ja seto laulikud,“ ütles Valdo Rebane.

„Nepal on maa, mis vajab maailma toetust ja abi ning kultuurivahetus on üks võimalus sellele tähelepanu tõmmata. Eesti Europeade Komitee toetas nii Nepali maavärinaohvreid kui ka veeuputuse ohvreid mitme tuhande euroga,“ lisas Rebane.

“Nepallaste tantsudes on mingi omapärane lust ja elurõõm, mida neid ümbritseva üldise vaesuse kõrval on raske mõista. Samas aga on ju ka Nepali elanikud väga sõbralikud,“ tõdes mitmel korral Nepali külastanud tantsuõpetaja Valdo Rebane.

20 aasta jooksul on ENCG osalenud rahvakunstifestivalidel Prantsusmaal, Hispaanias, Jaapanis, USA-s, Venemaal, Brasiilias, Taiwanis, Hollandis, Belgias. Eestis esinetakse esmakordselt.

Nepal paikneb Hiina ja India vahel, riigis elab ligi 30 miljonit inimest, neist enamus on hinduistid, aga palju on ka budiste. Riigi kõrgeim punkt on Mount Everest 8848 meetriga. Nii on selle rahva folklooris on isegi üks Yeti tants, mis on pühendatud lumeinimesele Yetile, keda keegi pole näinud.

Ansambel annab tasuta kontserte veel 1. juunil kell 13 ja 16 Tallinnas Tornide väljakul CIOFF Baltica festivalil; 2. juunil kell 10.30 Tallinna Musumäel vanalinnapäevadel ning 2. juunil kell 12 Loo koolimaja ees.