„Tahame ju nädalavahetusel suvilasse istikud ja taimed maha istutada, seetõttu tulimegi nii varakult," teatas naerdes pereisa, kes parajasti õunapuuistikuid auto pagasiruumi toppis. Pereema uudistas koos lastega veel suvelilli. Ja tõepoolest - valik oli lai, kes hästi laadalettide vahel ostis, võis aedastri ja lõvilõua kätte saada ka 3 krooniga tükist.

Tänavuse Luige laada motoks on „Kõik vajalik koduaeda seemnest saunani" ja  nii see oligi. Odavamalt kui kaubanduskeskuste aianduslettides sai osta võõrasemasid 9 krooniga, ka amplid olid 200 krooni ringis. Oma õunapuu-, pirni-ploomiistikutega olid väljas nii tuntumad puukoolid kui ka aiandustalunikud.

Müügiks läksid tomati-, kurgi- ja kõrvitsataimed, lai oli ka maasikasortide valik. Osta sai traditsioonilist talusinki ning Nopri talu juustu ja sõira, lisaks rukki-ja nisujahule veel leivajuuretist. Matsiomoka firma Lääne-Virumaalt pakkus suitsutatud angerjat, ahvenat ja räime.

Kel soovi, sai proovida ka juba selleaastaseid värskeid hapukurke, hinnaga 100 gr 10-15 kr.

Samuti kohtas mitmeid reisipakkujaid, nii et kel ostud tehtud, saab kohe ka puhkuseplaane soetama hakata.

Taustamuusikat laadamelule pakkus ansambel Sinimaniseele, kus kolm neidu  laulis rahvalaule, sekka mängisid torupilli, kannelt ja tõmbasid lõõtsa. Küsimusele, kust tütarlapsed pärit, selgus, et üks on Tartust, teine Tallinnast, kolmas Saaremaalt. „Me ei ole profid, see on lihtsalt hobi."

Kes tänavu vähegi näpud mulda paneb, kas köögivilja- või lillepeenra rajamiseks, võib nädalavahetusel julgelt Luigele minna, sest see laat on avatud ka laupäeval ja pühapäeval. Meeldiv Luige laada puhul on ka see, et valdav on aiandus oma lettide ja kaubaga, kaltsukaubale ja riidemüügile pole laadaruumi raisatud.