Nurgake raamatupoest; raamatulett toetub raamatutele

Rahva Raamatu kauplus, mis varem asus Pärnu Keskuse neljandal korrusel, avas täna uuesti oma müügiletid korrus madalamal Port Arturi kaubanduskeskuses samas asukohas, kus varem kauples Apollo. Kõikidele raamatuostjatele tehakse avamise puhul neljapäevast pühapäevani hinnad 10% soodsamaks ja kõigile raamatuostjatele pakutakse Cafe Piano poolt tass kohvi.

Täna hommikune esimene ostja oli Anne Loorents Häädemeestelt. Rahva Raamatu poodi tõi teda kindel soov osta „Ajurveeda igaks päevaks”, mis on praktiline juhend rohkete nõuannetega üle kuuekümne haiguse ja vaevuse puhul iseseisvaks ravimiseks, lisaks soovitusi toitumiseks ja kehahoolduseks, palju retsepte, paastumisprogramm, nõuandeid ajurveeda-nädalalõpuks ja lihtsaid protseduure igaks päevaks. Paraku seda raamatut kohe anda polnud, aga nii nagu palju teisigi raamatuid saab osta tellimise korras, nõnda samuti vormistati ka selle ostja soov kiiresti täitmiseks. Et mitte ilma raamatuta lahkuda, ostis ta käesoleval aastal trükitud „Urmas Ott. Best of. Valitud intervjuud II“. Esimest ostjat üllatas Rahva Raamatu juhatuse liige Gertti Kogermann, kes kinkis uuest kauplusest esimese ostu teinud inimesele 10 € suuruse kinkekaardi järgmise raamatu ostuks.

Kingituseta ei jäänud ka Rahva Raamat. Port Arturi juhatuse liige Viljo Vetik kinkis raamitult litograafia tehnikas valminud Broze töö, mis kujutab Pärnu vaadet aastast 1795. Viljo Vetik ise oli väga rahul äsja ilmunud Sergei Dovlatovi raamatu „Kompromiss” ja „Riiklikus kaitsealas” ostu üle, soovitades seda ka teistele. Tallinna-keskseim romaan „Kompromiss” räägib tööst ajakirjanikuna, absurdsevõitu elust Eesti NSV-s, inimestest ja kompromissidest, mida tuli paratamatult teha selleks, et lihtsalt üldiselt inimväärselt eksisteerida.

Gertti Kogermann tutvustas uut 400 m2 suuruse põrandapinnaga raamatukauplust ja ütles, et riiulitel leidub ca paarkümmend tuhat erinimetusega raamatut. Seda on küll poole vähem võrreldes Baltikumi suurima raamatukauplusega Tallinnas Viru Keskuses, kuid kõiki raamatuid saab vastavalt ostjate soovidele kiiresti kohale toimetada. Eestikeelsete raamatute osakaal on umbes 90%. Võõrkeeltest on rohkem ingliskeelset kirjandust, vähem venekeelset. Kogermanni sõnul asub neil väliskirjanduse hankimiseks üks suuremaid partnereid Londonis, aga ka Moskvas. Üldiselt aga suudavad nad raamatu hankida peaaegu ükskõik millisest maailma otsast kui selleks peaks kellegil soov tekkima.

Samast poest saavad oste teha ka muusika- ja filmihuvilised ning lauamängude sõbrad. Raamatupoes asub rahvaraamatulikult kohvik, kus võib segamatult värskelt valmistatud kohvi ja hõrkude kookide kõrval raamatuidki lehitseda. Võimalust müügiriiulilt võetud raamatutega kohviku laua taga tutvuda hindab väga kõrgelt Viljo Vetik, kes polnud rahul varem samas asupaigas tegutsenud Apolloga, kuna kartis sellise lahkuse korral raamatute varastamist. Samas usaldab Rahva Raamat kõikjal oma ostjaid, ega kujuta ühtki oma raamatukauplust ilma kohvikuta ette. Kohviku ja raamatukaupluse sõbralik sümbioos sobib suurepärast kokku, sest annab võimaluse sõpradega jutu vestmiseks ka kirjanduse teemal.

Viljo Vetik sõnas, et muidugi on kohviku puhul väga oluline ka kohvi kvaliteet, mille iga klient kohe ära tunneb. Õnneks võib tema hinnangul Cafe Piano tegemisega rahul olla. Kindlasti olid rahul täna hommikul ka vähemalt sadakond esimest külalist, kellele jätkus Cafe Piano poolt valmistatud suurest Rahva Raamatu kirjaga avatud magusast raamatust jagatud tordilõike.

Edaspidi ongi Rahva Raamatul kavatsus hakata vähemalt kord kuus korraldama erinevaid kirjanduslikke sündmuseid, kuhu kutsutakse raamatusõpradega kohtuma loominguinimesi.

Eesti omanikele kuuluva Rahva Raamatu kauplused paiknevad Pärnu kõrval veel Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Kuressaares. Tallinnas Pärnu maanteel draamateatri vastas asuv Rahva Raamatu raamatupood on järjepidevalt kestnud alates 1912. aastast, aga Rahva Raamat Viru Keskuses on Baltimaade suurim raamatupood. Rahva Raamatu  turundusjuht Anu Vagenstein rõhutas ka võimalust raamatuid osta Interneti vahendusel, mida saab hõlpsasti teha Rahva Raamatu kodulehele minnes. Samuti on sealt võimalik leida suure valiku e-raamatuid.

Meeldiva üllatuse valmistasid Ülejõe Lasteaia Muumide rühma mudilased, kes pärast seente näituse külastamist astusid ka raamatupoodi sisse. Aga raamatupoodi tuldi ka päris titevankritega. Selle nägemine teeb eriliselt heameelt, sest Interneti võimalused kipuvad vähendama noorte huvi tavapärase paberile trükitud kirjanduse vastu. Pärnus teenindab praegu ostjaid 3 rõõmsameelset sõbralikku müüjat ja juhataja.

Samal teemal: