Selline tantsujuht Krõõt Kilveti ettepanek ilmus Maalehe veebis artiklina, mis kandis pealkirja „Tantsupeole mittepääsenud rühmad soovivad, et neid lubataks laulupeorongkäiku”.

Kirjatöö on asjaomastes ringkondades pälvinud suurt tähelepanu. Seda on usinasti sotsiaalmeedias kommenteeritud ja ligi 300 korda jagatud.

Artiklis vastandusid rongkäiku lubamise vastu oleva laulu- ja tantsupeo sihtasutuse seisukohad ning kultuuriministeeriumi kantsleri, sihtasutuse nõukogu esimehe Tarvi Sitsi pigem pooldav arusaam.

Sel taustal palus Maaleht kommentaari ka kultuuriminister Tõnis Lukaselt. Minister teatas operatiivses vastuses, et kutsub ettepaneku arutamiseks erakorraliselt kokku laulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogu.

Sügaval südames


Minister kirjutas Maalehele: „Vaatan rõõmsalt, et laulu- ja tantsupidu on rahva südames nii sügaval sees, et osavõtt suurest üldpeost on kõigile lauljatele ja tantsijatele auasi.

Tahetakse osaleda.

Kahjuks on eriti tantsupeo kontserdi ruumilised võimalused piiratud ja kõik osaleda tahtvad kollektiivid pole sel aastal ära mahtunud. Mulle meeldiks väga, kui need, kes kontserditel kaasa ei löö, aga kes on eelproovides käinud ja tegelikult ju kava omandanud ja esitanud, saaksid osaleda laulu- ja tantsupeo rongkäigus.

Muidugi on sel oma korralduslikud piirid, sest rongkäik peab kulgema turvaliselt ja kindlas ajaraamis, et laupäevane laulupidu saaks kenasti õigel ajal ja nii osalejatele kui vaatajatele mugavalt toimuda. Aga täiskollektiivid esinemisriietega ja kenasti oma maakondade korraldustoimkondade kaudu registreerunutena võiksid ju osaleda küll.

Kuna sellega on seotud palju tehnilisi üksikasju, siis palusin laulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogul kiiresti kokku tulla ja ettepanekut arutada. Pärast seda antakse kõigile võimalikele osalejatele teada konkreetne registreerimise võimalus ja kord. Loodan, et peorõõmu jätkub kõigile!”

Maaleht hoiab oma laulupeolembeseid lugejaid asjade käiguga operatiivselt kursis.

Laulupeo rongkäik narva mnt 2014